" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Πιό κομμουνιστής ..δέν γίνεται Viva Chivas Regal !!!!



Για όλους τους άλλους ηγέτες, θεωρείται σχεδόν φυσιολογικό το περιβάλλον της χλιδής και της πολυτέλειας. Στην περίπτωση του Φιντέλ Κάστρο, μία τέτοια αποκάλυψη ουσιαστικά γκρεμίζει τον μύθο του. Κι όμως, ένας πρώην σωματοφύλακάς του ισχυρίζεται ότι η ιστορική μορφή της Κούβας ζούσε σαν βασιλιάς. 

Ο Κάστρο είχε ιδιωτικό γιοτ, ένα πολυτελές νησί στην Καραϊβική, ενώ ταξίδευε με δύο προσωπικούς δότες αίματος. Αυτά αποκαλύπτει μεταξύ άλλων στο βιβλίο του «Η κρυφή ζωή του Φιντέλ Κάστρο» ο Χουάν Ρεϊνάλντο Σάντσεζ. Ο πρώην σωματοφύλακας ήταν μέλος του στενού κύκλου του ηγέτη της Κούβας και περιγράφει ότι διοικούσε τη χώρα σαν προσωπικό του φέουδο, σε μία διασταύρωση μεσαιωνικού άρχοντα και Λουδοβίκου IE' της Γαλλίας.

 Ο Σάντσεζ, που ήταν στο πλευρό του Κάστρο για 17 χρόνια, περιγράφει στο βιβλίο του ένα χαρισματικό και έξυπνο άνδρα, που ταυτόχρονα όμως χειραγωγούσε τους άλλους, ήταν ιδιαίτερα ψυχρός και εγωκεντρικός, με τρομερές εκρήξεις θυμού. 

 Οπως αναφέρει στο βιβλίο του, η πλειονότητα των Κουβανών αγνοούσε ότι ο ηγέτης του απολάμβανε στη ζωή του μία πολυτέλεια που οι ίδιοι δεν μπορούσαν καν να ονειρευτούν, την ώρα που απαιτούσε αιματηρές θυσίες από εκείνους. «Σε αντίθεση με τα όσα λέγονται, ο Φιντέλ ποτέ δεν αποκήρυξε τις ανέσεις του καπιταλισμού, ούτε ζούσε λιτά. Αντιθέτως, ο τρόπος ζωής του ήταν εκείνος ενός καπιταλιστή χωρίς κανένα όριο», γράφει ο Σάντσεζ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian. 

 Συγκεκριμένα, ο 65χρονος Σάντσεζ ισχυρίζεται πως ο Κάστρο είχε ιδιωτικό νησί- το Κάγιο Πιέδρα- το οποίο περιγράφει ως «Κήπο της Εδέμ». Εκεί ο ηγέτης της Κούβας χαλάρωνε με λίγους και εκλεκτούς καλεσμένους, ανάμεσά τους ο συγγραφέας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, ή περνούσε το χρόνο του ψαρεύοντας. 

Ο ίδιος διηγήθηκε ότι ο Κάστρο έφτασε στο νησί με το πολυτελές γιοτ του, το Aquarama II, το οποίο είχε τέσσερις μηχανές, δώρο του Σοβιετικού ηγέτη Λεονίντ Μπρέζνιεφ. «Ο Κάστρο καθόταν στη μεγάλη μαύρη δερμάτινη καρέκλα σκηνοθέτη που είχε, με ένα ποτήρι Chivas Regal με πάγο στο χέρι», θυμάται ο Σάντσεζ. 

 Στην περιουσία του Κάστρο, σύμφωνα με το βιβλίο πάντα, είναι μία αχανής οικία στην Αβάνα, με χώρο για μπόουλινγκ, γήπεδο μπάσκετ, πλήρως εξοπλισμένο ιατρικό κέντρο και ένα πολυτελές μπάνγκαλοου με ιδιωτική μαρίνα.

 Οταν ταξίδευε με την Mercedes του, είχε πάντα ένα όπλο στα πόδια του, ενώ δεν πήγαινε πουθενά χωρίς να τη συνοδεία τουλάχιστον δέκα σωματοφυλάκων και δύο δωρητών αίματος. Οταν ήταν στο σπίτι, ξυπνούσε αργά και άρχιζε να δουλεύει το μεσημέρι, αφού πρώτα είχε πάρει ένα λιτό πρωινό. Επίσης, ο Σάντσεζ ισχυρίζεται ότι οι συμπατριώτες του αγνοούν και την πολύπλοκη ερωτική ζωή του Κάστρο, αποτέλεσμα της οποίας ήταν τουλάχιστον εννιά παιδιά.


 Ο πρώην σωματοφύλακας διηγείται ότι έζησε από πρώτο χέρι τη σκληρότητα του Κάστρο, όταν έπεσε σε δυσμένεια και χαρακτηρίστηκε ως προδότης, τον πέταξαν στη φυλακή και τον βασάνισαν επειδή ζήτησε να συνταξιοδοτηθεί. Οταν αποφυλακίστηκε, ο Σάντσεζ έφυγε για τις ΗΠΑ το 2008. Συγγραφέας του βιβλίου, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, είναι ο Γάλλος δημοσιογράφος Αξέλ Γκιλντέν, ρεπόρτερ του περιοδικού L'Express, ο οποίος επιμένει ότι έχει διασταυρώσει τα όσα του διηγήθηκε ο Σάντσεζ.

 Πάντως, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγονται ισχυρισμοί για την πλούσια ζωή του Κάστρο. Το 2006, το περιοδικό Forbes τον συμπεριέλαβε στη λίστα με τους δέκα πλουσιότερους «βασιλιάδες, βασίλισσες και δικτάτορες», επικαλούμενο μαρτυρίες αξιωματούχων- που τήρησαν την ανωνυμία τους- σύμφωνα με τις οποίες ο Κάστρο είχε συγκεντρώσει τεράστια περιουσία βάζοντας χέρι στα κέρδη των κρατικών εταιρειών. Ο ίδιος είχε απορρίψει μετά βδελυγμίας το δημοσίευμα.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου