" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Ἔρχεται μνημόνιο καί στήν Γερμανία !


Γράφει ο Γιάννης Πλατσατούρας

Ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί είναι η Γερμανική οικονομία με απρόβλεπτες – για όλη την Ευρώπη – συνέπειες, λόγω της δεινής θέσης στην οποία έχει περιέλθει ο γίγαντας των τραπεζών σε όλη τη Ευρώπη, η Deutsche Bank. Ήδη, λόγω της επικείμενης τραπεζικής κρίσης, τα χρηματιστήρια καταρρέουν καθημερινά, με τους οικονομικούς αναλυτές να δηλώνουν ότι βρισκόμαστε στα επίπεδα της εποχής Lehman Brothers. Πράγμα που σημαίνει ότι η κατάρρευση του ευρώ είναι πιο κοντά από ποτέ.

 Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά : Τιμή μετοχής και λόγος τιμής μετοχής προς λογιστική αξία, υπό κατάρρευση: η μετοχή της Deutsche Bank έπεσε κατά 50% (από 30 δολάρια σε 15 δολάρια) από τον Οκτώβριο του 2015, ενώ ο λόγος τιμή μετοχής προς λογιστική αξία έχει μειωθεί στο 0,34%. Ζημιές, 6 δισ. ευρώ μέσα για το 2015. Ύψος προβλέψεων για διαγραφή «τοξικού» ενεργητικού, περίπου 10 δισ. ευρώ. Έκθεση σε παράγωγα προϊόντα (derivatives), 55 τρισ. δολάρια.  
Μεγάλη έκθεση στις αναδυόμενες αγορές (Κίνα, Ρωσία, Βραζιλία κ.λπ.). 

Δαπάνες-«μαμούθ» για πρόστιμα: τον Απρίλιο του 2015 της επιβλήθηκε πρόστιμο 2,5 δισ. δολάρια για χειραγώγηση των επιτοκίων Libor, ενώ μόλις πρόσφατα το αμερικανικό Δημόσιο κατέθεσε εναντίον της αγωγή για μη κάλυψη των υποχρεώσεών της προς ενυπόθηκα δάνεια ύψους 3,5 δισ. ευρώ. 

Ο γνωστός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s υποβάθμισε την πιστοληπτική της ικανότητα από Α- σε ΒΒΒ+ Τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) με τα οποία «καλύπτονται» οι επενδύσεις στη μετοχή της τράπεζας αυξήθηκαν κατακόρυφα το τελευταίο διάστημα. 

Είναι προφανές ότι στην Deutsche Bank υπάρχει πρόβλημα, και η Γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει το πρόβλημα κάτω από το «χαλί». Το πρόβλημα βέβαια της Deutsche Bank δεν είναι σημερινό, γι’ αυτό και η Γερμανία με την σκληρή επιθετική της πολιτική, ιδίως στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, προσπαθεί να κρύψει τα δικά της προβλήματα, φορτώνοντας σε άλλους, μνημόνια. Προμετωπίδα βέβαια σε αυτό είναι η χώρα μας, που συν τοις άλλοις έχουν βάλει στο μάτι και τον φυσικό της πλούτο, προκειμένου να «ρεφάρουν» την χασούρα, αφού όπως βλέπετε τα πάντα τα βλέπουν ως τζόγο. Και με την αμέριστη συμπαράσταση των πολιτικών μας, τζογάρουν τις ζωές μας

Η ιστορία επαναλαμβάνεται και η Γερμανία είναι έτοιμη για ακόμη μία φορά να ισοπεδώσει την Ευρώπη. Αυτό που δεν έχουν καταλάβει ο Σόιμπλε και η παρέα του, είναι ότι αργά η γρήγορα και αυτόν το πόλεμο θα τον χάσουν.

ἐθνικισμός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου