" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Μ. Γέγκερ : «Οι Έλληνες δεν θέλουν να την αποκαλούμε τρόικα κι εμείς θα την λέμε "οι θεσμοί"»

Ο ΟΟΣΑ δεν μπορεί να αναλάβει το ρόλο της τρόικα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας και τα στελέχη της κυβέρνησης να τονίζουν πως η τρόικα και το μνημόνια δεν υπάρχουν πια, ωστόσο, οι Ευρωπαίοι εταίροι τους έχουν διαφορετική άποψη και δεν διστάζουν να την εκφράσουν με καυστικό -σε ορισμένες περιπτώσεις- τρόπο.

Το πρωί της Παρασκευής, λίγη ώρα αφότου ξεκίνησαν οι συνομιλίες ανάμεσα σε Έλληνες εμπειρογνώμονες και τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν στις Βρυξέλλες -με σκοπό να καθοριστούν οι λεπτομέρειες του ελληνικού ζητήματος για  Eurogroup της Δευτέρας- αξιωματούχος της Ε.Ε. δήλωσε χαρακτηριστικά πως: «Ξεκίνησε το τεχνικό έργο των θεσμικών οργάνων που παλαιότερα ήταν γνωστό με τη λέξη που αρχίζει από “Τ...”, με τις ελληνικές αρχές».

Εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης της Δευτέρας, άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος, σκιαγραφώντας το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και την πιθανή ευελιξία, ώστε να ικανοποιηθεί κάθε πλευρά δήλωσε πως παρόλο που «το ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι η Βίβλος και μπορεί να αλλάξει, η θεολογία πίσω από αυτό παραμένει η ίδια».

Λίγη ώρα αργότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, Μ. Γέγκερ, διεμήνυσε πως οι θεσμοί -ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ- θα συνεχίσουν να εποπτεύουν το ελληνικό πρόγραμμα τονίζοντας, μάλιστα, ότι «ο ΟΟΣΑ δεν μπορεί να αναλάβει το ρόλο της τρόικα στην Ελλάδα»!

«Οι Έλληνες δεν θέλουν πια να την αποκαλούμε τρόικα γι' αυτό θα την αποκαλούμε "οι θεσμοί"», ανέφερε και πρόσθεσε: «Μπορούμε να μην την ονομάζουμε πια τρόικα, αλλά οι τρεις θεσμοί θα συνεχίσουν να εποπτεύουν το ελληνικό πρόγραμμα. Ο ΟΟΣΑ δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ρόλο της τρόικας στην Ελλάδα».

Σημειώνεται πως ανάλογη δήλωση είχε κάνει και πριν από δύο ημέρες, λίγο πριν από το έκτακτο Eurogroup για την χώρα μας, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εμφανίστηκε προκλητικός, υπογραμμίζοντας ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα συνεχίσει να εκτελείται από την Τρόικα, «την οποία προφανώς δε μπορούμε να την λέμε Τρόικα πια».


ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου