" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

ΜΑΥΡΟΚΟΡΔΑΤΟΙ ΚΩΛΛΕΤΗΔΕΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ : ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΟΙ ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΙ ( Β' )



  • 1824
    • 23 Νοεμβρίου, εμφύλιος
      • περνούν τον Ισθμό τα στρατεύματα της ανατολικής Ρούμελης και στις αρχές του επόμενου μήνα τα αντίστοιχα της δυτικής αποβιβάζονται στο Αίγιο υποκινούμενοι από το βουλευτικό (Μαυροκορδάτος και ΣΙΑ). Οι Ρουμελιώτες χρηματοδοτήθηκαν με τα χρήματα του πρώτου δανείου από την Αγγλία από τον Κωλέττη, ο οποίος μοίραζε και διορισμούς και βαθμούς του στρατού δημιουργώντας μισθοφορικές καταστάσεις. Έγιναν βαρβαρότητες και λεηλασίες. Φυλακίζονται στην Ύδρα οι Κολοκοτρώνης, Δεληγιανναίοι, Αναστασόπουλος, Μητροπέτροβας, Παπατσώνης, Γρίβας, Νοταράς, μεταξύ άλλων, ενώ ο Ιμπραήμ αποβιβάζεται στο Μοριά έχοντας πιο πριν καταστρέψει ολοσχερώς την Κρήτη.
     
  • 1825
    • δεύτερο Αγγλικό δάνειο 2.800.000 λιρών από το οποίο κατεφθασαν ~815.000. Το μεγαλύτερο μέρος του δανείου σπαταλήθηκε σε μεσιτείες, προμήθειες, προκαταβολές τόκων και προσωπικό πλουτισμό. Tο δάνειο προέβλεπε την κατασκευή 5 ατμοκίνητων πλοίων στον ναυπηγό Golloway ο γιός του οποίου υπηρετούσε στον Μωχάμετ Αλί. Επίσης, οι δανειστές επέβαλαν τον λόρδο Κόχραν, αμφιλεγόμενο για την τυχοδιωκτική του δράση στη Λ. Αμερική, ως ναύαρχο έναντι πολύ μεγάλου μισθόυ. Ένα πλοίο κάηκε κατα τις δοκιμές, ενα άλλο παρα λίγο να βουλιάξει και τυχαία σώθηκε από διερχόμενο Αγγλικό μαχητικό. Από τα τρία μικρότερα τα δύο δεν κατάφεραν να πλεύσουν και το τρίτο, μετά από αλλαγή μηχανής έφτασε στην Ελλάδα. Έγινε παραγγελία στην Αμερική για 7 πλοία, αλλά τα αποτελέσματα ήταν ανάλογα.
    • 06 Φεβρουαρίου, φυλακίζεται ο Κολοκοτρώνης στην Ύδρα, στο μοναστήρι του προφήτη Ηλία
    • 11 Φεβρουαρίου, ο Ιμπραήμ εισβάλλει στον Μοριά
      • ο Ιμπραήμ περνάει στο Μοριά από την Κρήτη, την οποία έχει καταστρέψει χωρίς καμία βοήθεια
      • ο Μοριάς έχει ηττηθεί από τους ρουμελιώτες και οι οπλαρχηγοί είναι φυλακισμένοι. Όσοι είχαν διαφύγει στην εξορία (Ζαϊμης, Λόντος, Νικηταράς) επιστρέφουν αλλά συλλαμβάνονται από την κυβέρνηση. H κυβέρνηση διορίζει αρχιστράτηγο κάποιον Σκούρτη (υδραίο, ικανό ναύτη, φίλο του Κουντουριώτη) ο οποίος σύντομα τα παρατάει και επιστρέφει στην Ύδρα
      • οι ρουμελιώτες εγκαταλείπουν το Μοριά έναντι της απειλής και ο κόσμος απαιτεί την αποφυλάκιση των οπλαρχηγών
    • 18 Μαϊου, αποφυλακίζεται ο Κολοκοτρώνης
      • μετά από την κατακραυγή του κόσμου και ενώ ο Ιμπραήμ ερημώνει το Μοριά. Δεν υπήρχε άλλος ικανός να συγκεντρώσει στρατό ενώ ο έμμισθος (με χρήματα του δανείου) στρατός της κυβέρνησης είχε αποσυρθεί στη ρούμελη και στην ουσία ήταν εκτός του ελέγχου της κυβέρνησης. Στην ουσία ο Ιμπραήμ έβγαλε από τη φυλακή τον Κολοκοτρώνη όπως λέει και ο ίδιος (Deval Charles, Deux Annees a Constantinople et Moree, 1825-1826, Paris 1828). O Κολοκοτρώνης αντιμετώπιζε σοβαρότατο κίνδυνο να εκτελεστεί, αν παρέμενε στη φυλακή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου