" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

ΜΕ ΤΙ ΚΑΡΔΙΑ ΡΕ ΜΑΓΓΑΝΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΜΠΗΚΕΣ…




“Απ’ όλα τα αποσπάσματα
του Μαγγανά μ’ αρέσει ,
που ‘χει τις σφαίρες σταυρωτά
τ’ αυτόματο στη μέση
Γεια σου Μαγγανά μου, γεια σου
Με τους Χίτες τα παιδιά σου,
γεια σας Ταγματασφαλίτες
Χωροφύλακες και Χίτες

Με τι καρδιά ρε Μαγγανά
στην Καλαμάτα μπήκες,
και άνοιξες τις φυλακές
και έβγαλες τους Χίτες

Δεν είμαστε κομμουνιστές
ούτε και λαοκράτες
είμαστε ελληνόπουλα, 
Χίτες, επαναστάτες

Γεια σου Γιάννη Κατσαρέα
με την Χίτικη παρέα,
γεια σας Ταγματασφαλίτες
Χωροφύλακες και Χίτες

Το βλέπεις κείνο το βουνό
το πιο ψηλό απ’ τ’ άλλα,
εκεί θα στήσει ο Μαγγανάς
κομμουνιστών κρεμάλα!

Γεια σου Μαγγανά μου, γεια σου
να χαρείς την λεβεντιά σου,
γεια σας Ταγματασφαλίτες,
Χωροφύλακες και Χίτες

Εισβολή συμμοριών του ΣΥΡΙΖΑ απ’ όλη την Ελλάδα, έγινε το προηγούμενο Σαββάτο στην μαρτυρική πόλη της Καλαμάτας, για την κατατρομοκράτηση των εθνικιστών, θυμίζοντας τις αλήστου μνήμης εποχής της εαμοβουλγαροκρατίας του 1944, που οδήγησαν στην μεγάλη σφαγή του Μελιγαλά. Η εισβολή των εξωμοτών, έγινε μετά από την απίστευτη προσωπική απόφαση του Μεσσηνίου δοτού «πρωθυπουργού» των διεθνών τοκογλύφων, να απαγορεύσει την «Γιορτή Νεολαίας» της Χρυσής Αυγής στην πόλη, την 4η Αυγούστου.
Ευκαιρίας δοθείσης, θα γυρίσουμε πίσω σε μια όχι και τόσο μακρινή εποχή, λίγο πριν το ξέσπασμα του «Τρίτου Γύρου» της κομμουνιστικής ανταρσίας, όταν και τότε –όπως και τώρα- η κυβέρνηση ήταν όμηρος του σλαβομπολσεβικισμού και θα αναφερθούμε στην είσοδο του ηρωικού αποσπάσματος του Ευαγγέλου Μαγγανά στην Καλαμάτα. Η οποία ενέπνευσε την λαϊκή μούσα, που μας άφησε για παρακαταθήκη το εξαιρετικό δημώδες άσμα που παραθέτω στην αρχή του σημερινού ιστορικού μας αφιερώματος. Ενός ιστορικού αφιερώματος επικαίρου παρά ποτέ!
Ο Ευάγγελος Μαγγανάς καταγόταν από το χωριό Κρεμμύδια της Πυλίας. Ήταν αγρότης στο επάγγελμα και κατά την περίοδο της Κατοχής υπηρέτησε ως ανθυπολοχαγός στα ηρωικά Τάγματα Ασφαλείας, που έσωσαν την Ελλάδα μας από την βουλγαροποίηση. 
Ο Ε. Μαγγανάς συμμετείχε στην μάχη του Μελιγαλά, το 1944, και μετά το πέρας αυτής πιάστηκε ο ίδιος και τα μέλη της οικογενείας του, από τους πωρωμένους φονιάδες του Άρη Βελουχιώτη. Η οικογένεια Μαγγανά, πέρασε από το κονσερβοκούτι των εκδοροσφαγέων του εαμοβουλγαροσυμμοριτισμού στο στόμιο της Πηγάδας του Μελιγαλά και ερρίφθη εντός αυτής. Μόλις τελείωσε η ανθρωποσφαγή, ο Ε. Μαγγανάς, ο οποίος είχε ριφθεί ημιθανής, κατόρθωσε ως εκ θαύματος να επιζήσει και να εξέλθει της Πηγάδας ζωντανός! Εκείνη την στιγμή ορκίστηκε να πάρει εκδίκηση! Εκδίκηση για την οικογένειά του, εκδίκηση για τους φίλους και συναγωνιστάς του, εκδίκηση για όλους τους Έλληνες που έπεσαν θύματα των ξενοκίνητων και ξενόδουλων κομμουνιστών.
Ώσπου, φθάσαμε στο 1946. Η τότε κυβέρνησις ήτο αγόμενη και φερόμενη από τους εχθρούς του έθνους (όπως και η σημερινή…), τους οποίους επιχειρούσε να… εξευμενίσει. Την ίδια στιγμή, ενώ το ΚΚΕ ήταν νόμιμο (!!!), καλά εκπαιδευμένες αλλά ολιγομελείς ακόμα συμμορίες του, είχαν ήδη βγει στο κλαρί, για να προετοιμάσουν την τελική έφοδο κατά της Ελλάδος.
 Στις 16 Ιανουαρίου 1946, λοιπόν, ένα λεωφορείο που διέσχιζε τον δρόμο Σπάρτης-Γυθείου και εις το οποίο επέβαινε ο σπαρτιάτης δικηγόρος Γρηγόριος Κοντοβουνήσιος, ηγετικό στέλεχος της εθνικής οργανώσεως «Χ», μαζί με τον εξάχρονο υιό του και δύο συναγωνιστάς του, έπεσε σε ενέδρα συμμοριτών, που είχαν έδρα τους τον Πάρνωνα. Οι συμμορίτες κατέσφαξαν αμέσως τον Κοντοβουνήσιο, τους συναγωνιστάς του, αλλά και το 6χρονο παιδί του. Μάλιστα, χάραξαν με μαχαίρι στο κούτελο και στα μάγουλα του παιδιού το γράμμα «Χ». Την νύχτα της ιδίας, οι φονιάδες μπήκαν έρποντας σαν φίδια φαρμακερά στο χωριό Μαυροβούνι του Γυθείου, όπου κατέσφαξαν τέσσερις εθνικιστάς της περιοχής -2 άνδρες και 2 γυναίκες.
Οι σφαγές στην Λακωνία, σε συνδυασμό με την αποφυλάκιση 82 κομμουνιστών σφαγέων του Μελιγαλά, στα πλαίσια της… αποσυμφορήσεως των φυλακών, αφύπνισαν τους εθνικιστάς της ευρυτέρας περιοχής. Έτσι, στις 18 Ιανουαρίου, στην Καλαμάτα, Χίτες επιτέθηκαν με χειροβομβίδες σε καφενείο- στέκι κομμουνιστοσυμμοριτών. Εις απάντηση, το ψοφοδεξιό κράτος συνέλαβε και φυλάκισε 32 μέλη της «Χ», ενώ την ίδια ώρα ένοπλοι κομμουνιστές πραγματοποίησαν τρομοκρατικές επιδρομές σε σπίτια εθνικιστών.
Μόλις το πληροφορήθηκε αυτό ο Ε. Μαγγανάς, συνειδητοποίησε ότι πλησιάζει η ώρα που θα ξαναγεμίσουν οι Πηγάδες με κορμιά Ελλήνων πατριωτών και αποφάσισε να αναλάβει δράση. Οργάνωσε γρήγορα ένα απόσπασμα περίπου 1.000 αγωνιστών και στις 20 Ιανουαρίου εισήλθε επικεφαλής του στην πόλη της Καλαμάτας. Ο νομάρχης και ο τοπικός εισαγγελεύς εξηφανίσθησαν πανικόβλητοι, ενώ η δύναμη της Χωροφυλακής δεν εστάθη ικανή να τον εμποδίσει και απεσύρθη. Οι άνδρες του Μαγγανά κατέλαβαν το δημαρχείο, την νομαρχία και την εισαγγελία, αφόπλισαν την Χωροφυλακή και απελευθέρωσαν τους συλληφθέντες συναγωνιστάς τους, που εκρατούντο στα κρατητήρια του Α΄ Αστυνομικού Τμήματος. Παρέμειναν στην πόλη δύο ημέρες και αφού τιμώρησαν τους εγκληματίες κομμουνιστές απεχώρησαν προς τα γύρω βουνά. Μαζί τους  πήραν ομήρους και καμιά εκατοστή κομμουνιστάς, για ασφάλεια, τους οποίους άφησαν μετά από λίγες ημέρες.
Πανικόβλητη η κυβέρνησις Σοφούλη εκήρυξε τον στρατιωτικό νόμο στους νομούς Μεσσηνίας και Λακωνίας, απέστειλε στην Καλαμάτα 2 Τάγματα Εθνοφρουράς, το αντιτορπιλικό «Κρήτη», 200 Χωροφύλακες και συνέστησε έκτακτο στρατοδικείο το οποίο κατεδίκασε ερήμην τον ήρωα Μαγγανά εις θάνατον και τον επικήρυξε με το μυθώδες για την εποχή εκείνη ποσόν των 10 εκατομμυρίων δραχμών!
Εν τέλει, η σύλληψη του Μαγγανά έγινε στις 22 Μαΐου, στην περιοχή μεταξύ Χανδρινού και Πύλου Μεσσηνίας. Μάλιστα, επικεφαλής του στρατιωτικού αποσπάσματος που τον συνέλαβε ήταν Βρετανός αξιωματικός! Μετεφέρθη εις τας φυλακάς Αβέρωφ και η δίκη του άρχισε στις 24 Απριλίου 1947. Αθωώθηκε, υπό την πίεση της κοινής γνώμης και υπό τον φόβο εθνικιστικής εξεγέρσεως στην Πελοπόννησο, στις 24 Μαΐου του 1948, μεσούντος του συμμοριτοπολέμου. Ο Ε. Μαγγανάς πέρασε στην ιστορία και το όνομά του, ακόμα κάνει τους κομμουνιστές να τρέμουν!



Γ. Δημητρακόπουλος
Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός

ethnikismos.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου