" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Οι Γύπες των Αγορών


Γράφει ο Στρατής Κυπριωτέλης
Οικονομολόγος- Υπ. Βουλευτής Πρέβεζας

Δημοσιεύτηκε άρθρο σε αθηναϊκή εφημερίδα; Και σε διάφορα blogs, σύμφωνα με το οποίο γίνεται λόγος για την πληρωμή του ομόλογου, το οποίο πληρώθηκε αμέσως μετά τις εκλογές.

Σύμφωνα με το άρθρο το ομόλογο αγοράστηκε από επενδυτική εταιρεία με έδρα τα νησιά Cayman, την Dart Management. Όταν έληξε το ομόλογο παρουσιάστηκε και πληρώθηκε χωρίς καμία καθυστέρηση, όπως είναι ήδη γνωστό. Ως εδώ, όλα δείχνουν να είναι εντάξει ή περίπου εντάξει.

Μια εύλογη απορία η οποία δημιουργείται στο σημείο αυτό είναι γιατί μια εταιρεία αγοράζει σε σύντομο χρονικό διάστημα, πριν την λήξη του, ένα ομόλογο ελληνικού χρέους, την στιγμή που στην Ελλάδα έχει οικονομικά προβλήματα και είναι αμφίβολη η πληρωμή του, όπως ήδη είχε αρχίσει να συζητείται από τους ίδιους τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ποια είναι αυτή η επενδυτική εταιρεία, η οποία λαμβάνει τέτοιο ρίσκο, με ρευστή την κατάσταση στην ελληνική πολιτική σκηνή;

Έστω λοιπόν ότι υπάρχουν ριψοκίνδυνοι επενδυτές (συμφωνώ, ότι υπάρχουν και ποιος τους δίνει το δικαίωμα να υπάρχουν θα το αναλύσουμε σε άλλο άρθρο) και δεν έχουν πρόβλημα να χάσουν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ας το δεχτούμε.

Ας δούμε όμως και την συνέχεια της ιστορίας. Στην συνέχεια του άρθρου αναφέρεται ότι λόγω των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας και της αμφιβολίας που επικρατούσε σχετικά με την πληρωμή ή όχι του ομολόγου, το ομόλογο πουλήθηκε με έκπτωση, στα ΕΚΑΤΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ. Ας θυμηθούμε και την ονομαστική αξία (άρτιο) του τίτλου, δηλαδή, πόσο έπρεπε να πληρώσει η ελληνική κυβέρνηση στην λήξη του ομολόγου. ΤΕΤΡΑΚΟΣΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑ ΠΕΝΤΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ.

Δηλαδή η επενδυτική εταιρεία, η οποία αγόρασε το ομόλογο 100 εκατομμύρια, πήρε από την ελληνική κυβέρνηση 435 εκατομμύρια ευρώ!
(Για την ακρίβεια η συγκεκριμένη εταιρεία κατείχε το 90% του ομολόγου, αλλά αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία).

Κέρδος 335 εκατομμύρια ευρώ σε λίγες μέρες. Καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό ή καλλίτερα καταπληκτική επενδυτική κίνηση, τεράστια επιτυχία!

Στο σημείο αυτό ας μην μπούμε στην λογική, ότι η επενδυτική εταιρεία είχε τις διαβεβαιώσεις από την ελληνική κυβέρνηση ότι το ομόλογο θα πληρωθεί ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ και κατευθύνθηκε να το αγοράσει. Άσχετα με τις συζητήσεις οι οποίες γίνονταν από την ελληνική πλευρά περί πληρωμής ή μη πληρωμής του ομολόγου.

Επίσης ας αγνοήσουμε το γεγονός, ότι δεν βγαίνουν πολλές φορές στην δημοσιότητα ειδήσεις για το ποιο ομόλογο λήγει, πότε λήγει και αν θα το πληρώσουμε ή όχι.

Για το συγκεκριμένο ομόλογο υπήρξε μεγάλη δημοσιότητα με μεγάλη δόση αμφιβολίας, για το αν θα πληρωθεί ή όχι.

Ας δεχθούμε, ότι πρόκειται για τους γνωστούς «γύπες» των αγορών, οι οποίοι έχουν στοχοποιήσει τριτοκοσμικές χώρες, όπως το Κογκό, την Λιβερία, την Ζάμπια και προσφάτως την Ελλάδα.

Ας μην φτιάξουμε σενάρια διαπλοκής. Αρκετά μας έχει ταλαιπωρήσει η λέξη διαπλοκή. Ας είμαστε καλόπιστοι και ας αποκλείσουμε τα παραπάνω, ας τα αγνοήσουμε.

Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε, όμως το εξής: Η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει ένα ομόλογο αξίας 435 εκατομμυρίων ευρώ. Δεν ασχολήθηκε κανένας, δεν ενδιαφέρθηκε, να μάθει που είναι το ομόλογο αυτό, ποιος το έχει και αν πωλείται ή όχι, πριν το αγοράσει ο κύριος Kenneth Dart; Που είναι τελικά αυτό το ομόλογο; Ποιος το είχε;

Η επενδυτική εταιρεία από τα Cayman Islands του «κυρίου» Dart, για να το αγοράσει, ενδιαφέρθηκε, το έψαξε και το βρήκε.

Η Ελλάδα δεν μπορούσε να το βρει;

Τι θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα αν το εύρισκε;

Πολύ απλά να το αγοράσουμε εμείς με 100 εκατομμύρια και να το πετάξουμε στα σκουπίδια, να το κάψουμε, να το σχίσουμε!

Θα πληρώναμε έτσι 100 αντί για 435 εκατομμύρια και θα γλιτώναμε 335 εκατομμύρια. Είναι λίγα;

Προλαβαίνοντας το ερώτημα, αν είναι δυνατόν να γίνει αυτό, απαντώ, ότι με τον τρόπο αυτό, ο Ισημερινός αγοράζοντας, στην ελεύθερη αγορά τα δικά του ομόλογα, με έκπτωση, αγόρασε το χρέος του, πληρώνοντας το 20% της αξίας του. Μάλιστα αυτό έγινε εφόσον ήδη είχε μειωθεί το χρέος μετά από έλεγχο διεθνούς λογιστικής επιτροπής.

Επαναλαμβάνοντας, ότι δεν μπαίνω στην λογική της διαπλοκής, της διαφθοράς και του στημένου παιχνιδιού σε βάρος της χώρας, προς όφελος των διεφθαρμένων, θέτω το ερώτημα;

Ασχολείται κανείς σ’ αυτή την χώρα με το χρέος;

Προσωπικά δεν έχω καμία αμφιβολία, εδώ και πολλούς μήνες και είμαι σίγουρος για την απάντηση.

Στην Ελλάδα ΚΑΝΕΝΑΣ (από αυτούς που έχουν την εξουσία), δεν ασχολείται με το χρέος.

Έχουμε δεχθεί με τα χέρια κατεβασμένα, τα πάντα (ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ) και έχουμε παραδώσει τα κλειδιά της χώρας στους διεθνείς επενδυτές (δεν μου αρέσει η λέξη τοκογλύφους). Υπάρχει και η ορολογία «γύπες των αγορών»!

Από δω και πέρα καθένας είναι υπεύθυνος για τις επιλογές του.

Είναι υπεύθυνος για την αδιαφορία του.

Ας αναρωτηθεί καθένας, μήπως είναι και σύμμαχος των επενδυτών (τοκογλύφων) και ας ψάξει μήπως στην πλάτη του έχει φυτρώσει κανένα φτερό γύπα!


από :  aneksartitoi-ellines.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου