" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Paul Krugman: "Απορώ γιατί εξοντώνουν την Ελλάδα"



Οι πάντες, τουλάχιστον οι μη έχοντες ίδιον συμφέρον από την καταστροφή της Ελλάδας,  σε όλο τον πλανήτη απορούν με την συμπεριφορά της τρόϊκας απέναντι στην χώρα, καθώς όλοι θεωρούν ότι είναι εκτός πάσης οικονομικής και πολιτικής λογικής αυτό που της επιβάλλεται από τους ξένους επικυρίαρχους. 

Αλλά πάνω απ’όλα απορούν πως η εγχώρια πολιτική ελίτ, οι αρχηγοί των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση δέχονται η χώρα να έχει μεταβληθεί σε ένα τεράστιο πείραμα.
 
Πριν λίγες ώρες ο διεθνούς φήμης καθηγητής οικονομικών, Πολ Κρούγκμαν, και ομοτράπεζος στο πρόσφατο forum του πρωθυπουργού της Ρωσίας Β.Πούτιν, σε άρθρο του στην ηλεκτρονική έκδοση της αμερικανικής εφημερίδας New York Times, απορεί όχι μόνο από αυτά που ζητάει η τρόϊκα από την Ελλάδα, αλλά και από το πώς δέχονται οι Έλληνες πολιτικοί αρχηγοί της κυβέρνησης αυτές τις απαιτήσεις.
Παραθέτοντας τα στοιχεία που επικαλείται το σενάριο της τρόικας, ο νομπελίστας καθηγητής εξηγεί ότι είναι αδύνατο η ελληνική οικονομία από τη βαθιά ύφεση να καταφέρει να περάσει σε πρωτογενή πλεόνασμα άνω του 4% το 2014.
Η ελληνική οικονομία, σημειώνει, παρουσίαζε μεγάλο έλλειμμα από την αρχή των Μνημονιακών προγραμμάτων, και ακόμη και στην περίπτωση που θα αποκήρυττε το χρέος της, θα ήταν αναγκασμένη να προβεί σε μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή.
Ο Κρούγκμαν θεωρεί ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα ωθείται σε καταστροφικά επίπεδα λιτότητας για να καταφέρει να πληρώσει τους πιστωτές της, χωρίς να υπάρχει «φως στο τούνελ». Παράλληλα, θεωρεί «ασύλληπτη» την ιδέα για μείωση των πραγματικών κρατικών δαπανών κάτω από το επίπεδο του 70% το 2014 σε σχέση με το 2009.
Την ίδια στιγμή στο έγκυρο αυστριακό περιοδικό Profil καταγγέλλεται ότι «η Ελλάδα έχει γίνει πεδίο πειραματισμού για τους «σχιζο-ειδικούς της οικονομίας», στο οποίο τους επιτρέπεται να δοκιμάζουν όλες τις ιδέες τους σε ό,τι αφορά δαπάνες και έσοδα»! "Και αν στο τέλος η Ελλάδα καταρρεύσει, υπάρχει και ακόμη μια εναλλακτική επιλογή, δηλαδή, ίσως το ίδιο πείραμα να επιτύχει στην Πορτογαλία», καταλήγει το άρθρο.

Τμήμα ειδήσεων: defencenet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου