" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Θα «ξυπνήσουν» Βεζούβιος, Νίσυρος, Σαντορίνη;


Ο Βεζούβιος είναι μια από τις 770 ανοιχτές «πληγές» της γης -ενεργά ηφαίστεια- υπάρχουν άλλα 10.000 ηφαίστεια σβησμένα. Είναι ένα από τα δεκάξι ενεργά ηφαίστεια της Μεσογείου. Η Ελλάδα και η Ιταλία είναι οι μόνες Μεσογειακές χώρες που έχουν ηφαίστεια.
 
Η Γαλλίδα ηφαιστειολόγος Κάτια Κόνρα, μελετώντας το Βεζούβιο είχε πει ότι η ενέργειά του δεν φθάνει για να ψήσεις ένα αυγό.
Ο πάλαι ποτέ φοβερός και τρομερός Βεζούβιος φαίνεται, όμως, πως «θίχτηκε». Και αυξάνει αργά αλλά σταθερά την ενέργειά του.ΘΑ «ΞΥΠΝΗΣΕΙ» Ο ΒΕΖΟΥΒΙΟΣ;

Ιταλοί ηφαιστειολόγοι αναμένουν έκρηξη του ηφαιστείου. Έχουν διαπιστώσει αύξηση των εκπεμπόμενων αερίων και βλημάτων.


Τις τελευταίες εκατονταετίες ο Βεζούβιος «ξερνάει» την καυτή λάβα του κάθε τριάντα πέντε χρόνια, περίπου. Το όριο έχει συμπληρωθεί και πολλοί πιστεύουν ότι το θηρίο θα ξυπνήσει ξαφνικά. Η περιοχή γύρω από τον κρατήρα έχει αρχίσει να πρασινίζει από τα φυτά. Δίνει την εντύπωση πως «σίγησε» για πάντα. Ετσι, όμως, ήταν και όταν κατέκαψε την Πομπηία.

Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΟΜΠΗΙΑΣ


Από τα αρχαία χρόνια μέχρι το 79 μ. Χ., ο Βεζούβιος εθεωρείτο «νεκρός». Στο μεταξύ, ένας ισχυρότατος σεισμός είχε κατερειπώσει την Πομπηία, το ελληνικό Ηράκλειο και άλλες πόλεις.

Οι πόλεις φτιάχτηκαν γρήγορα αλλά, δέκα έξι χρόνια μετά -το 79 μ.Χ.- η λάβα έσπειρε τον τρόμο και τη φρίκη: Ο Βεζούβιος «ξέρασε» την «κόλαση», από τα σωθικά του καίγοντας την Πομπηία, το Ηράκλειο, τις Σταβιές και άλλες πόλεις, με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους νεκρούς.

Η ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ

Ακολούθησαν μικροεκρήξεις μέχρι το 1631, οπότε αρχίζει η νέα περίοδος εντάσεως του Βεζούβιου. 3.000 νεκροί από τη λάβα του στις πόλεις Πορτίτσι και Τόρε Ανουντσιάτα. Από τότε «ξύπναγε» με την εξής συχνότητα:

• Εκατόν εξήντα τρία χρόνια μετά, το 1797, έκαψε είκοσι έξι ανθρώπους και κατέστρεψε μέρος της πόλης Τόρε ντελ Γκρέκα.
• Το 1872, εβδομήντα οκτώ χρόνια μετά,... σκότωσε 110 άτομα, οι περισσότεροι περίεργοι που έσπευσαν από κοντά να τον δουν να «ξερνάει».
• Τριάντα τέσσερα χρόνια μετά, το 1906, έκρηξη έντασης ίδια με εκείνη του 79 μ.Χ., κατέστρεψε την πόλη Οταγιάκο. Την ίδια εποχή με τον μεγάλο σεισμό του Σαν Φρανζίσκο.
• Το 1944, τριάντα οκτώ χρόνια μετά ήταν η τελευταία έκρηξη. Μετά ηρέμησε. Από τότε, μόνο σε χαμηλή ένταση αέρια και βλήματα.

Τώρα αυξάνει η ένταση του και αναμένεται να ξυπνήσει.

ΕΧΕΙ ΑΡΓΗΣΕΙ

Οι αρμόδιοι επιστήμονες αναμένουν τους σεισμούς ή τις εκρήξεις ηφαιστείων, ανάλογα με την περιοδικότητα που παρουσιάζει η κάθε περιοχή. Στην περίπτωση του Βεζούβιου, είχαμε φθίνουσα γεωμετρική πρόοδο εκρήξεων μεταξύ της μιας και της άλλης 162 χρόνια, 78 χρόνια, 34 χρόνια, 38 χρόνια. Περίμεναν μια έκρηξή του στη δεκαετία του '80. Όμως αυτή η «καυτή» περίοδος πέρασε και η έκρηξη έχει αργήσει. Παράλληλα, πιστεύεται ότι η μετακίνηση των πλακών της Μεσογείου και η στροφή της Ελλάδος προς την Ιταλία, ενισχύουν την εκδήλωση του φαινομένου.

ΤΡΙΑ ΕΝΕΡΓΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ


Τρία είναι τα ενεργά -και κύρια- ηφαίστεια της Ιταλίας: Ο Βεζούβιος, η Αίτνα, και το Στρόμπολι.

Και τα τρία βρίσκονται στον ίδιο ανατολικό μεσημβρινό. Η Αίτνα: Βρίσκεται στη Σικελία, πέρα από τις κατά καιρούς μεγάλες εκρήξεις της, ξεπετάει κάθε λεπτό. ... πορφυρούς ογκόλιθους, ατμούς και μόρια στάχτης. Το Στρόμπολι στο ομώνυμο νησί-σύμπλεγμα των Λιπαρών Νήσων- έχει και αυτό «αναμμένα καζάνια». Κάθε τόσο «ξερνάει» λάβα και ερυθρωπούς καπνούς.

Ο πλανήτης μας βρίσκεται σε συνεχή μεταβολή και τα ηφαίστεια είναι μια τρανταχτή απόδειξη.
Συνεχή παραγωγή ύλης στον πυρήνα του πλανήτη μας διαπιστώνει ο ερευνητής στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, κ. Σταύρος Τάσσος. Όπως υποστηρίζει ο κ. Τάσσος η παραγωγή γίνεται είτε γιατί η ενέργεια μετατρέπεται σε ύλη, είτε γιατί απλούστερες μορφές ύλης μετατρέπονται σε πιο συνηθισμένες. Λόγω αυτών των διεργασιών και των στατιστικών στοιχείων οι ηφαιστειολόγοι αναμένουν την εκ νέου δραστηριοποίηση του Βεζούβιου.

 
ΘΑ ΞΥΠΝΗΣΕΙ Η ΝΙΣΥΡΟΣ;

Το ηφαιστειακό τόξο που ξεκινάει από το Σουσάκι, διατρέχει τη Σαλαμίνα, την Αίγινα, τα Μέθανα, τον Πόρο, την Υδρα, τη Μήλο, τη Σαντορίνη και φθάνει στη Νίσυρο, μήκους 450 χιλιομέτρων αναμένεται να τεθεί από τον ερχόμενο Αύγουστο υπό καθεστώς μόνιμης παρακολούθησης. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά το ηφαίστειο της Nισύρου, δημιουργείται στο νησί παρατηρητήριο για τη μελέτη του ηφαιστειακού κινδύνου. Το ηφαίστειο της Nισύρου είναι ενεργό και δεν μπορεί να μείνει χωρίς εντατική παρακολούθηση, καθώς η εκδήλωση μιας υδροθερμικής έκρηξης είναι πολύ πιθανή στο μέλλον, λένε οι επιστήμονες. Παρόλο που σήμερα όλα τα ηφαιστειακά κέντρα του χώρου βρίσκονται σε κατάσταση ηρεμίας.


Yδροθερμικές εκρήξεις εκδηλώθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν και συγκεκριμένα το 1871-73 και το 1887.

Παρόμοια άποψη έχει εκφράσει ο γεωφυσικός κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος για το ηφαίστειο της Σαντορίνης. Ο κ. Παπαδόπουλος έχει γίνει ευρύτερα γνωστός από την εντυπωσιακή επιτυχία του να προβλέψει τον σεισμό της Καλαμάτας με βάση τη στατιστική ανάλυση δεδομένων, και με ικανοποιητική προσέγγιση του χρόνου και του τόπου του σεισμού.

Για το ηφαίστειο της Σαντορίνης έχει ανακοινώσει ότι σύντομα θα αρχίσει μια δραστηριοποίηση με πρόδρομο μια σεισμική δόνηση μεγέθους 6,6 Ρίχτερ.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου