" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

H Μεγαλύτερη Ηλιακή Καταιγίδα Από Το 2005 Φτάνει Στην Γη Σήμερα

Μια ισχυρή ηλιακή έκρηξη αναμένεται να εκτοξεύσει ένα ποτάμι από φορτισμένα σωματίδια προς την Γη, που θα είναι η ισχυρότερη ηλιακή καταιγίδα από το 2005.


 
Νωρίς το πρωί της Κυριακής το Ηλιακό Παρατηρητήριο της NASA κατέγραψε μια εξαιρετικά βίαιη λάμψη από μια τεράστια έκρηξη στον Ήλιο.
Η Ηλιακή λάμψη προήλθε από την ηλιακή κηλίδα 1402, μια περιοχή του ηλίου που αυξάνει σε δραστηριότητα τελευταία. Αρκετοί δορυφόροι της NASA κατέγραψαν την μεγάλη ηλιακή καταιγίδα.

 Οι επιστήμονες καλούν αυτές τις ηλαικές εκρήξεις ," εκρήξεις μάζας του ηλιακού στέμματο"  και τις μελετούν επειδή μπορεί να προκαλέσουν επικίνδυνες γεωμαγνητικές καταιγίδες όταν τα φορτισμένα σωματίδια 'ξεπλένουν' τις γραμμές του μαγνητικού πεδίου της Γης.
Εκτός από την παραγωγή ισχυρότερης έντασης Βόρειου και Νότιου Σέλατος, οι γεομαγνητικές καταιγίδες που κατευθύνονται στην Γη μπορούν να διαταρράξουν την λειτουργία των τεχνητών δορυφόρων που είναι σε τροχιά, προκαλώντας εκτεταμένες παρεμβολές στις τηλεπικοινωνίες και βλάβες στις ηλεκτρονικές υποδομές.
Το σύννεφο των σωματιδίων κατευθύνεται προς την πορεία της Γης, και προκαταρκτικοί υπολογισμοί καταλήγουν πως θα υπάρξει ισχυρό χτύπημα στο μαγνητικό πεδίο της Γης στις 24-25 Ιανουάριου και κυρίως στο Βόρειο τμήμα του πλανήτη μας.
 
Δείτε στο παρακάτω βίντεο την καταγραφή της ηλιακής έκρηξης της Κυριακής: 


 
 
Η ΝΑSA συνεχώς παρακολουθεί τις καιρικές συνθήκες στο διάστημα για να προσδιορίζει πιθανούς κινδύνους για τους αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Με βάση τις εκτιμήσεις, οι έξι αστροναύτες που είναι τώρα στον σταθμό δεν διατρέχουν κίνδυνο.
Την προηγούμενη εβδομάδα, μια άλλη ομάδα ηλιακών κηλίδων έδωσαν πολλές εκλάμψεις τύπου Μ, που συμβαίνουν καθημερινά .
Η δραστηριότητα του ήλιου αυξάνεται και μειώνεται σε ενδεκαετή κύκλο. Η δραστηριότητα αναμένεται να αυξηθεί στο μέγιστο το 2013.


αναδημοσίευση από  ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου