" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

ΝΑΤΟ και ΕΕ μας στηρίζουν για τα Σκόπια, έως πότε όμως;


Η Τουρκία εγείρει σοβαρό ζήτημα το οποίο θα μας απασχολήσει άμεσα αναφορικά με την προοπτική ένταξης της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Δίνοντας για μια ακόμη φορά ένα καλό μάθημα σε όσους στην Ελλάδα ποντάρουν στην επίδειξη από τη μεριά της εποικοδομητικής στάσης, δεν έχασε την ευκαιρία και επιδιώκει άμεσα να κεφαλαιοποιήσει την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, ανοίγοντας, με βάση την απόφαση, το θέμα που υποτίθεται ότι είχαν κλείσει τα κράτη-μέκλη στο Βουκουρέστι, το 2008.

 Με δηλώσεις του, ωστόσο, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Δανός Άντερς Φογκ Ρασμούσεν, ξεκαθάρισε ότι η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης «δεν επηρεάζει την απόφαση των συμμάχων του ΝΑΤΟ στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου». Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία ξεκαθάρισε προς τα Σκόπια ότι προϋπόθεση έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι η επίλυση της διένεξης με την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας.
Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά. Και το πρόβλημα δεν είναι αποκλειστικά και μόνο η Τουρκία, η συμπεριφορά της οποίας, σε τελική ανάλυση θα έπρεπε να είναι για όλους προβλέψιμη. Παρά το ότι το χρονικό περιθώριο μέχρι τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, η οποία είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη και την Πέμπτη, 7-8 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες, να μην αφήνει περιθώρια για μεγάλες αλλαγές, αναμένεται ότι οι… γνωστοί ενδιαφερόμενοι και σπόνσορες του «μακεδονικού» αλυτρωτισμού θα θέσουν τώρα τα θεμέλια για να εξαπολύσουν την τελική τους επίθεση στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2012, στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών.
Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Δευτέρας στις Βρυξέλλες καταγράφηκαν τα πρώτα δείγματα αυτής της τακτικής, αφού οι πιέσεις που ασκήθηκαν στην Ελλάδα ήταν ασφυκτικές, με πρώτον και καλύτερο τον γνωστό για τις εν γένει ανθελληνικές του θέσεις, υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας, Καρλ Μπιλντ. Προς το παρόν, ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Δήμας, ανθίσταται σε αυτές τις πιέσεις, αποδεικνύοντας ότι τα χρόνια που πέρασε στις Βρυξέλλες ως Επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον γέμισαν με εμπειρίες για τα τερτίπια των διαδρόμων της ευρωπαϊκής διπλωματίας… Η τακτική αυτή των «ενδιαφερομένων» φαίνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη και σήμερα στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Είναι προφανές, ότι αν μη τι άλλο η Ελλάδα οφείλει να μελετήσει σοβαρότατα το ενδεχόμενο απεμπλοκής της από την Ενδιάμεση Συμφωνία, η οποία όπως αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων ήταν μια επιπόλαια και ανεπαρκώς σχεδιασμένη και υλοποιημένη διπλωματική ενέργεια, η οποία κάθε μέρα που περνάει έχει και περισσότερες επιπτώσεις για τα εθνικά συμφέροντα…

Από : defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου