" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Επιχείρηση "Ατσάλινη Μέγγενη": F-16 της Π.Α. ταξιδεύουν για το Ισραήλ


Ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 πρόκειται να μεταβούν στο Ισραήλ, όπου θα εκτελέσουν κοινές ασκήσεις με τα τις ισραηλινές Μοίρες των F-16, προσβολής στόχων εδάφους και συνεργασίας σε αποστολές αέρος-αέρος. Ο χρόνος μετάβασης έχει καθοριστεί για τα μέσα Οκτωβρίου. Ο πολιτικός συμβολισμός ισχυρός. Θέλουν να καταδείξουν στους «πειρατές» της περιοχής (Τουρκία) ότι υπάρχει ισχυρή δύναμη «ασφαλείας» και σταθερότητας η οποία μπορεί αν αντιμετωπίσει όλες τις καταστάσεις.

 Τα μαχητικά θα είναι από την 115 ΠΜ (Μοίρες 343, 340 με F-16 Block 52+), αλλά πιθανόν και από την 335 Mοίρα (F-16 Adv.)που εδρεύει στον Άραξο, σε περίπτωση που Ισραηλινοί προλάβουν  να ετοιμάσουν «σχολείο» για τα Spice 1000 και 2000 τα οποία όταν έρθουν στην Ελλάδα θα τα “αναλάβει” η 335 στον Άραξο.
Η 335M μεταμορφώνεται στην ισχυρότερη Μοίρα τακτικής κρούσης της Ευρώπης και μία από τις ισχυρότερες του ΝΑΤΟ με όπλα JSOW, JDAM, Spice 1000 & 2000. Οι συλλογές των Spice αποτελούν καινοτομία για το ελληνικό οπλοστάσιο καθώς θα είναι η πρώτη φορά που θα αποκτηθεί δυνατότητα βολής απλών βομβών των 1000 λιβρών σε απόσταση 60 χλμ.
Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα η αποστολή της 335 η οποία εξαρτάται από το αν θα υπάρξει εκπαίδευση για τα Spice.
Η άφιξη στων ελληνικών μαχητικών στο Ισραήλ και η σύζευξή τους με την ισραηλινή Αεροπορίας, δημιουργεί την κορυφαία αεροπορική μαχητική δύναμη παγκοσμίως και μια "ατσάλινη μέγγενη" - όπως λένε στην Αεροπορία - στην Α.Μεσόγειο που θα αποτελούσε καθαρή τρέλα για όποιον ήθελε να δοκιμάσει την ισχύ της.
Αντίθετα, ματαιώθηκε οριστικά η έλευση σε αυτή την φάση των ισραηλινών μαχητικών F-16 και αριθμού ελικοπτέρων στον Άραξο και την Ανδραβίδα για συν-ασκήσεις, καθώς βασική αρχή της ισραηλινής Αεροπορίας είναι σε περιπτώσεις κρίσης  το σύνολο των μέσων της να βρίσκεται ετοιμοπόλεμο στα αεροδρόμιά της.
Αντίθετα ισχύει η δυνατότητα μεταστάθμευσης για περίπτωση κρίσης, όπως προβλέπει το συμμαχικό σύμφωνο μεταξύ των δύο χωρών.

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου