" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Στα ύψη η ανεργία, στα τάρταρα το ΑΕΠ

Αποκαρδιωτική παραμένει η εικόνα της ελληνικής οικονομίας, βάσει των διαθέσιμων στατιστικών στοιχείων. Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν συρρικνώθηκε κατά 7,3% στο β' τρίμηνο του έτους, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των καταγεγραμμένων ανέργων διαμορφώθηκε τον Ιούνιο σε 793,685 άτομα, δηλαδή στο 16% του εργατικού δυναμικού.
Στο 16% διαμορφώθηκε τον Ιούνιο το ποσοστό ανεργίας σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Αν και μειωμένη σε σχέση με το 16,6% το Μάιο, πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί, τον κατ' εξοχήν εποχικό μήνα Ιούνιο, όπως προκύπτει από τις χρονοσειρές που διατηρεί η ΕΛΣΤΑΤ από τον Ιανουάριου του 2005.
Οι απασχολούμενοι εντός μόλις ενός έτους, από τον Ιούνιο του 2010 δηλαδή, μειώθηκαν κατά 268.698 άτομα ενώ ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 29.597 άτομα, μεταξύ Μαΐου – Ιουνίου 2011.
Το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στους «ώμους» των γυναικών και των νέων (15 – 24 ετών) καθώς για το μήνα Ιούνιο τα ποσοστά ήταν στο 19,9% και 43,3% αντίστοιχα. Αρκετά πάνω από τον εθνικό μέσο όρο είναι και η αναλογία των ανέργων προς το εργατικό δυναμικό και για την ηλικιακή ομάδα 25 – 34 ετών.  
Δυσανάλογη είναι και η κατανομή των ανέργων ως ποσοστό στο εργατικό δυναμικό ανά την Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, στη Δυτική Μακεδονία διαμορφώθηκε στο 22,1%, στη Κεντρική Μακεδονία στο 19,1% και στην Ήπειρο στο 18,5%. 

Πτώση 7,3% στο ΑΕΠ στο 2ο τρίμηνο

Μείωση μεγαλύτερη του 7% εμφάνισε το ελληνικό ΑΕΠ κατά το 2ο τρίμηνο του έτους σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). 
Οπως σημειώνει η Αρχή στο σχετικό της σημείωμα, η καταναλωτική δαπάνη συρρικνώθηκε κατά 6,8%, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών υποχώρησαν κατά 1,4%, ενώ οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίων εμφάνισαν πτώση που άγγιξε το 18%.
Ωστόσο, η πτώση του ΑΕΠ αντισταθμίστηκε ελαφρώς από την κατά 26,5% μείωση που παρουσίασε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου