" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Επανάληψη της τηλεδιάσκεψης αύριο το απόγευμα

Παραγωγική και ουσιαστική χαρακτηρίζει το υπουργείο Οικονομικών τη συζήτηση, που όπως αναφέρει, έγινε με την τρόικα κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών, εν μέσω πληροφοριών για νέα μέτρα ύψους 4 δισ. ευρώ, με έμφαση σε περικοπές στο δημόσιο τομέα και τα επιδόματα πρόνοιας.
Σε μια λιτή ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο κάνει γνωστό πως την Τρίτη το πρωί, οι τεχνικές ομάδες της τρόικας που θα βρίσκονται στην Αθήνα θα επεξεργαστούν περαιτέρω ορισμένα στοιχεία και η τηλεδιάσκεψη θα επαναληφθεί αύριο την ίδια ώρα (δηλαδή στις 7 το απόγευμα).
Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών τον οποίο επικαλείται το Reuters δήλωσε πως η Ελλάδα είναι κοντά σε συμφωνία με την τρόικα, καθώς και πως χρειάζεται ακόμη κάποια δουλειά ώστε να ποσοτικοποιηθούν τα μέτρα.
Η τηλεδιάσκεψη, που άρχισε γύρω στις 7:20, ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 10.00 το βράδυ. Στη συζήτηση συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος και οι δύο αξιωματούχοι του υπουργείου κ. Γ. Ζανιάς και κ. Η. Πλασκοβίτης.
Σε δηλώσεις του εκπρόσωπος του αρμόδιου επιτρόπου Ολι Ρεν περιορίστηκε στο να αναφέρει τα διαδικαστικά αναφορικά με την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης και την επανάληψή της αύριο, ενώ δεν θέλησε να προβεί σε οποιοδήποτε άλλο σχόλιο για την ουσία των συζητήσεων.

Μετά τις επαφές με την τρόικα η ανακοίνωση των αποφάσεων


 Το απόγευμα, το υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει πως οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων θα ανακοινωθούν μετά και την ολοκλήρωση των επαφών με την τρόικα.
«Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος παρουσίασε χθες το βράδυ σε δημόσια ανακοίνωσή του το πλαίσιο μέσα στο οποίο είναι αποφασισμένη να κινηθεί η Κυβέρνηση για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2011 και τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού του 2012, καθώς και για την άμεση προώθηση και ολοκλήρωση των διαρθρωτικών αλλαγών» τόνιζε το υπουργείο.
Όπως σημείωνε, όλες οι ειδικότερες αποφάσεις, «οι οποίες κινούνται, ούτως ή άλλως, στο πλαίσιο του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή και ισχύει ως νόμος του κράτους», θα ανακοινωθούν μετά και την ολοκλήρωση των επαφών με την τρόικα. Το υπουργείο Οικονομικών υπογράμμιζε παράλληλα πως δεν έχει απολύτως κανένα νόημα η ανακύκλωση ή η επεξεργασία σεναρίων, τα οποία, όπως λέει, δημιουργούν σύγχυση και νευρικότητα στους πολίτες. 
 
ΥΠΟΙΚ: Πρέπει να υπάρξει εκλογίκευση στο Δημόσιο

Πάντως, μια πρόγευση των προθέσεων της κυβέρνησης έδωσε ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος έκανε λόγο για ανάγκη «εκλογίκευσης» στο δημόσιο τομέα, σημειώνοντας ότι υπάρχει πλεονάζον προσωπικό.
Από το βήμα του συνεδρίου του Economist προανήγγειλε κλείσιμο περιττών οργανισμών, ανέφερε ότι εντός της εβδομάδας θα γίνουν ανακοινώσεις για αναδιάρθρωση φορέων του Δημοσίου, ενώ επισήμανε ότι το ενιαίο μισθολόγιο θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές Οκτωβρίου.
Για μια ακόμη φορά ο υπουργός Οικονομικών τόνισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. «Εχουμε και τη βούληση και τη σταθερή δέσμευση να εφαρμόσουμε όσα πρέπει να εφαρμόσουμε, έναντι όχι μόνο της ευρωζώνης αλλά και του εαυτού μας και των παιδιών μας», ανέφερε χαρακτηριστικά, μια ημέρα μετά από τις δηλώσεις του εν όψει της σημερινής τηλεδιάσκεψης με την τρόικα.
Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι έχουμε μπροστά μας μια «πολύ δύσκολη εβδομάδα» τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη και σημείωσε εκ νέου ότι «πρέπει να προσέχουμε το δημόσιο λόγο μας, γιατί αν εκπέμπουμε το μήνυμα ότι δεν μπορούμε να φτάσουμε τους στόχους μας, τότε αυτό γίνεται αυτοεκπληρούμενη προφητεία».
Ανέφερε μάλιστα ότι θα ήταν καλό η τρόικα να έχει μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα, ώστε να «αποφεύγονται επικοινωνιακές παρεξηγήσεις».
Υπογράμμισε ακόμη ότι «δεν είναι η Ελλάδα τα καταλυτικό πρόβλημα της ευρωζώνης». «Το πρόβλημα της ευρωζώνης είναι πολιτικό και θεσμικό, υπάρχουν εσωτερικά προβλήματα στα κράτη μέλη....Εάν η ευρωζώνη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει οριστικά το πρόβλημα της Ελλάδας, τότε θα πρέπει να σκεφτεί με ποιους θεσμούς θα μπορέσει να αντιμετωπίσει προβλήματα πολύ μεγαλύτερα», τόνισε.
Αναφερόμενος στα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση, επισήμανε ότι την αναγκαιότητα της λήψης τους λόγω κυρίως της ανεπάρκειας του εισπρακτικού μηχανισμού της χώρας.
«Δεν νοείται να αυξάνονται συνεχώς φόροι και τέλη, όσες φορές το κάναμε, το κάναμε υπό μεγάλη πίεση. Αυτές οι αδικίες θα αποκατασταθούν με το νέο φορολογικό σύστημα», επισήμανε.
Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, η ύφεση φέτος θα φτάσει στο 5,5%. Επανέλαβε ότι στόχος είναι το 2012 να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα.
«Αν δεν κάνουμε τώρα αυτά που πρέπει, θα αναγκαστούμε να τα κάνουμε, όχι πολύ αργά, υπό συνθήκες οδυνηρές. Όλοι το ξέρουν αυτό, έχω ενημερώσει τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων», υπογράμμισε.
Τέλος, μιλώντας στο Reuters, o κ. Βενιζέλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα λάβει την κρίσιμη δόση των 8 δισ. ευρώ.

Μπομπ Τράα: Να μειωθεί το κόστος του κράτους

 Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Αθήνα Μπομπ Τράα δήλωσε ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για την επίτευξη των στόχων του μνημονίου, αναγνωρίζοντας ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος και εντυπωσιακά αποτελέσματα στη δημοσιονομική πλευρά.
«Θα χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα σε βιώσιμο επίπεδο», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού για απολύσεις».
Πρόσθεσε ότι είναι επίσης σημαντικό να μειωθεί το μέγεθος του κράτους.
Στο πεδίο της φορολογίας, υποστήριξε ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν συνεχώς αυξανόμενοι φόροι» και κάλεσε την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή και να βελτιώσει το φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
Υπογράμμισε παράλληλα την ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών για να συνεχιστεί η πρόοδος σχετικά με τη μείωση του ελλείμματος, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.
Εξέφρασε ωστόσο την ανησυχία του για το γεγονός ότι «το πρόγραμμα δεν έχει ευρύτερη πολιτική υποστήριξη», ιδιαίτερα καθώς προχωράει.
Ο κ. Τράα απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης των φόρων «σε αυτό το στάδιο», καθώς, όπως είπε, μία μείωση που δεν χρηματοδοτείται από κάποια άλλη πηγή θα οδηγήσει σε υψηλότερα ελλείμματα. Αναφερόμενος στον τουρισμό, συμφώνησε ότι ως ένα βαθμό μπορεί να έχει ένα ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς, αλλά κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα να ζητούν παρόμοιες απαλλαγές και άλλοι κλάδοι και στο να είναι έτσι ακόμα πιο περίπλοκο το ελληνικό φορολογικό σύστημα.
Παράλληλα, εκτίμησε ότι η ανάπτυξη σε τριμηνιαία βάση θα επιστρέψει στα τέλη του 2013. «Η ανάκαμψη δεν θα υλοποιηθεί χωρίς την αναθέρμανση των μεταρρυθμίσεων», είπε. «Αυτή τη στιγμή πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη το 2011 ίσως διαμορφωθεί στο -5,5% περίπου. Επειδή χρειάζεται χρόνος για να βγεις από αυτή (την ύφεση), η μέση πρόβλεψη που κάνουμε για την ανάπτυξη το 2012 είναι -2,5%».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου