" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Μάρτιν Μπλέσινγκ: "Πρέπει να διαγραφεί ένα μέρος του χρέους της Ελλάδας"

Ο πρόεδρος της Commerzbank Μάρτιν Μπλέσινγκ τάσσεται υπέρ της ταχείας αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας.

«Η αβεβαιότητα και δυσπιστία των πιστωτών ενισχύθηκε τις τελευταίες ημέρες, για αυτό και πρέπει να υπάρξει για την Ελλάδα άλλη λύση απ' ότι η διαμόρφωση νέων πακέτων δανείων», είπε ο κ. Μπλέσινγκ στην σημερινή έκδοση της "Bild".

Ο κ. Μπλέσινγκ θεωρεί μη ρεαλιστικά τα σχέδια για τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα
«Μία καθαρά εθελοντική, αλλά ταυτόχρονα σημαντική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών δυστυχώς δεν λειτουργεί. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διαγραφεί ένα μέρος του χρέους της Ελλάδας. Διαφορετικά η χώρα δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της», λέει ο κ. Μπλέσινγκ. Ο ίδιος εκτιμά ότι: «αυτό δεν θα ήταν ιδιαίτερα μεγάλος σεισμός για τις ιδιωτικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης».
Την άμεση αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας είχε ζητήσει ο πρόεδρος της Commerzbank και με χθεσινό του άρθρο στην εφημερίδα "Frankfurter Allgemeine Zeitung" . Ο κ. Μπλέσινγκ πρότεινε διαγραφή του 30% του ελληνικού χρέους και ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων με νέα τριακονταετούς διάρκειας με επιτόκιο 3,5%. Τα νέα ομόλογα θα πρέπει να έχουν την εγγύηση της Ευρωζώνης και το μοντέλο θα πρέπει να διαμορφωθεί έτσι ώστε να διευκολύνει, σε περίπτωση που χρειαστεί, και την Πορτογαλία και Ιρλανδία, υποστήριξε ο κ. Μπλέσινγκ. Με τον τρόπο αυτό το συνολικό χρέος της Ελλάδας μπορεί να μειωθεί από 250 δις στα 170 δις ευρώ. Ο κ. Μπλέσινγκ συνεκτιμά ότι αυτό το μέτρο θα εκληφθεί από τους οίκους αξιολόγησης ως στάση πληρωμών (Default) εκ μέρους της Ελλάδας.
Για πρώτη φορά πρόεδρος μεγάλης τράπεζας που έχει στην κατοχή της σημαντικό αριθμό ελληνικών ομολόγων τάσσεται ανοιχτά υπέρ της άμεσης αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας. Η Commerzbank είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Γερμανίας και υπολογίζεται ότι έχει στο χαρτοφυλάκιό της ελληνικά ομόλογα ύψους 2 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου