" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Όλι Ρεν: Σοβαρός κίνδυνος εξάπλωσης της ελληνικής κρίσης

Σοβαρό κίνδυνο εξάπλωσης της κρίσης χρέους που πλήττει την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες «βλέπει» ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν και καλεί την Ευρώπη να λάβει σύντομα αποφάσεις.

«Κατά την άποψή μου, μέσα στο σημερινό πλαίσιο μιας κρίσης χρέους που βαθαίνει και παίρνει ολοένα και περισσότερα συστημικά χαρακτηριστικά, είναι υψίστης σημασίας να επιτευχθεί μια συμφωνία», δήλωσε σήμερα ο επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.
Η κατάσταση στην Ελλάδα και αλλού στην ευρωζώνη «εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους να μεταδοθεί και να απειλήσει την οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη», τόνισε ο Ρεν.
Κάλεσε δε τους ευρωπαίους ηγέτες να οριστικοποιήσουν το συντομότερο δυνατόν το δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, προκειμένου να μη μεταδοθεί η κρίση και αλλού, λέγοντας ότι έχουν ήδη καταλήξει στο 99% της συμφωνίας.
Νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε δηλώσει ότι οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης έχουν χρόνο μέχρι το Σεπτέμβριο για να συμφωνήσουν στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.
«Έχουμε χρόνο για την Ελλάδα. Η επόμενη δόση είναι προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο», είπε ο Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk. «Έως τότε θα πρέπει να αποφασιστεί ένα νέο πρόγραμμα», πρόσθεσε

Κ. Λαγκάρντ: " Η Ελλάδα πρέπει να κάνει περισσότερα"

Η Ελλάδα έχει κάνει πολλή δουλειά για τη μείωση του ελλείμματος και την επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας, υπογράμμισε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, καλώντας ωστόσο τη χώρα να κάνει ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες.
«Έγινε πολλή δουλειά από την Ελλάδα για τη μείωση του ελλείμματος και για την επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας, της τάξης των 5 εκατοστιαίων μονάδων ως προς το ΑΕΠ... Πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα», παραδέχθηκε η νέα επικεφαλής του ΔΝΤ
Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι αυτό «δεν είναι αρκετό». «Γνωρίζουμε όλοι... ότι πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες και ότι η λύση στα σημερινά προβλήματα αποτελεί ένα εγχείρημα εν εξελίξει», το οποίο πρέπει να πραγματοποιηθεί από την ίδια την Ελλάδα, και σε συνεργασία με την τρόικα, δήλωσε η κ. Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ εμφανίστηκε εξάλλου επιφυλακτική αναφορικά με τους όρους του νέου πακέτου διάσωσης της χώρας. «Κατά την άποψή μου, δεν βρισκόμαστε στο στάδιο να συζητήσουμε τους όρους, τη διάρκεια, το μέγεθος (ενός δεύτερου πακέτου στήριξης) και τίποτε δεν μπορεί να θεωρηθεί ως κεκτημένο», τόνισε ερωτηθείσα σχετικά τους όρους που θα έθετε το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του σε ένα δεύτερο πακέτο.
Όσον αφορά στο κατά πόσο οι τράπεζες έχουν τα μέσα να υποστηρίξουν μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και εάν αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το θέμα αυτό δεν έχει συζητηθεί στο πλαίσιο του ΔΝΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ είπε: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στα δύο. Τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής αναμένονται στο τέλος της εβδομάδας. Ας περιμένουμε τα τεστ για να επιχειρήσουμε την αποτίμηση της ισχύος, τη σχετική ευρωστία σε σχέση με τις εν δυνάμει απώλειες. Σε αυτό το στάδιο δεν εξάγω συμπεράσματα».
Η κ. Λαγκάρντ δεν θέλησε πάντως να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το τι θεωρεί το ΔΝΤ ως στάση πληρωμών για μία χώρα όπως η Ελλάδα.
«Δεν θα απαντήσω στην ερώτηση. Διότι το τελευταίο πράγμα που θέλω να κάνω σήμερα, δεδομένου ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι να ρίξω λίγο λάδι στη φωτιά ή να κάνω μία δήλωση που θα ερμηνευθεί εσφαλμένα», είπε.

Από :  naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου