" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

To πόρισμα Siemens στη Βουλή

Στην τελική ευθεία μπαίνει η κοινοβουλευτική διερεύνηση του σκανδάλου Siemens, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση με την πρόσληψη διεθνούς νομικού γραφείου επιδιώκει με μια νομικά άρτια τεκμηριωμένη θέση να απαιτήσει αποζημίωση από τη γερμανική εταιρεία.

Η χθεσινή διάσκεψη των προέδρων της Βουλής προσδιόρισε για την ερχόμενη Παρασκευή 13 Μαΐου τη συζήτηση επί του πορίσματος της Εξεταστικής της Siemens, ενώ μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Βουλής θα φέρει πρόταση για την προσαρμογή του κανονισμού της Βουλής στις ρυθμίσεις του τροποποιημένου νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Συγκεκριμένα, για να συγκροτηθεί το τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο εισαγγελέων που θα μπορεί να αποφαίνεται, αν το ζητήσει η Ολομέλεια, μετά την τυχόν κατάθεση πρότασης Προκαταρκτικής, για τη βασιμότητα των κατηγοριών. Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος για την κατάθεση πρότασης προκαταρκτικής επιτροπής για τη Siemens, οπότε και θα φανούν οι προθέσεις για περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Παπαδημούλη, γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση προσέλαβε το διεθνές νομικό γραφείο Hogan Lovells International LLP για τη συγκρότηση των αξιώσεων που υπάρχουν έναντι της Siemens, αφού, όπως σημείωσε, τα 2 δισ. ευρώ που αναφέρονται στο πόρισμα της Εξεταστικής δεν έχουν νομική τεκμηρίωση. «Σκοπός της κυβέρνησης είναι να είμαστε αποτελεσματικοί. Να δούμε αν μπορούν να αποδοθούν ευθύνες στους πραγματικούς ενόχους κι αν μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε μία επιταγή, την οποία θα δώσουμε πίσω στον λαό», είπε.
Ο κ. Παπαδημούλης διερωτήθηκε αν θα είναι ικανοποιημένη η κυβέρνηση «με μία επιταγούλα, αλλά όχι και τα ονόματα», ενώ υπογράμμισε ότι αντί απαντήσεων εισέπραξε «ευγενικές συγκαταβατικές γενικότητες την ίδια ώρα που ο κόσμος θέλει να έλθουν πίσω τα κλεμμένα και κάποιοι επιτέλους να πάνε φυλακή». Ο υπουργός απάντησε ότι «ούτε κι η “επιταγούλα” είναι δεδομένη, αλλά ούτε πρέπει να απαξιώνεται».


Η «βεντέτα» ΛΑΟΣ - Μεϊμαράκη


Την ίδια ώρα ο ΛΑΟΣ συνεχίζει τη «βεντέτα» με τον κ. Μεϊμαράκη. Οι βουλευτές κ. Αθ. Πλεύρης και Κ. Αϊβαλιώτης με ερωτήσεις τους στους υπουργούς Οικονομικών και Αμύνης, επικαλούμενοι κατάθεση του πρώην γενικού διευθυντή Εξοπλισμών κ. Ε. Βασιλάκου, ζητούν στοιχεία για την εκταμίευση 105 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο 2009 από το ΓΕΝ προς τη Ferrostaal, αν και διαφωνούσε η Διεύθυνση Εξοπλισμών.

Από :  kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου