" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Ποιός είναι ο John Lipsky, το νέο αφεντικό του ΔΝΤ;


Πριν από λίγο, το ΔΝΤ ανακοίνωσε σήμερα ότι ο δεύτερος στην ιεραρχία του, ο Τζον Λίπσκι, θα αναλάβει τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου του παγκόσμιου αυτού θεσμού, λόγω της απουσίας του επικεφαλής του Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος κατηγορείται για σεξουαλική επίθεση.

Ο John Lipsky, είναι γόνος Εβραϊκής οικογένειας της Αϊόβα των ΗΠΑ και ανέλαβε... καθήκοντα αναπληρωτή γενικού διευθυντή του ΔΝΤ την ....1-9-2006.
Πρν τη θητεία του στο ΔΝΤ, διετέλεσε αντιπρόεδρος της μεγάλης Εβραϊκής εταιρείας
JPMorgan Investment Bank.
Ξεκίνησε την καριέρα του ως υπάλληλος του ΔΝΤ το 1974, στο οποίο εργάστηκε για 10 χρόνια.
Στη συνέχεια εργάστηκε στην πασίγνωστη Εβραϊκή εταιρεία χρηματοοικονομικών προϊόντων 
Salomon Brothers ενώ πέρασε και από την μεγάλη Εβραϊκή Τράπεζα, που ίδρυσε ο Aaron Burr, την  Chase Manhattan του David Rockfeller.
Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο Wesleyan, ενώ απέκτησε διαδακτορικό από το κορυφαίο Stanford University.
 
Μόλις πριν τρείς μέρες, η Washington Post και το euro2day έγραφαν:
" ο John Lipsky, το υπ’ αριθμόν 2 στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ανακοίνωσε ότι δεν θα διεκδικήσει ανανέωση της πενταετούς θητείας του που λήγει τον Αύγουστο. Ο Lipsky ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή γενικού διευθυντή το 2006, σε μία περίοδο κατά την οποία η διεθνής οικονομία απολάμβανε τέτοια σταθερότητα, ώστε να αμφισβητείται ακόμη και η αναγκαιότητα ύπαρξης διεθνών θεσμικών οργάνων.
Έκτοτε το ΔΝΤ έχει βρεθεί σε μία άνευ προηγουμένου θέση, παρέχοντας οικονομική στήριξη ακόμη και σε ανεπτυγμένες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ παράλληλα η χρηματοοικονομική κρίση του 2008 δημιούργησε νέα δεδομένα."

Ο John Lipsky «ήταν υπέρμαχος της θέσης για μεγαλύτερο ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου» δηλώνει ο Edwin Truman, πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και νυν στέλεχος στο Peterson Institute for International Economics.

Κατόπιν αιτήματος του Dominique Strauss-Kahn, ο Lipsky θα παραμείνει ειδικός σύμβουλος του ΔΝΤ, τουλάχιστον μέχρι την συνάντηση της G20 τον Νοέμβριο. Ο επικεφαλής του ΔΝΤ άλλωστε, έχει χαρακτηρίσει τον Lipsky ως «υποκινητή μεγάλων συζητήσεων, μεγάλο συνήγορο της βαθύτερης οικονομικής εποπτείας, με εξαίρετες ικανότητες επικοινωνίας»

Το ερώτημα πλέον είναι ποιος θα τον αντικαταστήσει.

Παραδοσιακά, ο επικεφαλής του ΔΝΤ είναι Ευρωπαίος, αλλά ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής είναι Αμερικανός. Πλέον όμως, με τα νέα δεδομένα στην διεθνή οικονομία και την ανάδειξη της σημασίας των αναδυόμενων οικονομιών, αρκετοί ανοιχτά ζητούν να σπάσει αυτή η παράδοση. «Καθώς τα ανεπτυγμένα κράτη αντιστοιχούν πλέον σε ολοένα μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας, υπάρχουν ισχυρές πιέσεις να αναλάβουν και ηγετικές θέσεις στους διεθνείς οργανισμούς» αναφέρει σχετικό δημοσίευμα των Financial Times. Το ζήτημα περιπλέκεται περαιτέρω, καθώς παραμένει άγνωστο το εάν και ο Dominique Strauss –Kahn επιλέξει να αφήσει το τιμόνι του ΔΝΤ το καλοκαίρι για να διεκδικήσει την προεδρεία της Γαλλίας.


πηγή : anti-ntp.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου