" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Διαδηλώσεις στην Λε Χαβρ,εν όψη της συνόδου των G8 στην Ντοβίλ


«G8 φύγε, οι άνθρωποι πρώτα, όχι τα οικονομικά» φώναζαν πολλές χιλιάδες άνθρωποι που διαδήλωσαν σήμερα στην πόλη Λε Χαβρ της βόρειας Γαλλίας καταγγέλοντας τη σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών της Ομάδας των 8 (G8), που θα διεξαχθεί στις 26 και 27 Μαΐου στη Ντοβίλ.
Σύμφωνα με τις αρχές στη διαδήλωση πήραν μέρος περίπου 4.000 άνθρωποι που κρατούσαν σημαίες, πανό και τύμπανα και 7.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές( κινήματα κατά της παγκοσμιοποίησης, εργατικά συνδικάτα, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οργανώσεις κατά της πυρηνικής ενέργειας).
«Ολα για εμάς, τίποτα για εκείνους», «πρέπει να πολεμήσουμε για να τους διώξουμε», «ας μην αφήσουμε τα παγκόσμια ζητήματα στα χέρια των επιχειρηματιών», ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές όλων των ηλικιών.

«Οι αποφάσεις που αφορούν όλο τον κόσμο πρέπει να λαμβάνονται από όλους τους πολίτες και όχι από τους πλούσιους», δήλωσε ένας ιταλός διαδηλωτής, ένας από τους λίγους ξένους που είχαν μεταβεί στη Λε Χαβρ για να διαδηλώσουν.
Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Λε Χαβρ, περίπου 40 χιλιόμετρα μακριά από τη Ντοβίλ όπου θα γίνει η σύνοδος κορυφής, εξαιτίας των αυστηρών μέτρων ασφαλείας που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή.
Γι’ αυτό το λόγο οι διοργανωτές των κινητοποιήσεων έχουν προβλέψει και κατά τη διάρκεια της συνόδου των G8 να πραγματοποιήσουν δαδηλώσεις μακριά από τη Ντοβίλ, όπως για παράδειγμα στο Παρίσι, το Βερολίνο και τις νορμανδικές ακτές.
«Δεν θέλουμε να πάμε εκεί που μας περιμένουν οι δυνάμεις καταστολής», αναφέρει το κείμενο των διοργανωτών, που είναι μεταφρασμένο σε πολλές γλώσσες και έχει αναρτηθεί σε πολλούς ιστότοπους.
Προς αποφυγή των βίαιων επεισοδίων στη Ντοβίλ οι γαλλικές αρχές έχουν κινητοποιήσει περισσότερους από 12.000 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα παρακολουθούν την πόλη από ψηλά και σκάφη θα ελέγχουν την πρόσβαση μέσω θαλάσσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου