" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

«Μαύρη τρύπα» στη χρηματοδότηση των ΜΚΟ

Την ύπαρξη «μαύρης τρύπας» στον τρόπο καταγραφής και διαχείρισης των κονδυλίων με τα οποία χρηματοδοτεί το υπουργείο Εξωτερικών τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις αναγκάστηκε να παραδεχθεί χθες το υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για «λάθος» καταγραφής.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε ύστερα από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Αρ. Ντινόπουλου, με αφορμή μια ΜΚΟ η οποία διαμαρτυρήθηκε καθώς εμφανιζόταν στον επίσημο κατάλογο του ΥΠΕΞ να έχει λάβει πολύ μεγαλύτερο ποσό από αυτό που πράγματι είχε εισπράξει.

Επειτα από προκαταρκτικό έλεγχο που διέταξε ο κ. Δρούτσας διαπιστώθηκαν «σφάλματα στο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής χρηματοδοτήσεων ΜΚΟ, που οδήγησαν σε μη αποτύπωση της πραγματικής εκταμίευσης κονδυλίων», σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ.
Ετσι ακόμη και στους κατάλογους που ο ίδιος ο αρμόδιος υφυπουργός Σπ. Κουβέλης είχε καταθέσει στη Βουλή πέρυσι με τις χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ (για την περίοδο 2005-2009) περιλαμβάνονταν πλασματικά στοιχεία.

Παρά το γεγονός ότι το ΥΠΕΞ διαβεβαιώνει ότι το «λάθος» δεν επηρέασε τις εκταμιεύσεις, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ αρνήθηκε να δώσει τα επίσημα στοιχεία για τα χρήματα που διαπιστωμένα έχουν εκταμιευθεί για τις ΜΚΟ, με πρόσχημα τον έλεγχο που γίνεται για το «λάθος» της ηλεκτρονικής καταγραφής.
Ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση (και υποψίες) δημιουργεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει το ΥΠΕΞ, για χρόνια κανείς από τους υπευθύνους δεν διαπίστωσε ότι τα συνολικά ποσά που εμφανίζονταν να είχαν διατεθεί σε ΜΚΟ ήταν διαφορετικά και κατά πολύ μικρότερα από αυτά που φαίνονταν να είχαν εκταμιευθεί.
Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα έγιναν γνωστά χθες, υπάρχουν ανοικτά σχεδόν 150 προγράμματα, τα οποία θα ελεγχθούν, καθώς πολλά από αυτά εκκρεμούν πέντε, έξι και επτά ακόμη χρόνια. Στο υπουργείο Εξωτερικών συστάθηκε επιτροπή αξιολόγησης, η οποία θα κάνει εκκαθάριση των προγραμμάτων αυτών και θα ελέγξει το σύνολο των χρηματοδοτήσεων για τα παρελθόντα έτη, αλλά προκαλεί εντύπωση ότι επικεφαλής της επιτροπής ορίστηκε ο νυν διευθυντής της Υπηρεσίας (ΥΔΑΣ), κ. Θεοδωράκης, που διαχειριζόταν μέχρι τώρα τα κονδύλια των ΜΚΟ και στον οποίο διέφυγε το «λάθος» που φούσκωνε τις χρηματοδοτήσεις.

Από :  ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου