" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Νέα Ζηλανδία Εικόνα απόλυτης καταστροφής στο Κράιστσερτς

Τα νεοζηλανδικά και αυστραλιανά σωστικά συνεργεία που έχουν καταφτάσει στην πόλη Κράιστσερτς, επιχειρούν σε ένα τοπίο που θαρρείς πως εχει μόλις βομβαρδιστεί.
Η πόλη που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της νησιωτικής χώρας σχεδόν ισοπεδώθηκε από τον χθεσινοβραδινό σεισμό των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με τον πρώτο επίσημο απολογισμό για τα θύματα να αναφέρει τουλάχιστον 65 νεκρούς.
Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Τζον Κι, ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί, καθώς πολλά κτήρια κατέρρευσαν και είναι σχεδόν σίγουρο ότι υπάρχουν αρκετοί εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια.
«Έχουμε ακούσει τις φωνές περίπου 30 επιζώντων που βρίσκονται ακόμη θαμμένοι στα ερείπια»,
τονίζουν αξιωματούχοι της νεοζηλανδικής πυροσβεστικής, προσθέτοντας πως «ελπίζουμε να είναι ακόμη ζωντανοί όταν τους εντοπίσουμε και τους βγάλουμε στην επιφάνεια».

 Το έδαφος σε πολλά σημεία έχει ανασηκωθεί σε ύψος που φθάνει και το ένα μέτρο ενώ, σύμφωνα με την Αστυνομία, δύο λεωφορεία καταπλακώθηκαν ύστερα από την κατάρρευση? μιας γέφυρας, ενώ ο καθεδρικός ναός της πόλης, που ανεγέρθη πριν από 147 χρόνια, έχει σχεδόν καταρρεύσει.
Η κυβέρνηση της χώρας, για να αντιμετωπίσει την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, ζήτησε τη συνδρομή του στρατού στις επιχειρήσεις διάσωσης, ενώ ήδη η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι στέλνει ισχυρές ομάδες διάσωσης, για να συνδράμει το έργο των τοπικών συνεργείων.
Πριν από λίγο, ο Έλληνας πρέσβης ήρθε σε τηλεφωνική επαφή με τον πρόεδρο της τοπικής ελληνικής κοινότητας, ο οποίος τον διαβεβαίωσε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων ή των τραυματιών.
Αυτός είναι ο δεύτερος μεγάλος σεισμός στην ίδια πόλη μέσα σε διάστημα πέντε μηνών. Ο προηγούμενος είχε συμβεί τον Σεπτέμβριο και είχε μέγεθος 7,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
Η Νέα Ζηλανδία, επειδή βρίσκεται στο νότιο άκρο του Ειρηνικού και πάνω από μία περιοχή του φλοιού της Γης, όπου η πλάκα του Ειρηνικού συγκλίνει με την ινδό - αυστραλιανή πλάκα, έρχεται αντιμέτωπη με περισσότερες από 14.000 σεισμικές δονήσεις τον χρόνο.

Από : tovima.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου