" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Έξι συλλήψεις αγροτών,στο μπλόκο,στο νομό Σερρών!

Με έξι συλλήψεις αγροτών, οδηγών ισάριθμων τρακτέρ, κορυφώθηκε ο κλεφτοπόλεμος που στήθηκε από νωρίς χθες το μεσημέρι στο νομό Σερρών, μεταξύ αστυνομικών και αγροτών. 
Οι αστυνομικοί έστησαν μπλόκο πριν από τον κόμβο του Πετριτσίου, έχοντας στόχο να ανακόψουν την πορεία των αγροτικών οχημάτων προς τα σύνορα. Στο νομό κλήθηκαν προς ενίσχυση αστυνομικοί και από άλλες περιοχές της Μακεδονίας.

 Οι αγρότες, μέλη των αδέσμευτων αγροτικών συλλόγων του νομού, δεν πτοήθηκαν. Από παρακαμπτήριους αγροτικούς δρόμους και μέσω χωραφιών επιχείρησαν να παρακάμψουν το μπλόκο των αστυνομικών και να φτάσουν στον προορισμό τους. Οι 6 που τα κατάφεραν -μεταξύ των οποίων ήταν οι γνωστοί από το παρελθόν ηγέτες των Σερραίων αγροτών κ. Αραμπατζής, Τουρτούρας, Καρυπίδης- συνελήφθησαν. Σε βάρος τους σχηματίζονται δικογραφίες και αναμένεται να περάσουν την πόρτα της Εισαγγελίας.
Η είδηση των συλλήψεων προκάλεσε εκνευρισμό στους κόλπους των αγροτών και όπως ήταν αναμενόμενο καταγράφηκαν στιγμές έντασης στο χώρο αντιπαράταξης αγροτών-αστυνομικών. 
Τα «βόλια» των αστυνομικών πήραν και τηλεοπτικό συνεργείο, όταν επιχείρησε να προσπεράσει το μπλόκο που έστησαν τα ΜΑΤ και να βρεθεί στην απέναντι πλευρά. Ακολούθησε ολιγόωρη σύλληψη δύο μελών του συνεργείου, τα οποία στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθερα. Πάντως τις ώρες που οι αγρότες επιδίωκαν να φτάσουν στα σύνορα, ο μεθοριακός σταθμός των Ευζώνων ήταν ήδη αποκλεισμένος από τις 10.30 το πρωί από εργαζόμενους της ΕΝΚΛΩ.
Με τέτοιες εξελίξεις τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν για ακόμη μία χρονιά στους Σερραίους αγρότες, αφήνοντας «εκτός κάδρου» τους αγρότες άλλων περιοχών της Μακεδονίας. Εκείνοι περιορίστηκαν σε κάποιες προσυγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη (Μάλγαρα), Ημαθία (Κουλούρα), Πέλλα (έξω από τα Γιαννιτσά), Φλώρινα (Φιλώτα). 
Η περιορισμένη συμμετοχή αγροτών στα μπλόκα αυτά «άφησε» για σήμερα τη λήψη των αποφάσεων για τον τόπο και τη μορφή που θα έχουν (αν γίνουν) οι κινητοποιήσεις τους.
Τα αιτήματα που προτάσσουν οι αδέσμευτοι των Σερρών είναι: 
-να δοθούν οι αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν οι βαμβακοκαλλιέργειες από το πράσινο σκουλήκι και τις βροχοπτώσεις, 
-να επιτραπεί η καλλιέργεια καλαμποκιού και βεβαίως 
-να μην εξισωθεί ο φόρος πετρελαίου.
«Η κυβέρνηση, με τις τρομοκρατικές συλλήψεις εκπροσώπων των αγωνιζόμενων αγροτών στις Σέρρες, καταφεύγει στον αυταρχισμό προκειμένου να καταστείλει τις κινητοποιήσεις της φτωχομεσαίας αγροτιάς που φουντώνουν. Η ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων δεν πρέπει να περάσει, να αφεθούν όλοι αμέσως ελεύθεροι χωρίς καμία κατηγορία ή δίωξη» ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου της Κ.Ε. του ΚΚΕ.
80 τρακτέρ στη Θεσσαλία

Λάρισα

Με περιορισμένη συμμετοχή αγροτών και τρακτέρ, η χθεσινή έξοδος των αγροτικών μηχανημάτων της Λάρισας στην κινητοποίηση που είχε αποφασιστεί από τη Συντονιστική Επιτροπή. 
Μέχρι αργά το απόγευμα μόλις 80 τρακτέρ, κι αυτά κυρίως δενδροκαλλιεργητών από την περιοχή του Τυρνάβου, είχαν παραταχτεί στον κόμβο της Γυρτώνης (σ.σ. 13ο χιλιόμετρο της εθνικής Λάρισας-Θεσσαλονίκης). Επικεφαλής γνωστοί αγροτοσυνδικαλιστές, μεταξύ αυτών και ο Θανάσης Κοκκινούλης, ο οποίος επανεμφανίζεται έπειτα από αρκετό καιρό στην «πρώτη γραμμή» μιας κινητοποίησης.
Οπως όμως συνέβη και με τα τρακτέρ της ΠΑΣΥ μία βδομάδα πριν, έτσι και χθες η ισχνή συμμετοχή προμηνύει μια «αναιμική» σε διάρκεια και μορφή διαμαρτυρία. Παρ' ότι βεβαίως τα προβλήματα δεν εξέλιπαν. Ακόμη και την παραμονή της κινητοποίησης. Πληροφορίες από την κυβερνητική πλευρά, που θέλουν να μελετάται όχι η αύξηση, αλλά η μείωση της επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες (σ.σ. σήμερα είναι στο 11%), «πυροδοτούσαν» αντιδράσεις.
Ούτως εχόντων των πραγμάτων, αποφασίστηκε σήμερα στις 12 το μεσημέρι, αγρότες και κτηνοτρόφοι να μεταβούν με ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα στα γειτονικά διόδια Μακρυχωρίου για μια 3ωρη κατάληψη, στη διάρκεια της οποίας θα σηκώσουν τις μπάρες επιτρέποντας την ελεύθερη δίοδο των οχημάτων. 

Στην Τρίπολη

Αγρότες της προσκείμενης στο ΚΚΕ Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) πολιόρκησαν το κτίριο του Πνευματικού Κέντρου Τρίπολης, όπου προήδρευε σε σύσκεψη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδης. Οι διαμαρτυρόμενοι έχυσαν γάλα, λάδι και πορτοκάλια στην είσοδο του κτιρίου. Στη συνέχεια αποχώρησαν ήσυχα. 
 Ο κ. Σκανδαλίδης στην ημερίδα για τα τοπικά προϊόντα τόνισε ότι η φιλοσοφία της αγροτικής ανάπτυξης πρέπει να στηρίζεται στο τρίπτυχο «ταυτότητα προϊόντος, ποιότητα και αειφορία», ώστε να παράγονται πρότυπα και ανταγωνιστικά προϊόντα, ενώ αναφερόμενος στις πηγές χρηματοδότησης των πολιτικών για την αγροτική ανάπτυξη είπε ότι σήμερα και για τα προσεχή 3 χρόνια ισχύει το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», ενώ αμέσως μετά θα ισχύσει η αναθεωρημένη Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε. 


Από : enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου