" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωδικαστήριο για τη λίμνη Κορώνεια

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Ελλάδα για τη ρύπανση και μη αποκατάσταση της σχεδόν εξαφανισμένης λίμνης Κορώνειας, η οποία αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού δικτύου προστατευόμενων περιοχών φυσικού κάλλους (Νatura 2000). Ακόμα, η ΕΕ παγώνει τη χρηματοδότηση για το σχέδιο αποκατάστασης.
Η Επιτροπή κατηγορεί την Ελλάδα για τη μη εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών για τα ενδιαιτήματα, τα πτηνά, την επεξεργασία των αστικών λυμάτων και τις απορρίψεις επικίνδυνων ουσιών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η λίμνη Κορώνεια αποτελεί διεθνώς σημαντικό υγρότοπο και έχει υποστεί σοβαρή υποβάθμιση λόγω ρύπανσης και παράνομων γεωτρήσεων (για άρδευση), με σοβαρές συνέπειες για την τοπική πανίδα και χλωρίδα».
Παρόλο που από το 2004 έχει τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο για την αποκατάσταση του υγροτόπου, χρηματοδοτούμενο και από την ΕΕ, η πρόοδος ήταν «ασήμαντη ως τώρα».

 
Στις δράσεις του σχεδίου περιλαμβάνονται η διοχέτευση νερού στην σχεδόν αποξηραμένη λίμνη, τα δίκτυα άρδευσης και η κατασκευή συστημάτων επεξεργασίας λυμάτων και άλλων υγρών αποβλήτων για τις γειτονικές αστικές περιοχές.
Μάλιστα, προϋπόθεση για τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ ήταν η ανάληψη συγκεκριμένης δράσης για τη σφράγιση παράνομων γεωτρήσεων και τον έλεγχο απορρίψεων αστικών και βιομηχανικών υγρών αποβλήτων.
Σύμφωνα όμως με την Επιτροπή, πολλοί από τους όρους αυτούς δεν έχουν ακόμα ικανοποιηθεί.
Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποφάσισε όχι μόνο να παραπέμψει την Ελλάδα αλλά και να παγώσει προς το παρόν τη χρηματοδότηση.
Στο παρελθόν η Κομισιόν είχε αποστείλει προειδοποιητική επιστολή, την οποία ακολούθησε αιτιολογημένη γνώμη το Μάιο του 2010.
H υπόθεση παραπέμπεται στο Δικαστήριο, ύστερα από σύσταση του επιτρόπου Περιβάλλοντος Γιάνες Ποτότσνικ.


Από : tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου