" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Άρνηση μονιμοποίησης συμβασιούχων από τον Άρειο Πάγο


 
Με την εκτόξευση μπουκαλιών στην είσοδο του Αρείου Πάγου και με συνθήματα κατά των αποφάσεων που ουσιαστικά τους κόβουν το δρόμο προς τη μονιμοποίηση, περισσότεροι από τρεις χιλιάδες συμβασιούχοι παρέμειναν συγκεντρωμένοι έξω από τον Άρειο Πάγο, όπου εκδικάστηκε  η υπόθεση των καθαριστριών του ΟΠΑΠ που προσελήφθησαν το 1990 και το 1991 και εργάζονται περισσότερο από 20 χρόνια με διαδοχικά ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Το περισσότερο φραστικό ξέσπασμα των συγκεντρωμένων (για τη διευκόλυνση των οποίων η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ είχαν προκηρύξει 4ωρη στάση εργασίας μέχρι και τις 12 το μεσημέρι και συμμετείχαν στη διαμαρτυρία αποκλείοντας τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας) προκάλεσαν τα «μηνύματα» των δικαστών για την τύχη της «μητέρας των δικών» που θα καθορίσει την τύχη του συνόλου σχεδόν των συμβασιούχων της χώρας.


Έτσι, μετά τον εισηγητή της υπόθεσης Ανδρέα Δουλγεράκη, ο οποίος ήταν γνωστό ότι θα προτείνει την απόρριψη του αιτήματος μονιμοποίησης, και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ι. Τέντες, πρότεινε στη διευρυμένη Ολομέλεια του Δικαστηρίου να απορρίψει τα αιτήματα των συμβασιούχων.


Η απόφαση του δικαστηρίου θα καθορίσει την τύχη πέραν των αιτούντων  συμβασιούχων καθαριστριών του ΟΠΑΠ που εργάστηκαν στον εν λόγω Οργανισμό από το 1991 έως του 1998 και των εκατοντάδων χιλιάδων που απασχολούνται στη χώρα αφού η κρίση του δικαστηρίου θα συνιστά νομολογία.


Οι αντικρουόμενες αποφάσεις

Η απόφαση αυτή θα σταματήσει και το αλαλούμ που παρατηρείται με αντικρουόμενες αποφάσεις δικαστηρίων. Τα πρωτοβάθμια δικαστήρια ακολουθώντας τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που σε πρόσφατες αποφάσεις άφησε  ελεύθερα τα ελληνικά δικαστήρια να κρίνουν την κάθε υπόθεση συμβασιούχου ξεχωριστά, συνήθως τους δικαιώνουν. Αντίθετα ο κ. Δουλγεράκης υποστήριξε ότι μετά την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος και ενόψει της διατύπωσης του άρθρου 103 του Συντάγματος, απαγορεύεται η μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, όπως και η μετατροπή των απασχολουμένων με σύμβαση έργου. 
Η υπόθεση που παραπέμφθηκε στην πλήρη Ολομέλεια ΑΠ, απασχολεί  περίπου 60 ανώτατους δικαστές, και έχει επιλεγεί ως «η μητέρα των δικών» για να ξεκαθαριστεί οριστικά η τύχη των συμβασιούχων.


Από : capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου