" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Αποκαλύψεων συνέχεια και «απειλές» από τις ΗΠΑ


Η δημοσιοποίηση των λίγο παραπάνω των 257.000 διπλωματικών τηλεγραφημάτων του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ συνεχίζεται, αν και οι αποκαλύψεις μάλλον δε δικαιολογούν τον τόσο μεγάλο πανικό που έχει δημιουργηθεί. Γεγονός παραμένει ότι, για πρώτη φορά στην ιστορία, δίνονται στη δημοσιότητα έγγραφα που αφορούν εν ενεργεία πολιτικούς και γεγονότα που εξελίσσονται ακόμη και αυτήν τη στιγμή. Οπως επίσης και ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τη διακοπή του δικτύου μεταξύ του Πενταγώνου και του υπουργείο Εξωτερικών ουσιαστικά τονίζει ότι η δημοσιοποίηση αποτελεί προϊόν κλοπής (hacking), ουδείς μπορεί να γνωρίζει ποιος και γιατί έδωσε στη δημοσιότητα όλα αυτά τα τηλεγραφήματα.
 Την ίδια στιγμή, το κέντρο βάρους έχει μεταφερθεί στον ιδρυτή της ιστοσελίδας Wikileaks, Τζούλιαν Ασάντζ, καταρχήν με το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε εις βάρος του η Ιντερπόλ, καθώς καταζητείται από τις αρχές της Σουηδίας, όπου τον βαρύνουν κατηγορίες περί βιασμού και παρενόχλησης, οι οποίες, όλως τυχαίως, προέκυψαν μετά την ογκώδη δημοσιοποίηση εγγράφων για τον πόλεμο στο Ιράκ. Την ίδια στιγμή, η διαβόητη Σάρα Πέιλιν ζήτησε να αντιμετωπιστεί το Wikileaks ως «τρομοκρατική οργάνωση», ενώ ο πρώην προεδρικός υποψήφιος Μάικλ Χακάμπι κάλεσε για τη δολοφονία του. Και εάν αυτοί θεωρούνται γραφικοί, την ανακήρυξη του ιστότοπου ως «τρομοκρατικής οργάνωσης» ζητούν πολλοί Ρεπουμπλικανοί, ενώ διόλου γραφικός δεν είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι και σύμβουλος του Καναδού πρωθυπουργού Στίβεν Χάρπερ, Τομ Φλάναγκαν που επίσης πρότεινε τη δολοφονία του Ασάντζ κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο δίκτυο CBC News.
Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, υποστήριξε ότι οι διπλωματικές επικοινωνίες δεν αντιπροσωπεύουν τον τρόπο αντίληψης των πραγμάτων από την αμερικανική κυβέρνηση, λέγοντας ότι: 
 «Η επίσημη εξωτερική πολιτική μας δεν έχει ρυθμιστεί μέσα από αυτά τα μηνύματα, αλλά εδώ στην Ουάσιγκτον», ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες η κυβέρνηση Ομπάμα ήδη μελετά την πλήρη αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της... 
Ο Ασάντζ, πάντως, μιλώντας στο περιοδικό Forbes ότι πρόκειται να ακολουθήσουν αποκαλύψεις για μια τράπεζα, που θα ρίξουν φως «στο πώς συμπεριφέρονται οι τράπεζες σε επίπεδο διοίκησης με τρόπο που θα προκαλέσει έρευνες και μεταρρυθμίσεις, υποθέτω».
Σε άλλη συνέντευξή του στο περιοδικό Time, δηλώνει πως η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον οφείλει να παραιτηθεί, μετά την αποκάλυψη εγγράφου που καταδεικνύει ότι διέταξε διπλωμάτες να κατασκοπεύουν ξένους ομολόγους τους και ειδικά στελέχη του ΟΗΕ. Κάτι που πρότεινε και ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την ενδελεχή έρευνα όσον αφορά την Πρόεδρο της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ, και ειδικά για την ψυχική και πνευματική της υγεία.
Το Πακιστάν βρέθηκε στο επίκεντρο με τις αποκαλύψεις μέσω της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν», των αποσπασμάτων ενός τηλεγραφήματος του 2009 από την πρεσβευτή της Ουάσινγκτον στο Ισλαμαμπάντ Αν Πάτερσον στο οποίο αναφέρεται: 
«Η κύρια ανησυχία μας δεν είναι μήπως ένας ισλαμιστής μπορέσει να κλέψει μία πυρηνική συσκευή, αλλά κυρίως ο κίνδυνος μήπως κάποιος που εργάζεται σε μία εγκατάσταση της κυβέρνησης του Πακιστάν κατορθώσει να αφαιρέσει σταδιακά πυρηνικό υλικό με στόχο την ενδεχόμενη κατασκευή (πυρηνικού) όπλου». Ενώ άλλο τηλεγράφημα αφήνει ανοικτό και το ενδεχόμενο ενός πραξικοπήματος.

«Απλυτα» για συμμάχους και ανταγωνιστές

Ο ορυμαγδός αποκαλύψεων για την Τουρκία συνεχίστηκε και η Χίλαρι Κλίντον έσπευσε να απολογηθεί για τη διαρροή στον Τούρκο ομόλογό της. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, στα έγγραφα που έχουν διαρρεύσει περιλαμβάνονται 7.918 αναφορές από την αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα. Βάσει των εγγράφων που διέρρευσαν παρουσιάζεται μια διαμάχη στην ηγεσία του ΑΚΡ, που χρονολογείται ήδη από το 2005, μεταξύ Ερντογάν και του Προέδρου Γκιούλ, με τον Πρόεδρο να προσπαθεί να επεκτείνει την επιρροή του μέσα στο κόμμα. Κωδικοποιημένο έγγραφο αναφέρει την εμπλοκή της Αγκυρας στη χρηματοδότηση μιας βομβιστικής επίθεσης σε γέφυρα στη Βαγδάτη, κάνοντας ουσιαστικά λόγο για εκρηκτικά που διοχετεύθηκαν από την Τουρκία σε «τρομοκράτες» με έδρα στο Ιράκ. 
 Σε εμπιστευτικό τηλεγράφημα της 27ης Ιανουαρίου για την υπόθεση «Βαριοπούλα», αναφέρεται ότι οι στρατιωτικοί αντιλαμβάνονταν ότι τα πραξικοπήματα δεν είναι αρεστά στην κοινή γνώμη, εξ ου και μελετούσαν σειρά σεναρίων που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την επέμβασή τους. Προστίθεται ότι είχαν σχεδιάσει αυτήν την επιχείρηση, που προέβλεπε βομβιστικές επιθέσεις σε τζαμιά, για να προκληθεί ένταση που θα εξελισσόταν σε κρίση με την Ελλάδα, ώστε να μπορεί να εμπλακεί ο στρατός.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα τηλεγραφήματα που αφορούν τις συνομιλίες του επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μέρβιν Κινγκ, με τον Αμερικανό πρέσβη Λουίς Σούσμαν όπου επικρίνεται δριμύτατα ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν, για την έλλειψη εμπειρίας εκ μέρους τους, την έλλειψη «βάθους στους εσωτερικούς κύκλους τους» και την «τάση τους να σκέφτονται τα πράγματα».
Η Κίνα είναι «έτοιμη να εγκαταλείψει τη Βόρειο Κορέα» κατά τον Νοτιοκορεάτη υφυπουργό Εξωτερικών, Τσουν Γιουνγκ Γου, και θα δεχόταν την ενοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, τονίζεται σε επίσημο αμερικανικό έγγραφο, που διέρρευσε και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Γκάρντιαν». Πάντοτε σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, ο Τσουν πιστεύει πως οι διοικούντες το ΚΚ της Κίνας «δε θεωρούν πλέον τη Βόρειο Κορέα ως ένα χρήσιμο, ή αξιόπιστο σύμμαχο» . Επίσης, ο Γου, εκτιμά επίσης πως η Κίνα «δε θα είναι ικανή να σταματήσει την κατάρρευση της Βορείου Κορέας έπειτα από το θάνατο του ηγέτη της Κιμ Γιονγκ Ιλ», τονίζεται στο έγγραφο.
Τέλος, ελάχιστες είναι προς το παρόν οι αναφορές για την Ελλάδα με νεότερο το τηλεγράφημα που δόθηκε στη δημοσιότητα και αφορά τη συνομιλία του Αμερικανού πρέσβη στη Γερμανία με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ, το Φεβρουάριο του 2010, με τον Ζεεχόφερ να δηλώνει ότι «δεν είμαι σίγουρος αν η Ευρωπαϊκή Ενωση θα διασώσει την Ελλάδα».

Από : www2.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου