" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Αντιμέτωποι με τις ατομικές συμβάσεις πλέον οι Έλληνες εργαζόμενοι

Η νέα «βίβλος» των εργασιακών σχέσεων

Στο έλεος των ατομικών συμβάσεων θα βρεθούν οι Έλληνες εργαζόμενοι μετά την εφαρμογή των όρων που επιβάλλει το Μνημόνιο Νο 3.

Σύμφωνα με τη νέα «βίβλο» των εργασιακών σχέσεων, οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν των κλαδικών, κάτω από ένα «δίχτυ» μίνιμουμ ασφαλείας, το οποίο δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί . Το μεταφρασμένο κείμενο αναφέρει ότι θα υπερισχύσουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις, χωρίς αναίτιους ή απεχθείς περιορισμούς.


Οι "ψαλιδισμένοι " μισθοί πάντως των επιχειρησιακών συμβάσεων δε θα "πέφτουν " κάτω από τον κατώτατο μισθό των 740 ευρώ. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους και τους κοινωνικούς εταίρους, που έσπευσαν να έρθουν σε επαφή με την υπουργό Εργασίας, στην πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων που απασχολούν κάτω από 50 άτομα, δεν απαιτείται υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης.


Με δεδομένη την απαξίωση των κλαδικών , οι εργαζόμενοι θα καλούνται να υπογράφουν ατομικές συμβάσεις με μηδενική διαπραγματευτική δυνατότητα ελλείψει σωματείων (σωματεία λειτουργούν στο 30% των ελληνικών επιχειρήσεων).


Η υπουργός Εργασίας κα. Λούκα Κατσέλη τόνισε ότι "στο σχέδιο νόμου για τις συμβάσεις που θα προωθηθεί στη Βουλή, θα θεσπιστούν όροι, βάσει των οποίων θα επιτρέπεται η απόκλιση των επιχειρησιακών από τις κλαδικές».  «Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων» επισήμανε η κα. Κατσέλη, «έγινε μάχη για τις λέξεις και την τελική διατύπωση του κειμένου. Στο αρχικό κείμενο γινόταν αναφορά για απόκλιση από τις κλαδικές συμβάσεις "χωρίς περιορισμούς", ενώ στο τελικό "χωρίς αναίτιους περιορισμούς"».


Πάντως, η κα. Κατσέλη είπε ότι μελετάται το ενδεχόμενο στο νομοσχέδιο να δοθεί η δυνατότητα υπογραφής επιχειρησιακών συμβάσεων και σε αποχωρήσεις που απασχολούν κάτω από 50 άτομα.


Ο πρόεδρος της ΓΣΒΕΕ κ. Δημ. Ασημακόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του ότι «με την κατάργηση της επέκτασης των συμβάσεων και στις επιχειρήσεις που δεν εκπροσωπήθηκαν στις διαπραγματεύσεις, θα επικρατήσει εργασιακή ζούγκλα στην αγορά», ενω ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Βασ. Κορκίδης, είπε ότι «η κυβέρνηση κατέγραψε μια επιμέρους νίκη στις συμβάσεις, αλλά έχασε την "επέκταση" των συμβάσεων».
 
 
Από : PROTO THEMΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου