" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Γ. Παπακωνσταντίνου: Ζημιά η συζήτηση αναδιάρθρωσης χρέους

Mη εποικοδομητική θα ήταν η συζήτηση του ενδεχομένου αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο που πραγματοποιείται στη Φρανκφούρτη. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν, σημείωσε ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας για την αντιμετώπιση του ελλείμματος είναι σε καλό δρόμο, καλώντας την ΕΕ να υιοθετήσει κοινή στρατηγική ανάπτυξης, αλλά και τα μέλη της Ευρωζώνης να μοιράζονται τις ευθύνες, που μπορεί να έρχονται σε αντίθεση με τα εθνικά συμφέροντα.


 
«Αν ανοίξει τώρα συζήτηση, που θα περιλαμβάνει αναδιάρθρωση χρέους και μείωση κεφαλαίου (haircut), τότε πιστεύω ότι οι άνθρωποι που ανοίγουν τη συζήτηση αυτή, υποεκτιμούν τη ζημιά που θα μπορούσε τούτη να προξενήσει. Τη ζημιά προς την ελληνική οικονομία, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όλη την παράπλευρη ζημία στην υπόλοιπη Ευρώπη, θα έστελνε ένα απολύτως λανθασμένο μήνυμα. Δεν θα επίλυε κάτι και θα προξενούσε ζημία στις περιφερειακές χώρες. Αντιθέτως, μία ενδεχόμενη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους θα αποτελέσει επιβράβευση των προσπαθειών της Ελλάδας», δήλωσε ο υπουργός.


Συνεχίζοντας ο κ. Παπακωνσταντίνου και αναφερόμενος στο θέμα της Ιρλανδίας, ανέφερε ότι: «το πρόβλημα είναι διαφορετικό και αφορά το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Η Ιρλανδία πρέπει να αποφασίσει σύντομα αν θα ζητήσει βοήθεια ή όχι καθώς δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η νομισματική ένωση θα επιβιώσει και στο τέλος της ημέρας θα βρούμε τα κατάλληλα εργαλεία».

Πηγές: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου