" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Nομπέλ Χημείας σε δύο Ιάπωνες, έναν Αμερικανό

ΣTOKΧΟΛΜΗ. Ενας Αμερικανός και δύο Ιάπωνες επιστήμονες μοιράστηκαν το φετινό βραβείο Νομπέλ Χημείας επειδή ανακάλυψαν νέους τρόπους δημιουργίας δεσμών των ατόμων άνθρακα, βοηθώντας έτσι στην εξέλιξη ευρέος φάσματος επιστημών, στην παρασκευή αντικαρκινικών φαρμάκων αλλά και πολύ λεπτών οθονών για ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Οι καθηγητές Εϊ Τσι Νεγκίσι, Ακίρα Σουζούκι και  Ρίτσαρντ Χεκ, έλαβαν την ανώτατη επιστημονική διάκριση από την επιτροπή Νομπέλ για την ανάπτυξη της «διασταυρούμενης σύζευξης με καταλύτη παλλαδίου», που χρησιμοποιείται ευρύτατα σε όλο τον κόσμο ως ερευνητικό εργαλείο αλλά και από τη φαρμακοβιομηχανία και για την κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Ο Ρίτσαρντ Χεκ, 79 ετών, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ, πραγματοποίησε τις εργασίες του σχετικά με το παλλάδιο τις δεκαετίες του 1960 και 1970, ενώ οι Ιάπωνες συνάδελφοί του κατέληξαν στην ίδια διαδικασία στα τέλη του 1970.
Ο Νεγκίσι, 75 ετών, καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Πέρντιου των ΗΠΑ, εξέφρασε τη χαρά που ένιωσε όταν τον ξύπνησαν στις πέντε το πρωί για να του ανακοινώσουν τη βράβευση. Το ίδιο συναίσθημα ένιωσε και ο συμπατριώτης του Ακίρα Σουζούκι, 80 ετών, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Χοκάιντο της βόρειας Ιαπωνίας.
Τέλος, όπως τόνισε ο Τζόζεφ Φρανσίσκο, πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Χημείας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πέρντιου, οι τρεις βραβευθέντες ανέπτυξαν νέους καταλύτες που βοηθούν σε συγκεκριμένους τύπους χημικών αντιδράσεων και επιτρέπουν τη δημιουργία ευρύτατου φάσματος στοιχείων. Η εργασία και των τριών είναι εξαιρετικά σημαντική και δικαίως τους απονεμήθηκε το βραβείο Νομπέλ.
Το πρόβλημα που κατάφεραν να υπερκεράσουν με την εργασία τους είναι η «σταθερότητα» των ατόμων του άνθρακα. Κάνοντάς τα πιο δραστήρια διευκόλυναν τη δημιουργία νέων δεσμών και τη «γέννηση» μεγαλύτερων και πιο ωφέλιμων ενώσεων.

   BBC, Reuters                                            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου