" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Νομοσχέδιο για την ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών


Κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο για την «εφαρμογή της αρχής των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών σε θέματα εργασίας και απασχόλησης». Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου ενσωματώνεται μεταξύ άλλων στην εθνική μας νομοθεσία, η σχετική οδηγία 2006/54/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με το νομοσχέδιο διευρύνεται το δικαίωμα για καταβολής ίσης αμοιβής σε άνδρες και γυναίκες το οποίο παρέχεται εφεξής και για τη διεκπεραίωση όμοιας εργασίας-σήμερα περιορίζεται στην παροχή εργασίας ίσης αξίας. 



Προβλέπεται ακόμη ότι συνιστά διάκριση λόγω φύλου και απαγορεύεται η λιγότερο ευνοϊκή μεταχείριση προσώπου που βασίζεται στην ανοχή ή την απόρριψη παρενόχλησης ή σεξουαλικής παρενόχλησης. Όμοια διάκριση συνιστά επίσης και οποιαδήποτε λιγότερο ευνοϊκή μεταχείριση προσώπου που συνδέεται με αλλαγή φύλου, ο δε παραβάτης τιμωρείται με πρόστιμο 500- 50.000 ευρώ.
Ορίζεται εξάλλου ως δικαιούχος του επιδόματος γάμου κάθε εργαζόμενος σύζυγος, χήρος ή διαζευγμένος καθώς και ο άγαμος γονέας, ανεξαρτήτως φύλου, ενώ του επιδόματος παιδιού κάθε εργαζόμενος γονέας, φυσικός ή θετός, ή εκείνος στον οποίο έχει ανατεθεί η επιμέλεια του παιδιού με δικαστική απόφαση. Ρυθμίζονται επίσης με το ίδιο νομοσχέδιο θέματα ουσιαστικής ισότητας των φύλων.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου