" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Φυλάκιση και πρόστιμο σε πρώην στέλεχος




Ποινή φυλάκισης 3 ετών και πρόστιμο 4,9 δισ. ευρώ, που καλείται να αποπληρώσει στη Societe Generale για τις ζημίες που της προκάλεσε από συναλλαγές, επιβλήθηκαν στο πρώην στέλεχος της τράπεζας Ζερόμ Κερβιέλ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για απάτη και υπεξαίρεση από δικαστήριο του Παρισιού.
Οι ζημίες από συναλλαγές, το ύψος των οποίων έγινε γνωστό στις 24 Ιανουαρίου του 2008, ήταν οι μεγαλύτερες που είχαν καταγραφεί ποτέ, κάνοντας τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της SocGen, Ντ. Μπουτόν, να χαρακτηρίσει τον Κερβιέλ «τρομοκράτη». Το δικαστήριο απέρριψε τον ισχυρισμό του δικηγόρου του Κερβιέλ πως οι προϊστάμενοί του γνώριζαν για τις πράξεις του και πως για τις ζημίες ευθύνεται η απόφαση της τράπεζας να ρευστοποιήσει θέσεις ενώ οι αγορές υποχωρούσαν. Το πρόστιμο που του επιβλήθηκε αντιστοιχεί στο 3,2% του ελλείμματος της Γαλλίας για φέτος, ενώ ο μισθός του ανέρχεται σε 2.300 ευρώ.

 Το ιστορικό της υπόθεσης Καρβιέλ έχει ως εξής:
Ο Κερβιέλ, ο οποίος μέχρι πριν από δύο χρόνια λάμβανε θέσεις πάνω από τα επιτρεπτά όρια σε παράγωγα συνδεμένα με την άνοδο των τιμών των μετοχών, κατηγορήθηκε για κατάχρηση εμπιστοσύνης, παραποίηση εγγράφων και αρχείων και πρόκληση ζημίας 4,9 δισεκατομμυρίων ευρώ στην γαλλική τράπεζα Societe Generale.
Εν τω μεταξύ ο Καρβιέλ στις 5 Μαϊου είχε εκδόσει ένα βιβλίο με τον τίτλο «Trapped in a Spiral Memoirs of a Trader». Σε αυτό ο πρώην χρηματιστής χαρακτηρίζει τον εαυτό του «κρατούμενο ενός οικονομικού συστήματος που οδηγήθηκε στην τρέλα» και τους χρηματιστές «εκδιδόμενες γυναίκες σε ένα μεγάλο τραπεζικό όργιο». Στόχος του ...οργίου, για τον 33χρονο Κερβιέλ, είναι η απόκτηση χρημάτων. «Ο νόμος του τραπεζικού συστήματος είναι απλός: αυτός που κερδίζει έχει πάντα δίκιο», λέει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου