" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Οι επιστήμονες αδυνατούν να εξηγήσουν την τρύπα της Γουατεμάλα




Οι γεωλόγοι δεν ακόμη είναι σε θέση να δώσουν μια επιστημονική εξήγηση για την τεράστια τρύπα (guatemala sinkhole) που άνοιξε σε κατοικημένη περιοχή της Γουατεμάλας το περασμένο Σαββατοκύριακο, λόγω των καταρρακτωδών βροχών της τροπικής καταιγίδας Agatha.
Η περιοχή, η οποία εξακολουθεί να είναι αποκλεισμένη από αστυνομικούς και στρατιώτες, ήταν εντελώς έρημη την Παρασκευή και οι λίγοι κάτοικοι που απέμειναν, δεν έβλεπαν την ώρα και την στιγμή να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους γύρω από το ξενοδοχείο.
«Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να φύγουμε και να βρούμε κάπου αλλού να ζήσουμε, γιατί φοβόμαστε ότι μπορεί να ανοίξει και άλλη τρύπα» δήλωσε ο Anibal Juarez, ένα από τους εναπομείναντες ντόπιους κατοίκους.
Οι Γεωλόγοι ξεκίνησαν την Πέμπτη μια επιστημονική έρευνα για το σχηματισμό της γιγάντιας τρύπας, προκειμένου να μάθουν την κατάσταση του υπεδάφους και να καθορίσουν τις πραγματικές αιτίες που την δημιούργησαν.
Οι πρώτη εξήγηση που δίνουν οι αρχές για τον κρατήρα, ο οποίος έχει μια μέση διάμετρο 21,5 μέτρα (70 πόδια) και βάθος 31,2 μέτρα (102 πόδια), είναι ότι ή τρύπα ήταν αποτέλεσμα του υπερβολικού φορτίου των υπόγειων υδάτων.
Η καταβόθρα κατάπιε ένα τριώροφο κτίριο διαμερισμάτων που στεγαζόταν ένα εργοστάσιο ενδυμάτων, αν και κανένας από τους εργαζόμενους δεν ήταν εκεί κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης.
Οι εκπληκτικές αεροφωτογραφίες του φαινομένου, οι οποίες δείχνουν την τέλεια κυκλική μορφή της περιφέρειάς του, και οι οποίες από τη περασμένη Δευτέρα έχουν κάνει το γύρω του κόσμου, έχουν συναρπάσει τον διεθνή τύπο και έχουν γίνει αντικείμενο συζήτησης σε αμέτρητες διαδικτυακές πύλες και blogs.
Πάντως το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν είναι καινούργιο στη Γουατεμάλα. Τον Φεβρουάριο του 2007, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εξαιτίας μιας παρόμοιας τρύπας που είχε δημιουργηθεί σε μια φτωχή γειτονιά στα βόρεια προάστια της πρωτεύουσας.
Δύο χρόνια αργότερα, οι αρχές ξόδεψαν σχεδόν 1,5 εκατομμύριο δολάρια για να καλύψουν την τρύπα με τα στερεά υλικά και μπετό, αλλά τελικά αναγκάστηκαν να κηρύξουν την περιοχή κατοικήσιμη.

Πηγή: http://magoulaonline.gr/2010/06/7750
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου