" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

28η Οκτωβρίου 1940


Όσα χρόνια και να περάσουν η ημέρα αυτή πάντα θα μιλά στην καρδιά των Ελλήνων! Είναι ίσως από τις πιο χρυσές σελίδες της ιστορίας μας και τόσο μεγαλειώδης που πραγματικά σε κάνει να αισθάνεσαι υπερήφανο-η Έλληνα-δα!!! Και τότε αντιλαμβάνεσαι τι ακριβώς σημαίνει η έννοια της λέξης ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ!!!

Είναι μια ημέρα που τόσο πολύ αγγίζει τις καρδιές και τις ψυχές όλων μας, είναι μια θύμηση ιδιαίτερης αξίας!!! Είναι όλα εκείνα τα παιδιά που με τον ενθουσιασμό της νιότης τους και την ψυχή του Έλληνα να τους οδηγεί εγραψαν τις χρυσές σελίδες της Ελληνικής Δόξας!!!

Εκεί πάνω στα παγωμένα βουνά της Πίνδου, μακριά απο την θαλπωρή της οικογενειακής ασφάλειας και θαλπωρής κυνήγησαν την Ιδέα του αγωνίζεσθαι ΥΠΕΡ ΒΩΜΩΝ ΚΑΙ ΕΣΤΙΩΝ!!! Και κατάφεραν το ακατόρθωτο και χάραξαν με φωτεινά γράμματα που ακόμη μέχρι σήμερα φεγγοβολούν και μιλούν για την Πατρίδα, για την ελευθερία για του τι σημαίνει να είσαι ΕΛΛΗΝ !!!

Είναι μια ημέρα που ακούγοντας τους τραγουδιστούς στίχους απο την αξέχαστη μεγαλειώδη φωνή της Σοφίας Βέμπο το " Παιδιά της Ελλάδος παιδιά, που σκληρά πολεμάτε πάνω στα βουνά, παιδιά στην γλυκιά Παναγιά προσευχόμαστε όλες νάρθετε ξανά..." δεν υπάρχει καμμιά περίπτωση να μην κυλήσει το δάκρυ στην άκρη του ματιού! Έτσι απλά και αυθόρμητα... Έτσι απλά όπως και εκείνοι που ξεσηκώθηκαν με το τραγούδι και το χαμόγελο στα χείλη να πάνε να πολεμήσουν για την Πατρίδα, για την Ελλάδα μας!!!

" ΑΕΡΑΑΑΑ", αντηχούν ακόμη οι βουνοκορφές της Πίνδου και εμείς που αφουγκραζόμαστε την ιαχή στον άνεμο του ελληνικού ουρανού τους χαιρετάμε και υποκλινόμαστε στην ανδρεία τους!!!

Αξέχαστοι Ήρωες μεγάλοι, σας τιμούμε μέσα από την καρδιά μας, όλους σας και σας ευχαριστούμε για την υπερηφάνεια που μας κληροδοτήσατε. Αιωνία να είναι η μνήμη σας ΗΡΩΕΣ της Πίνδου του ΄40!!!

1 σχόλιο: