" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Αντιδράσεις για τις αμερικανικές βάσεις σε Κολομβία...

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει η απόφαση της Κολομβίας να επιτρέψει τη χρήση στρατιωτικών βάσεων στο έδαφός της από τον αμερικανικό στρατό, καθώς η πλειοψηφία των γειτόνων της διαμαρτύρονται για τη διαταραχή των γεωπολιτικών ισορροπιών στην περιοχή.
Οι εντονότερες αντιδράσεις προέρχονται από τον πρόεδρο της Κολομβίας, Ούγκο Τσάβες, ο οποίος έχει απειλήσει επανειλημμένα με διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τη Μπογκοτά, καθώς θεωρεί το «άνοιγμα» των Κολομβιανών βάσεων στις δυνάμεις των ΗΠΑ ως «κήρυξη πολέμου».
«Οφείλουμε να προετοιμαστούμε για μία ρήξη στις σχέσεις μας με την Κολομβία, Νίκολας. Πρόκειται για κάτι το οποίο θα συμβεί» είπε ο Τσάβες στον υπουργό Εξωτερικών του, Νίκολας Μαντούρο, σε μία επίσημη τελετή την Τρίτη.
Ο Τσάβες, γνωστός για τις αντιαμερικανικές του τάσεις, έχει δηλώσει ότι η αυξανόμενη αμερικανική παρουσία στην Κολομβία αποτελεί απειλή για το σοσιαλιστικό καθεστώς της Βενεζουέλας.
«Αυτές οι επτά βάσεις των Γιάνκηδων είναι μία απειλή εναντίον της μπολιβαριστικής επανάστασης» έχει πει σχετικά με την «είσοδο» του αμερικανικού στρατού στην Κολομβία, η οποία, όπως έχει ειπωθεί, έχει ως κύριο λόγο την καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών και της δράσης ανταρτών στη Λατινική Αμερική.
Όσον αφορά έναν άλλο «μεγάλο παίκτη» της ηπείρου, τη Βραζιλία, έχει εκδηλώσει τις ανησυχίες της εν όψει μίας συνάντησης ηγετών χωρών της Λατινικής Αμερικής που θα λάβει χώρα την Παρασκευή στην Αργεντινή (UNASUR - Union of South American Nations). Όπως είπε ο Βραζιλιάνος υπουργός Εξωτερικών, Κέλσο Αμορίμ, η Κολομβία οφείλει να δώσει εξηγήσεις για να «ηρεμήσουν» οι γειτονικές χώρες.
«Φυσικά και η Βραζιλία σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κολομβίας και το δικαίωμά της να υπογράφει διεθνείς συνθήκες που κρίνει ότι συμφέρουν όσον αφορά τη διατήρηση της τάξης στην περιοχή της…αλλά όπως και να έχει, η παρουσία ξένων βάσεων στη Νότια Αμερική εμπεριέχει ευθύνες πολιτικής, ακόμα και ψυχολογικής φύσης, η οποίες θα έπρεπε να ληφθούν υπόψιν» συμπλήρωσε ο Αμορίμ.
Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, πρότεινε να γίνει δημοψήφισμα ανάμεσα στους κατοίκους της Νότιας Αμερικής για το κατά πόσον είναι ευπρόσδεκτες οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στο κολομβιανό έδαφος.
«Αν ο Κολομβιανός πρόεδρος θέλει να χρησιμοποιηθούν οι βάσεις του, εγώ λέω ότι επιθυμώ να γίνει ψηφοφορία στη Νότια Αμερική, ώστε οι πολίτες της Βολιβίας, της Κολομβίας, του Περού, της Βενεζουέλας, της Βραζιλίας, της Αργεντινής και γενικά και των 12 χωρών να αποφασίσουν» είπε ο Μοράλες, ο οποίος χαρακτήρισε την αμερικανική κίνηση ως μία πρόκληση με σκοπό την υποκίνηση συγκρούσεων και την καθυστέρηση της ανάπτυξης και της ενοποίησης της ηπείρου.
Από πλευράς του Εκουαδόρ, η εθνοσυνέλευση ανακοίνωσε ότι η χρήση των βάσεων της Κολομβίας από τους Αμερικανούς θα αποσταθεροποιήσει τις ισορροπίες στην περιοχή, απειλώντας την ειρήνη.
Όσον αφορά τις απαντήσεις της Κολομβίας και των ΗΠΑ, ο Κρίστοφερ ΜακΜάλεν, διπλωμάτης των ΗΠΑ, ανέφερε ότι κανείς δεν πρότεινε την κατασκευή μίας «πλήρως» αμερικανικής βάσης στο κολομβιανό έδαφος, και ότι στα πλαίσια της συμφωνίας διευκρινίζεται επανειλημμένα ότι οι ΗΠΑ θα σεβαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Κολομβίας όσο και των υπολοίπων χωρών.
«Δεν θεωρούμε ότι είναι ένδειξη υπευθυνότητας από πλευράς του προέδρου Τσάβες να κάνει λόγο για 'ανέμους πολέμου', επειδή (η κίνησή μας) δεν έχει ειρηνικούς σκοπούς στο ημισφαίριο» είπε σχετικά, ενώ η Κολομβία κατηγόρησε τον Τσάβες για πολιτικές παρεμβατισμού στα εσωτερικά της. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της χώρας κατέθεσε επίσημη διαμαρτυρία στον Οργανισμό Αμερικανικών Χωρών, μετά από δηλώσεις του προέδρου της Βενεζουέλας στις οποίες χαρακτήριζε την Κολομβία ως «ναρκο-πολιτεία».



www.kathimerini.grμε πληροφορίες από AP, Reuters, AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου