" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΣΕ ΜΙΑ 5ΕΤΙΑ....


Ένας κορυφαίος ειδικός στον τομέα της δημιουργίας ζωής στο εργαστήριο, ο καθηγητής Πολ Ντίμερ, του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, δήλωσε πεπεισμένος ότι τεχνητή ζωή θα δημιουργηθεί "μέσα στην επόμενη πενταετία".
Αν και χαρακτήρισε "αποθαρρυντικά δύσκολο" εγχείρημα τη δημιουργία ζωής από το μηδέν, είπε ότι αυτή θα συμβεί σε πέντε - το πολύ δέκα- χρόνια. Αρκετά επιστημονικά εργαστήρια σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπως ανέφερε, μιλώντας σε μια διεθνή συνδιάσκεψη στο Χονγκ Κονγκ, με αντικείμενο τη συνθετική βιολογία, πλησιάζουν πλέον στο στόχο μιας "δεύτερης γένεσης", ένα επίτευγμα που θα αποτελέσει μια από τις μεγαλύτερες επιστημονικές ανακαλύψεις όλων των εποχών (αν όχι τη μεγαλύτερη).
"Η επιστημονική προσπάθεια επιταχύνεται. Ήδη χτυπούμε την πόρτα (σ.σ. της ανακάλυψης)", δήλωσε ο Ντίμερ, ενώ δήλωσε βέβαιος ότι δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να πάει λάθος στην όλη διαδικασία.
Η συνθετική (ή τεχνητή) κατά παραγγελία δημιουργία ζωντανών οργανισμών, από πρακτική σκοπιά, μπορεί να οδηγήσει σε πληθώρα νέων καινοτομιών, από νέα φάρμακα και νέα βιοκαύσιμα, μέχρι ειδικούς μικροοργανισμούς που θα απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα.
Όμως - σύμφωνα κυρίως με τους σκεπτικιστές- ανησυχίες προκαλεί αυτό ακριβώς που εξάπτει τη φαντασία των επιστημόνων και του κοινού, δηλαδή η προοπτική δημιουργίας βιο-μηχανών, δηλαδή ανθρώπων (ή άλλων ζώων) που θα είναι σχεδόν ανθρώπινα. Η προοπτική αυτή θέτει επί τάπητος, μεταξύ άλλων θεμάτων (π.χ. ηθικών), μια σειρά από σοβαρά ζητήματα ασφάλειας, σύμφωνα με τη Daily Telegraph και το New Scientist.

1 σχόλιο:

  1. Μια καλησπερα θ αφησω με την υποσχεση να ξαναπερασω. Εξαλλου κοντα ειμαστε ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή