" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Ἡ συμφωνία τοῦ Ζαχαριάδη μέ τήν Intelligence Service


Όταν τό στρατόπεδο Νταχάου κατελήφθη από τους Αμερικανούς στις 28 Απριλίου 1945 ο Ζαχαριάδης δεν βρισκόταν εκεί. Κρυβόταν στο Μόναχο. 
 

Πληροφορήθηκε ότι τον έψαχναν οι Αμερικανοί και εμφανίστηκε στις 30 Απριλίου. Ο ίδιος στο βιογραφικό του σημείωμα που κατέθεσε στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ στις 15-08-1946 ανέφερε: 

«Όταν στις 29 του Απρίλη ήρθαν οι αμερικάνοι στο Νταχάου εγώ έφυγα και πήγα στο Μόναχο στους εκεί δικούς μας αιχμάλωτους πολέμου (εαμίτες και ελασίτες). Μετά 2 μέρες ήρθαν οι αμερικανοί και με πήραν και με κράτησαν, ως τη μέρα που μ’ έστειλαν αεροπορικώς στο Παρίσι, σ’ ένα είδος περιορισμού».


.....
« βρισκόταν υπό τη φροντίδα των αγγλικών στρατιωτικών αρχών, στην αγγλική ζώνη»

...τον είχαν οι αμερικανοί,«σ’ ένα είδος περιορισμού», μέχρι που τον πήγαν αεροπορικώς στο Παρίσι, του έβγαλαν χαρτιά στρατιωτικού και έφθασε στην Αθήνα σαν αιχμάλωτος πολέμου, φορώντας εγγλέζικη στολή, με VIP πτήση...


Διαβᾶστε ὁλόκληρο τό ἄρθρο τοῦ Σπύρου Χατζάρα,ἐδῶ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου