" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

ΟΥΓΓΑΡΙΑ: «Κάνει λάθος ὁ Πάπας. Δέν εἶναι πρόσφυγες, εἶναι εἰσβολεῖς», λέει Οὖγγρος ἐπίσκοπος

Το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου την Κυριακή ήταν σαφές: Οι καθολικοί σε όλη την Ευρώπη έχουν «ηθική υποχρέωση» να βοηθήσουν τους χιλιάδες ‘πρόσφυγες’,  ανοίγοντας τις εκκλησίες, τα μοναστήρια και τα σπίτια τους.

Τη Δευτέρα, ο πνευματικός ηγέτης της εκκλησίας στη νότια Ουγγαρία – ένα μέρος που έχει δεχτεί μερικές από τις πιο βαριές μεταναστευτικές ροές οπουδήποτε στην Ευρώπη - είχε ένα μήνυμα εξίσου σαφές: η Αυτού Αγιότης κάνει λάθος.

«Δεν είναι πρόσφυγες. Αυτή είναι μια εισβολή», λέει στην Washington Post ο επίσκοπος Laszlo Kiss-Rigo, του οποίου η εξουσία εκτείνεται στα νότια όρια της Ουγγαρίας που είναι κυρίως μια καθολική χώρα. «Έρχονται εδώ με κραυγές “Allahu Akbar”. Θέλουν να μας καταλάβουν».

Δείτε το βίντεο με ‘πρόσφυγες’ στη Βουδαπέστη να φωνάζουν «Αλλάχ Ακμπάρ»
 

Η ‘κοφτερή’ γλώσσα του επισκόπου αντανακλά μια ευρύτερη πνευματική μάχη που υπάρχει στην Ευρώπη για το πώς θα ανταποκριθεί στην έκρηξη της μεταναστευτικής ροής κυρίως Μουσουλμάνων ανδρών, γυναικών και παιδιών στην - κατά ένα μεγάλο βαθμό - χριστιανική ήπειρο.

Η έκκληση του Πάπα για «συμπόνια και φιλανθρωπία» έρχεται σε ευθεία αντίθεση με όσα έχουν διατυπωθεί από τον Ούγγρο πρωθυπουργό Viktor Orban, ο οποίος θεωρεί την ροή των μεταναστών ως άμεση πρόκληση για χριστιανικό χαρακτήρα της Ευρώπης.

«Είμαι σε πλήρη συμφωνία με τον πρωθυπουργό», δήλωσε σε συνέντευξή του τη Δευτέρα ο Kiss-Rigo

 
Ο Πάπας, αντίθετα, «δεν γνωρίζει την κατάσταση».

Η κατάσταση, όπως την περιγράφει ο Kiss-Rigo, είναι ότι η Ευρώπη κατακλύζεται από ανθρώπους που εμφανίζονται ως πρόσφυγες, αλλά στην πραγματικότητα συνιστούν σοβαρή απειλή για τις "χριστιανικές, οικουμενικές αξίες" της ηπείρου.

Χαρακτηριστικές σκηνές από πρόσφυγες στην Ουγγαρία
Ο επίσκοπος ακόμα, δεν θεωρεί ότι η πλειοψηφία των μεταναστών έχει ανάγκη από βοήθεια, επειδή οι περισσότεροι από αυτούς "έχουν χρήματα."

Αφήνουν σκουπίδια στο πέρασμά τους, είπε, και αρνούνται όταν τους προσφέρεται φαγητό.

«Οι περισσότεροι από αυτούς συμπεριφέρονται με έναν τρόπο που είναι πολύ αλαζονικός και κυνικός», δήλωσε ο Kiss-Rigo, ο οποίος έχει διατελέσει επίσκοπος επί εννέα χρόνια σε μια περιοχή που είναι το σπίτι περίπου 800.000 Καθολικών.

Βουδαπέστη:
 
 
Βίντεο - Σκηνές από Ελλάδα…  

 
Δρέσδη, Γερμανία

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου