" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Στήν Πελοπόννησο βρέθηκε νέο Μυκηναϊκό ἀνάκτορο- γραμμική Β΄



Ερείπια ενός νέου Μυκηναϊκού ανακτόρου βρέθηκαν σε αρχαιολογικό χώρο στην Πελοπόννησο, γράφει το σερβικό πρακτορείο Beta, επικαλούμενο το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εντοπίστηκαν και προϊστορικές γραφές στη γραμμική Β΄ και όπως σημειώνεται θα γίνει καλύτερη κατανόηση του Μυκηναϊκού Πολιτισμού. 
 
 
Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται στον Άγιο Βασίλειο, ένα χωριό που δεν απέχει πολύ από την Σπάρτη, βρίσκεται 300 χιλιόμετρα νότια της Αθήνας. 
 
Επάνω σε πήλινες πλάκες έχουν αναγραφεί τελετουργικές λεπτομέρειες και τοπωνύμια. Το προϊστορικό παλάτι ήταν χωρισμένο σε περίπου 10 δωμάτια και έχουν ανακαλυφθεί τελετουργικά αντικείμενα, πήλινες μορφές, όπλα και θραύσματα επιτοίχιας ζωγραφικής. 
 
 
Στο βόρειο τμήμα της Πελοποννήσου είναι ο σημαντικός αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών, που ανακαλύφθηκε κατά τον 19ο αιώνα και αποτελεί σημαντικό μνημείο του Μυκηναϊκού Πολιτισμού (από τον 16ο αιώνα έως τον 12ο αιώνα π.Χ.). 
 
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας, στη χώρα το 2015 έχουν γίνει πάνω από 150 αρχαιολογικές ανασκαφές.
--
© mikres-ekdoseis- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου