" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

«Κελαηδάει» ο Κάντας, τραντάζεται από τις μίζες εκατομμυρίων η χούντα Βενιζέλου-Σαμαρά

«Κελαηδάει» ο Κάντας, τραντάζεται από τις μίζες εκατομμυρίων η χούντα Βενιζέλου-Σαμαρά
Ο πρώην υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Εξοπλισμών και δεξί χέρι του Τσοχατζόπουλου και του Σμπώκου που υπηρέτησε στο υπουργείο Άμυνας από το 1996 έως το 2002 ομολόγησε ότι έλαβε μίζες πολλών εκατομμυρίων που συνδέονται τουλάχιστον με δέκα εξοπλιστικά προγράμματα επί υπουργών Άμυνας Τσοχατζόπουλου και Παπαντωνίου. Όπως είπε κορυφαίοι μιζαδόροι ήταν τουλάχιστον οι δυο διατελέσαντες υπουργοί την προαναφερθείσα περίοδο, αλλά και πολλά άλλα μέλη των επιτροπών αξιολόγησης και αγοράς οπλικών συστημάτων. Οι μίζες περιλάμβαναν τα εξοπλιστικά προγράμματα των υποβρυχίων, των Asrad, των αρμάτων μάχης Leopard κ.α.
Χαρακτηριστική είναι η φράση του πρώην υποδιευθυντή Εξοπλισμών Αντώνη Κάντα στους ανακριτές: «Πήρα τόσες πολλές μίζες που δεν τις θυμάμαι όλες. Εάν πήρα εγώ τόσες μίζες αποκλείεται να μην πήραν περισσότερες οι προϊστάμενοί μου». Αξίζει να σημειωθεί ότι για το ξέπλυμα των χρημάτων των μιζών στα εξοπλιστικά χρησιμοποιείτο η ίδια μεθοδολογία αλλά και κοινά πρόσωπα με την υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens.
Το λαμόγιο του ΠΑΣΟΚ και βέβαια πλέον και της ΝΔ, αφού συγκυβερνούν, έδωσε στους ανακριτές στοιχεία από αναρίθμητους τραπεζικούς λογαριασμούς σε επτά ελβετικές τράπεζες, ενώ προτίθεται να δώσει όλα τα στοιχεία για τις κινήσεις αυτών των λογαριασμών. Το εξωφρενικό, χυδαίο και κυνικό της απολογίας του Κάντα είναι η δικαιολογία που ανέφερε στους ανακριτές για την αποδοχή των μιζών: «Έπαιρνα μίζες μόνο και μόνο για να μην μπλοκάρω την προμήθεια».
Μεταξύ αυτών που αναμένεται να ελεγχθούν για αγορές οπλικών συστημάτων που είχαν προαποφασιστεί και υλοποιούνταν με κριτήριο τις μίζες που είχαν δοθεί από τους ενδιαφερόμενους εμπόρους όπλων, και όχι τις πραγματικές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι και περίπου 30 αξιωματικοί που ήταν μέλη των επιτροπών αξιολόγησης, διαπραγμάτευσης και κατάρτισης των συμβάσεων.
Ο κύκλος της μίζας ήταν και είναι μια αλυσίδα  στην οποία περιλαμβάνονται στρατιωτικοί που κάνουν τις εισηγήσεις, υπηρεσιακά στελέχη που επικυρώνουν τις προτάσεις και οι πολιτικοί προϊστάμενοί τους που λαμβάνουν τις τελικές αποφάσεις. Χωρίς την συμμετοχή, την κάλυψη ή την συνενοχή όλης της αλυσίδας το κόλπο της μίζας δεν μπορεί να ολοκληρωθεί. Τονίζουμε μετ’ επιτάσεως ότι ο κύκλος της μίζας δεν κλείνει στους πρώην υπουργούς Άμυνας Τσοχατζόπουλο και Παπαντωνίου. Συνεχίζεται πιθανότατα και στους διαδόχους τους και είναι βέβαιο ότι πολύ σύντομα θα ξεσκεπαστούν και οι «εντιμότατοι φίλοι» αυτών των «κυρίων» που βρίσκονται ήδη κατηγορούμενοι για άλλα αδικήματα, όπως αυτό της ENERGA (ο νοών νοείτω).
Κατά τον Κάντα, πρώην ταξίαρχο, οι μίζες του δίδονταν γιατί είχε την δυνατότητα να μπλοκάρει εξοπλιστικά προγράμματα. Σύμφωνα με το γαλαζοπράσινο λαμόγιο η δουλειά της μίζας στηνόταν πρώτα από την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας και κατευθυνόταν προς τα κάτω. Δηλαδή προτού εισηγηθούν τα Γενικά Επιτελεία, οι ενδιαφερόμενοι έμποροι όπλων και αντιπρόσωποι είχαν ήδη συμφωνήσει με τον υπουργό Άμυνας. Ο υπουργός με την σειρά του έδινε εντολή στο αρμόδιο Γενικό Επιτελείο να συνταχθεί μια μελέτη για την αναγκαιότητα του οπλικού συστήματος. Αφού στήνονταν οι προδιαγραφές ώστε να ταυτίζονται με τα τεχνικά χαρακτηριστικά της ενδιαφερόμενης εταιρίας το θέμα πήγαινε στην Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και από εκεί στον υπουργό Άμυνας που αποφάσιζε την προμήθεια με τη σύμφωνη γνώμη του ΚΥΣΕΑ.
Τα γαλαζοπράσινα λαμόγια συνεχίζουν μέχρι των ημερών μας την ίδια τακτική και το καταστροφικό τους έργο στο υπουργείο Άμυνας και διαλύουν την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Ήρθε ο καιρός να τους σταματήσουμε και να ξεβρομίσουμε τον τόπο από τα σκουλήκια της λαμογιάς.
Ας δούμε τι ανέφερε συγκεκριμένα:
  • αναφέρθηκε σε παράνομες αμοιβές πολλών εκατομμυρίων που συνδέονται με τουλάχιστον 10 συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων (3 με 4 άγνωστες στις αρχές). Από αυτές μόνο μία βρίσκεται στην ανάκριση ενώ η υπόθεση των υποβρυχίων και οι υπόλοιπες βρίσκονται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης.
  • αναφέρθηκε σε 10 εμπλεκόμενα πρόσωπα (8 αντιπροσώπους οπλικών συστημάτων και δύο χρηματιστές), δίνοντας έναυσμα στους δύο ανακριτές να αξιολογήσουν το ρόλο στελεχών του ΥΠΕΘΑ με κορυφαίους τους δύο πρώην υπουργούς αλλά και μελών Επιτροπών αξιολόγησης, μεσαζόντων και επιχειρηματιών της αγοράς όπλων και άλλων προσώπων (δικηγόρων κλπ).
  • ομολόγησε ότι έλαβε μίζα 1,5 εκατομμυρίων ευρώ για τα προγράμματα ηλεκτρονικού εξοπλισμού υποβρυχίων και αντιαεροπορικών ASRAD από απόστρατο αξιωματικό που αντιπροσώπευε τις γερμανικές εταιρείες ATLAS Elektronik GmbH και Rheinmetall Defence Electronics Systems. Υπενθυμίζεται ότι η Καθημερινή είχε αποκαλύψει προ μηνών την έφοδο δύο Γερμανών Εισαγγελέων της Βρέμης και μίας Ελληνίδας συνάδελφου τους από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών στο κτίριο της συγκεκριμένης αντιπροσωπείας στο Κολωνάκι και στην κατοικία του αντιπροσώπου.
  • ομολόγησε ότι δωροδοκήθηκε με 600.000 ευρώ σε μετρητά εντός του ΥΠΕΘΑ από αντιπρόσωπο οπλικών συστημάτων.
  • ομολόγησε ότι δωροδοκήθηκε με ποσό 1, 7 εκατ. ευρώ για την προμήθεια των αρμάτων μάχης Leopard-2.
  • ομολόγησε ότι δωροδοκήθηκε με 3 εκατ. ευρώ για την προμήθεια των ρωσικών αντιαρματικών KORNET.
  • κατονόμασε πρώην αρχηγό κυβερνώντος κόμματος, που υποστήριζε άλλη εταιρεία αεροσκαφών από αυτήν που είχε εισηγηθεί στη Βουλή ο Άκης Τσοχατζόπουλος και ένας παλαιός πολιτικός του ιδίου κόμματος με τον πρώην αρχηγό. Τελικά επικράτησε ο αρχηγός του κόμματος και όχι ο υπουργός.
  • έδωσε στοιχεία για αναρίθμητους τραπεζικούς λογαριασμούς σε επτά ελβετικές τράπεζες και σκιαγράφησε τις διαδρομές του μαύρου χρήματος μέσω των off-shore.
  • κατονόμασε τα ίδια πρόσωπα και τις ίδιες εταιρείες διακίνησης μαύρου χρήματος με την υπόθεση της Siemens.
Πέραν τούτου δήλωσε ότι οι μίζες ήταν τόσες πολλές, συνεπώς δεν τις θυμάται όλες. Επίσης «αξιοπερίεργο» ότι στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής, τα έγγραφα της δικογραφίας γίνανε φέιγ βολάν από το καθεστώς σε κανάλια και εφημερίδες , ενώ τώρα δεν ξέρουμε καν τα ονόματα που αποκάλυψε ο Κάντας.

Χρυσή Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου