" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Οι Ολλανδοί καθολικοί επίσκοποι πήγαν στον Πάπα να του πουν ότι στην Ολλανδία οι εκκλησίες κλείνουν κατά εκατοντάδες




Οι καθολικοί επίσκοποι της χώρας που πρωτοστάτησε στη νομιμοποίηση της ευθανασίας για τα παιδιά, της πορνείας και του «γκέι γάμου» πήγαν στη Ρώμη για να πουν στον Πάπα Φραγκίσκο ότι έχει μπροστά του μια Εκκλησία που έχει «δραστικά εκκοσμικευτεί» και αιμορραγεί από μέλη.
Ένας από τους Καθολικούς επισκόπους της Ολλανδίας, οι οποίοι έκαναν επίσημη επίσκεψη στον Πάπα, δήλωσε στο Radio Vatican ότι αντιμετωπίζουν το κλείσιμο εκατοντάδων εκκλησιών και μια συνεχή έξοδο πιστών.
Σε συνέντευξή του στο Radio Vatican, ο καρδινάλιος Willem Jacobus Eijk, αρχιεπίσκοπος της Ουτρέχτης και πρόεδρος της διάσκεψης των Ολλανδών επισκόπων, δήλωσε ότι η Καθολική Εκκλησία στην Ολλανδία βρίσκεται μπροστά σε μια κατάρρευση.
«Ο αριθμός των εν ενεργεία καθολικών μειώνεται πολύ γρήγορα», είπε. «Στη δεκαετία του 1950 το 90 τοις εκατό των Καθολικών πήγαινε στην εκκλησία κάθε Κυριακή. Τώρα, το ποσοστό είναι μόνο 5 τοις εκατό».
Αυτή η μαζική έξοδος έχει χτυπήσει σκληρά τους επισκόπους στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. «Η ολλανδική Εκκλησία», είπε ο καρδινάλιος, «δεν έχει επιδότηση από το κράτος, αλλά εξαρτάται από τις εθελοντικές εισφορές των πιστών. Ως εκ τούτου, είμαστε αναγκασμένοι να κλείσουμε πολλές εκκλησίες».
Παρέθεσε στοιχεία από το Γραφείο Στατιστικής, που είπε ότι το 2010, μόλις το κάτω από το 16 τοις εκατό του πληθυσμού αυτοπροσδιορίζονται καθολικοί, προσθέτοντας ότι ο αριθμός αυτός αναμένεται να μειωθεί σε περίπου 10 τοις εκατό μέχρι το 2020. Το ίδιο γραφείο εκτιμά ότι το Ισλάμ θα γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη θρησκεία στην Ολλανδία το ίδιο έτος, με μόνο περίπου τέσσερα ή πέντε τοις εκατό να είναι οι προτεστάντες.
Ο καρδινάλιος Eijk είπε ότι οι επίσκοποι που επισκέπτονται έδωσαν αυτή την έκθεση στον Πάπα, ο οποίος απάντησε: «Δεν πρέπει να τα παρατήσουμε. Πρέπει να έχετε θάρρος και πάνω απ’ όλα την ελπίδα που ο Χριστός μας έχει δώσει. Αυτή η ελπίδα δεν απογοητεύει ποτέ».
Ο καρδινάλιος είπε ότι η μείωση του Προτεσταντισμού είχε ήδη ξεκινήσει από τις αρχές του 20ου αιώνα, αλλά η μείωση της Καθολικής Εκκλησίας ξεκίνησε μόλις από τη δεκαετία του 1960.
«Ωστόσο, ήδη μετά τον πόλεμο μπορούσες να δεις προβλήματα, ακόμη και μεταξύ των Καθολικών», πρόσθεσε. «Η Εκκλησία έχανε τη σχέση με το δόγμα της πίστης και δεν άγγιζε πια την καθημερινή ζωή των ανθρώπων».
Η καθολική εφημερίδα ‘L' Osservatore Romano’ δημοσίευσε μια έκθεση από μια ομάδα που ονομάζεται "Το μέλλον της θρησκευτικής κληρονομιάς", η οποία εκτιμά ότι 600-700 καθολικές εκκλησίες στην Ολλανδία θα παροπλιστούν μέχρι το 2018. Το 2010, η ομάδα δημοσίευσε μια έκθεση που αναφέρει ότι δύο εκκλησίες την εβδομάδα κλείνουν λόγω έλλειψης εκκλησιάσματος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέχθηκαν το 2008, αναφέρει η έκθεση, «αναμένεται ότι στο εγγύς μέλλον θα κλείσουν 1.000 έως 1.200 ρωμαιοκαθολικές και προτεσταντικές εκκλησίες. Από τα 170 μοναστήρια που είναι ακόμα σε χρήση για θρησκευτικούς σκοπούς, περίπου 150 θα κλείσουν μέσα στα επόμενα 10 χρόνια».
«Σήμερα, υπάρχει έλλειψη ιερέων για την τέλεση της λειτουργίας σε κάθε εκκλησία, έτσι έχουμε συγκεντρώσει τη τέλεση της Ευχαριστίας σε μια», είπε ο καρδινάλιος.
Εν αναμονή της Συνόδου για την οικογένεια που το Βατικανό διοργανώνει το 2014, ο Καρδινάλιος Eijk δήλωσε ότι η κατάσταση των θρησκευτικών γάμων είναι επίσης σοβαρή.
«Πρέπει να ειπωθεί ότι στην Ολλανδία υπάρχουν πολλά gay ζευγάρια, ζευγάρια που ζουν μαζί και έχουμε όλο και λιγότερους καθολικούς θρησκευτικούς γάμους. Πρόκειται για μια σημαντική πτώση που δείχνει σαφώς ότι η ποιμαντική φροντίδα της οικογένειας πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα στη χώρα μας», είπε.
Ερωτηθείς εάν η Εκκλησία αισθάνθηκε ότι βγήκε έξω από τη δημόσια συζήτηση για τα ζητήματα ηθικής, όπως η άμβλωση και η ευθανασία, ο καρδινάλιος Eijk είπε: «Η ολλανδική Καθολική Εκκλησία δεν πτοείται. Έχουμε εκφράσει πολλές φορές την καθολική μας άποψη για διάφορα θέματα, ιδίως σχετικά με τη νομοθεσία για την ευθανασία».
Στην ομιλία του προς τους Ολλανδούς επισκόπους, ο Πάπας Φραγκίσκος τους είπε να επικεντρωθούν στην «εκπαίδευση των συνειδήσεων» που έχουν δεχθεί «την πνευματική κενότητα» της κοσμικής χώρα τους. Ο Πάπας πρόσθεσε να έχουν κατά νου ότι ο ευαγγελισμός πρέπει να γίνεται με «έλξη» και όχι με «προσηλυτισμό» και υπογράμμισε τη σημασία του να «προχωρήσουν κατά μήκος της διαδρομής του Οικουμενισμού».
Οι Ολλανδοί επίσκοποι, μαζί με αυτούς από το Βέλγιο και τη Γερμανία, θεωρούνται οι πιο «φιλελεύθεροι». Το 1966, η διάσκεψη των Ολλανδών καθολικών επισκόπων δημοσίευσε την περιβόητη Ολλανδική Κατήχηση, ένα μέσο διδασκαλίας που σε μεγάλο βαθμό στιγματίστηκε, αλλά ποτέ δεν απαγορεύτηκε, από το Βατικανό. Η Κατήχηση επικεντρώθηκε στον οικουμενισμό, τονίζοντας τις «κοινές διδασκαλίες» Καθολικών και Προτεσταντών, υποβαθμίζοντας το δόγμα. Η ολλανδική Κατήχηση έγινε ένα τεράστιο διεθνές best-seller και μεταφράστηκε σε δεκάδες γλώσσες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου