" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Ανατροπή! Συγνώμη Νετανιάχου από τον Ερντογάν για το Mavi Marmara,με προτροπή Ομπάμα

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε συγγνώμη σήμερα από την Τουρκία για τα "λάθη" που ενδέχεται να οδήγησαν στο θάνατο των εννέα Τούρκων ακτιβιστών, το 2010, κατά την επίθεση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων εναντίον του στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.
 

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωθυπουργικό γραφείο, ο Νετανιάχου είχε νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατόπιν προτροπής του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Ο στόχος του προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Μέση Ανατολή, ήταν να αποκατασταθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών που είναι παραδοσιακές σύμμαχοι της Ουάσινγκτον.
"Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου ζήτησε συγγνώμη από τον τουρκικό λαό για τυχόν λάθη που οδήγησαν στην απώλεια ανθρώπινων ζωών και συμφώνησε να ολοκληρωθεί η συμφωνία για αποζημίωση", τονίζεται στην ανακοίνωση.
Πηγή προσκείμενη στην τουρκική κυβέρνηση, η οποία ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία της, επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ ζήτησε συγγνώμη για το θάνατο των 9 Τούρκων ακτιβιστών.
Οι δύο ηγέτες "συμφώνησαν να εξομαλυνθούν οι σχέσεις των χωρών τους, να επιστρέψουν οι πρέσβεις τους και να ματαιωθεί η δικαστική δίωξη (σ.σ. στην Τουρκία) των Ισραηλινών στρατιωτών", αναφέρει επίσης η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Νετανιάχου.
"Ο κ. Νετανιάχου εξήγησε ότι τα τραγικά αποτελέσματα στο στολίσκο του Μαβί Μαρμαρά δεν έγιναν σκόπιμα", υπογραμμίζοντας ότι "η ισραηλινή έρευνα αποκάλυψε λάθη στην επιχείρηση", προστίθεται στο κείμενο.
 

Οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ ήταν ήδη τεταμένες μετά την επιχείρηση "Συμπαγές Μολύβι" του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας (Δεκέμβριος 2008-Ιανουάριος 2009) και επιδεινώθηκαν ακόμη περισσότερο στις 31 Μαΐου 2010, όταν οι ισραηλινές ειδικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομή στο στολίσκο που επιχειρούσε να σπάσει τον αποκλεισμό των Παλαιστινιακών Εδαφών. Εννέα Τούρκοι, που επέβαιναν στο σκάφος Μαβί Μαρμαρά σκοτώθηκαν, γεγονός που προκάλεσε διπλωματική κρίση. Η Άγκυρα υποβάθμισε τη διπλωματική εκπροσώπησή της στο Τελ Αβίβ, απέλασε τον Ισραηλινό πρεσβευτή και διέκοψε τη στρατιωτική συνεργασία της με το Ισραήλ. 

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου