" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

ΜΕΛΑΣ,ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΛΕΣΧΗ ΚΑΙ Ο ΚΑΡΑΠΑΝΟΣ ΤΟΥ "ΒΗΜΑΤΟΣ"


Σε προηγούμενο άρθρο μας, είδαμε την συγγένεια του Σαμαρά με τους Μπενάκηδες, τους Καλιγάδες και τους Γερουλάνους. Άς δούμε και σήμερα κάποιες από τις συγγένειες του Σαμαρά μέσω του Στέφανου Δέλτα, του προ-παππού του Σαμαρά από την μάνα του Ελένη Ζάνα που ήταν εγγονή της Πηνελόπης και του Στέφανου Δέλτα. 
Η αδελφή του Παύλου Μελά ( του Μακεδονομάχου), Άννα, παντρεύεται τον Απόστολο Παπαδόπουλο και ο γιός τους Αντώνης παντρεύεται την κόρη του Στέφανου Δέλτα, Αλεξάνδρα. Δηλαδή η Αλεξάνδρα ήταν θεία της μητέρας του Σαμαρά και εξ' αγχιστείας εχουν συγγένεια με την οικογένεια Μελά.
  Από αυτήν την συγγένεια είναι και ο πατέρας του Παύλου Μελά, ο Μιχαήλ Μελάς που είναι και ο ιδρυτής της περίφημης Αθηναϊκής Λέσχης, στην οποία πρώτος πρόεδρος διετέλεσε ο προ-προ-πάππος του κ. Παύλου Γερουλάνου του πρώην υπουργού πολιτισμού επί ΓΑΠ και εξαδέρφου του κ. Σαμαρά. Ξέρετε, αυτή που ο κ. Καρατζαφέρης ΔΙΑΚΑΩΣ επεδίωξε να καταστεί μέλος της !!!
Αυτή η Λέσχη, λένε βγάζει Πρωθυπουργούς και γενικώς "κατευθύνει" τα νήματα της πολιτικής ζωής του τόπου ... ( Πάρτε μια γεύση περί αυτής, ΣΤΑ ΑΔΥΤΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ) Αυτό που διαφεύγει του κ. Καρατζαφέρη είναι πως για να γίνεισ πρωθυπουργός, μέσω επιρροής της ανωτέρω λέσχης, πρέπει η σκούφια σου να κρατά από ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΤζΑΚΙ !!! Άρα τζάμπα κόπο έκανες μαύρε Γιώργη...
Αδερφός του Παύλου και ο Κων/νος Μελάς, ο οποίος είχε έναν γιό τον Μιχαήλ που παντρεύεται την κόρη του Αλέξανδρου Καραπάνου( πολιτικού, διπλωμάτου και ιδρυτού της εφημερίδας "Βήμα" ), γιού του Κων/νου Καραπάνου. Ποιός ήταν ο Κων/νος Καραπάνος; 



Κωνσταντίνος Καραπάνος

(1840-1914) ήταν πολιτικός και αρχαιολόγος του 19ου αιώνα.

Γεννήθηκε στην Άρτα (τότε υπό οθωμανική κατοχή) αλλά έλκυε την καταγωγή του από την Ακαρνανία και συγκεκριμένα από τη Ζάβιτσα του Ξηρόμερου. 
 Παππούς του ήταν ο επίσης πολιτικός και συνονόματος Κωνσταντίνος Καραπάνος.Αυτός γεννήθηκε στη Ζάβιτσα της Ακαρνανίας και καταγόταν από ιστορική οικογένεια οπλαρχηγών που έφερε αρχικά το επώνυμο Στάμου. Το 1821 στη Συνέλευση της Δυτικής Χέρσου Ελλάδος που έγινε στο Μεσολόγγι εκλέχτηκε γερουσιαστής του οργανισμού που δημιουργήθηκε. Συνελήφθη από τους Τούρκους και στάλθηκε στα Γιάννενα και μετέπειτα στην Άρτα όπου κι εγκαταστάθηκε μόνιμα εκεί. Το 1822 χρημάτισε επίτροπος των εξωτερικών υποθέσεων στη Προσωρινή διοίκηση της Ελλάδος, στις 25/6/1822 υπέγραψε έγγραφο σαν γενικός γραμματέας του μινίστρου του πολέμου ελλείψει του μινίστρου.Είχε τρεις γιους τους Γεώργιο, Γρηγόριο και τον Γεράσιμο, γιος του Γεράσιμου ήταν ο Κωνσταντίνος αρχαιολόγος και πολιτικός. Αδελφός του ήταν ο επίσης πολιτικός και αγωνιστής Φώτης.

Γυρνάμε λοιπόν πάλι στον Κων/νο Καραπάνο τον πατέρα του Αλέξανδρου και βλέπουμε πως : τις εγκύκλιες σπουδές του τις έκανε στα Ιωάννινα και στην Κέρκυρα και εν συνεχεία σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο της Αθήνας και οικονομολογία στο Παρίσι. Στη γαλλική πρωτεύουσα διορίστηκε το 1861 υπάλληλος της οθωμανικής πρεσβείας, καθότι υπήκοος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και αργότερα χρημάτισε γραμματέας της Γενικής Εταιρείας του Οθωμανικού Κράτους. Το 1864 μετέβη στην Κωνσταντινούπολη, όπου άσκησε το επάγγελμα του τραπεζίτη.

Στη συνέχεια ασχολήθηκε με την αρχαιολογία και διεξήγαγε ως αρχαιολόγος ανασκαφές στην περιοχή της αρχαίας Δωδώνης το διάστημα 1875-1877. Την πλούσια αρχαιολογική του συλλογή τη δώρισε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Το 1882, ένα χρόνο μετά την προσάρτηση της Άρτας στο ελληνικό κράτος, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Άρτης, υποψήφιος με το κόμμα του Κουμουνδούρου και ανέλαβε υπουργός σε διάφορες κυβερνήσεις. Εκλέχτηκε πολλές φορές βουλευτής στην επαρχία Άρτας, συγκεκριμένα 11 συνεχόμενες φορές, από το 1882 έως το 1910. Αποχωρώντας από το κόμμα του Κουμουνδούρου προσχώρησε σε αυτό του Τρικούπη, αλλά διαφωνώντας με την πολιτική του, προσχώρησε στη συνέχεια σε αυτό του Δηλιγιάννη. Το 1887 δημιούργησε δικό του κόμμα, το Προοδευτικόν όπως ονομάστηκε, το οποίο μετά λίγους μήνες διαλύθηκε. Υπήρξε υπουργός Οικονομικών το 1890, υπουργός Ναυτικών το 1902 και 1903 και Δικαιοσύνης το διάστημα 1904-1905.Απεβίωσε στις 22 Μαρτίου 1914 στην Αθήνα. Ήταν παντρεμένος με τη Μαρία Ζωγράφου και γιοι του ήταν οι Πύρρος και Αλέξανδρος, ο οποίος υπήρξε πολιτικός και διπλωμάτης.
Οι γιοί του Μιχαήλ Μελά
   Όσον αφορά για τον Αλέξανδρο, τον πεθερό του ανηψιού του Παύλου Μελά και συγγενή εξ' αγχιστείας του κ. Σαμαρά, υπήρξε όπως προαναφέραμε πολιτικός και διπλωμάτης.Σπούδασε Νομικά, Πολιτικές Επιστήμες και Φιλολογία στο Παρίσι και το 1899 εντάχθηκε στο διπλωματικό σώμα. Υπηρέτησε ως πρέσβης σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και με το ξέσπασμα των Βαλκανικών πολέμων (1912-1913) υπηρέτησε ως πολιτικός-διπλωματικός σύμβουλος στην στρατιά Ηπείρου.
Τον Φεβρουάριο του 1914, μετά την επιδίκαση της Βορείου Ηπείρου στην Αλβανία, από τις Μεγάλες Δυνάμεις, μετέβη στο Αργυρόκαστρο και συμμετείχε στην Προσωρινή Κυβέρνηση της Βορείου Ηπείρου ως Υπουργός Εξωτερικών. Πρόεδρος της κυβέρνησης ορίστηκε ο θείος του Γεώργιος Χρηστάκης-Ζωγράφος.
Στις εκλογές του 1915 εξελέγη βουλευτής Άρτας και το 1916 ορίστηκε Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας (3-29 Σεπτεμβρίου 1916) στην Κυβέρνηση Νικόλαου Καλογερόπουλου. Ο ίδιος διεξήγαγε διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Ελλάδας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο με το πλευρό της Αντάντ, οι οποίες όμως απέβησαν άκαρπες.Το 1919, εστάλη ως αντιπρόσωπος των βορειοηπειρωτών στο Συνέδριο του Παρισιού. Το 1920 εκλέγεται και πάλι βουλευτής και το 1922 μετά την Μικρασιατική καταστροφή διαφώνησε με την πολιτική του στρατιωτικού-επαναστατικού καθεστώτος και απέρριψε πρόταση να δεχτεί την πρωθυπουργία του κράτους. Συνεχίζοντας την διπλωματική του σταδιοδρομία, το 1923, αποστέλλεται ως πρέσβης στη Ρώμη για να κατευνάσει τις σχέσεις με την Ιταλία που ήταν τεταμένες μετά την ιταλική απόβαση στην Κέρκυρα. Συνέχισε να υπηρετεί το διπλωματικό σώμα μέχρι το 1928, οπότε και διατέλεσε για δεύτερη φορά Υπουργός Εξωτερικών του κράτους, στην κυβέρνηση του Ιουλίου του Ελευθερίου Βενιζέλου (4 Ιουλίου 1928-7 Ιουνίου 1929). Κατά το διάστημα αυτό σύναψε σειρά συμφωνιών με την Ιταλία και την Γιουγκοσλαβία. Ο Αλέξανδρος Καραπάνος, υπήρξε ο ιδρυτής της εφημερίδας «Ελεύθερο Βήμα», που μετονομάστηκε εν συνεχεία σε «Βήμα» ( ναι,ναι αυτό είναι το γνωστό Βήμα που μετά βρέθηκε στα χέρια του πατέρα του Χρήστου Λαμπράκη, Δημήτρη) και του περιοδικού «Πολιτική Επιθεώρηση»



ΟΜΟΡΦΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΗΘΙΚΟΣ, ΑΓΓΕΛΙΚΑ ΠΛΑΣΜΕΝΟΣ .....

Κων/νος Καραπάνος (παππούς), Κων/νος Καραπάνος ( εγγονός), Αλέξανδρος Καραπάνος, Μιχαήλ Μελάς, Αθηναϊκή Λέσχη

Ακόμη μια δόση λοιπόν από τις οικογένειες που μας έχουν "παραδοσιακά" κάτσει στον σβέρκο πάνω από 200 χρόνια !!! Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί τους ενοχλεί τόσο πολύ η Βασιλεία όταν αυτοί ΟΛΟΙ θέλουν κληρονομικ δικαιώματι να μας ΔΙΑΦΕΝΤΕΥΟΥΝ !!! Αλλά θα μου πείς, αν υπήρχε Βασιλεία δεν θα μπορούσαν να κάνουν τα κέφια τους και να λυμαίνονται τον δημόσιο κορβανά !  Από αυτή την μωροφιλοδοξία τους πηγάζει και η αμέριστη "αγάπη " τους για την ...Δημοκρατία ...
Να έχετε αντοχές να δείτε ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ που όλως τυχαίως ( !!!) ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ μεταξύ τους είτε εξ' αίματος είτε από επιγαμίες, αλλά ΣΙΓΟΥΡΑ κατείχαν και κατέχουν τα πολιτικά αξιώματα στην αμοιρη αυτή χώρα...

Βλάχου Λία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου