" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Ελιά.. Ελλήνων Δώρο!

Η πληρέστερη τροφή στον κόσμο!!
Στην αρχαία Ελλάδα, ο Σόλων ίδρυσε νόμο για την προστασία αυτού του υπέροχου δέντρου. Οι Ρωμαίοι ήταν αυτοί που πρώτοι καθιέρωσαν την εξαγωγή του λαδιού με τη μέθοδο της ψυχρής σύνθλιψης.
Σήμερα είναι γνωστό ότι το μυστικό υγείας της μεσογειακής διατροφής βρίσκεται στην κατανάλωση κυρίως της ελιάς. Η ελιά θεωρείται θαυματουργό φρούτο και μπορεί να χαρίσει υγεία, ευτυχία και μακροβιότητα, μόνο σε όσους ξέρουν να την απολαμβάνουν στην αγνότερη, ανεπεξέργαστη μορφή της.
Πόσοι όμως Έλληνες γνωρίζουν πραγματικά πως πρέπει να τρώγεται η ελιά,πότε να συλλέγεται και πως να συντηρείται;
Η Ελιά είναι αδιαμφισβήτητα η πιο πλήρης τροφή. Δυστυχώς ο κόσμος σήμερα δεν το γνωρίζει αυτό. Όλοι τρώνε ελιές, κανείς όμως δεν τις τρώει ανάλατες.Θα πρέπει να συλλέγονται αφού έχουν ωριμάσει. Δηλαδή, σε στάδιο τέλειας ωρίμανσης επάνω από το δέντρο. Και στη συνέχεια χωρίς καμία επεξεργασία να τοποθετούνται σε νερό πηγής, με σκοπό να «γλυκάνουν» περισσότερο, για σχεδόν 20 ημέρες. Αφού «γλυκάνουν» τις τοποθετούμε σε ένα μέρος να στραγγίξουν και στη συνέχεια τις τοποθετούμε σε ένα δοχείο καλής ποιότητας (κιούπι πήλινο ή ανοξείδωτο ή γυάλινο δοχείο) με παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής σύνθλιψης και χαμηλής οξύτητας (>1%).
Μπορούμε να προσθέσουμε και διάφορα βότανα της αρεσκείας μας. Από αυτή τη στιγμή και έπειτα οι ελιές είναι κατάλληλες για βρώση, δεν χρειάζονται καμία διαδικασία ξεπικρίσματος. 
Αντιθέτως οι ελιές οι οποίες διατηρούνται μέσα σε άλμη (αλατισμένο νερό) βλάπτουν πολύ σοβαρά την υγεία μας. Καλό είναι να αποφεύγουμε αυτές τις ελιές και εάν δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά, θα μπορούσαμε εναλλακτικά να τις βάλουμε στο νερό (τουλάχιστον για 24 ώρες), αλλάζοντας το συχνά για αρκετές ημέρες. Μέσω της διαδικασίας αυτής οι ελιές ξαρμυρίζουν και είναι πλέον κατάλληλες για βρώση.
Η ελιά θεωρείται:
- το φρούτο με τα περισσότερα μεταλλικά άλατα
- το φρούτο με το περισσότερο ασβέστιο
- πλούσια σε μαγνήσιο
- αλκαλικό φρούτο
- πλούσια σε βασικά αμινοξέα
- πλούσια σε μονοακόρεστα βασικά λιπαρά οξέα-Ω9
- γεμάτη με λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και Ε
- άφθονη σε αντιοξειδωτικά
Η ελιά έχει την ικανότητα να διαλύει την τοξική βλέννα στο ανθρώπινο σώμα περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο φρούτο!
Στο κλασσικό βιβλίο της φυσικής υγιεινής του Arnold Ehret-(The mucusless diet healing system), αναφέρεται πίνακας με βάση τη σειρά προτεραιότητας ορισμένων τροφών όσον αφορά τη δυνατότητα τους να απορροφούν και να αποβάλλουν τοξική βλέννα και κατάλοιπα μαγειρεμένης τροφής από το ανθρώπινο σώμα. Σε αυτόν τον πίνακα λοιπόν, η ελιά κατατάσσεται πρώτη μεταξύ δεκάδων τροφών με ένα σκορ 30.56, με τα σύκα να ακολουθούν ως δευτέρα με σκορ 27.81. Για να καταλάβετε τη θεραπευτική δύναμη της ελιάς, ενδεικτικά αναφέρεται ότι τοπορτοκάλι, γνωστό σε όλους για την απεκκριτική δυνατότητα του, ακολουθεί ως τρίτο στη λίστα με σκορ μόλις09.61!
Η ελιά θεωρείται ιδανική τροφή για όσους έχουν προβλήματα υψηλής χοληστερόλης, υψηλές τρανσαμινάσες, αιμορροΐδες, πονοκεφάλους, λευχαιμία, όπως και για αθλητές, για χειρονακτικά εργαζόμενους και κυρίως για χορτοφάγους και ωμοφάγους που θέλουν να αυξήσουν το μυϊκό ιστό τους.
Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 20-40 ελιές μεσημέρι ή βράδυ.
Δράσε τώρα…αύριο μπορεί να είναι ήδη πολύ αργά για την υγεία σου!!!
ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
Αναδημοσίευση από : ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ -ΕΡΕΥΝΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου