" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Η βομβιστική επίθεση στο Μπουργκάς και η σημειολογία της ημερομηνίας




Ο Iσραηλινός πρωθυπουργός ισχυρίζεται ότι το Ιράν βρίσκεται πίσω από την χθεσινή βομβιστική επίθεση σε ισραηλινό τουριστικό λεωφορείο στο αεροδρόμιο του Μπουργκάς της Βουλγαρίας. Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Ηaaretz, "σκοτώθηκαν τουλάχιστον 7 Ισραηλινοί πολίτες και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι".


Ωστόσο, σύμφωνα με σημερινες πληροφορίες, έχει προκύψει ότι οι 6 από τους νεκρούς ήταν Ισραηλινοί και ο 7ος ήταν ο Βούλγαρος οδηγός του λεωφορείου. Και οι τραυματίες είναι 32 και όχι "δεκάδες", όπως ανέφερε χθες η ισραηλινή εφημερίδα.
Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σε δημοσιογράφους:

"Το Ιράν είναι υπεύθυνο για την τρομοκρατική επίθεση στη Βουλγαρία. Θα δώσουμε μια ισχυρή απάντηση στην τρομοκρατία του Ιράν".

Ο υπουργός Άμυνας, Εχούντ Μπαράκ, δήλωσε επίσης ότι πίσω από την επίθεση είναι πιθανό να βρίσκονται το Ιράν, η Χεζμπολάχ ή η Χαμάς.

Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη στη φονική έκρηξη. Εκπρόσωπος της οργάνωσης δήλωσε στην λιβανέζικη εφημερίδα Nashra:

"Οι κατηγορίες των Ισραηλινών είναι γελοίες. Το κίνημά μας δεν χτυπάει ποτέ ανυποψίαστους τουρίστες".

Ένας αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ένα από τα λεωφορεία που μετέφερε τους Ισραηλινούς στο αεροδρόμιο ανατινάχθηκε. Αμέσως μετά, δύο άλλα λεωφορεία έπιασαν φωτιά. Δέκα πυροσβεστικά οχήματα επιχειρούσαν για αρκετή ώρα να σβήσουν τη πυρκαγιά.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βουλγαρικού Υπουργείου Εσωτερικών, 32 άτομα έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία, και μερικά από αυτά είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Ο Πρόεδρος της χώρας, ο Αντιπρόεδρος και ο υπουργός Εσωτερικών έχουν φθάσει στον τόπο της τραγωδίας.

Ο δήμαρχος του Μπουργκάς, Ντίμιταρ Νικόλοφ, δήλωσε σε τοπικά ΜΜΕ ότι τα εκρηκτικά είχαν τοποθετηθεί στο πορτ-μπαγκάζ του λεωφορείου.

Νωρίτερα, ορισμένοι αυτόπτες μάρτυρες ισχυρίστηκαν ότι η έκρηξη έγινε αμέσως αφού κάποιος ανέβηκε στο λεωφορείο. Η μητέρα μιας από τις τουρίστριες που είχε ανεβεί στο λεωφορείο, δήλωσε ότι η κόρη της την κάλεσε στο κινητό πανικόβλητη.

"Τραυματίστηκε", είπε η μητέρα της. "Είχε εκδορές και άλλα τραύματα. Ευτυχώς την έβγαλαν από το παράθυρο του λεωφορείου. Είχε πάθει υστερία, και δεν μου μίλησε πολύ στο κινητό, κι έτσι δεν μπόρεσα να μάθω πολλά".

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz αναφέρει ότι σωστικά συνεργεία από το Ισραήλ είναι καθ' οδόν προς τη Βουλγαρία.

Το αεροδρόμιο στο Μπουργκάς έχει κλείσει, και όλες οι πτήσεις ανακατευθύνονται προς το αεροδρόμιο της Βάρνα.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν προηγουμένως δηλώσει ότι η Βουλγαρία, δημοφιλής προορισμός διακοπών για Ισραηλινούς τουρίστες, είναι ευάλωτη σε επιθέσεις από ισλαμιστές αντάρτες, που δεν είναι δύσκολο να διεισδύουν στη χώρα μέσω της Τουρκίας. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τον Ιανουάριο τοποθετήθηκαν επιπλέον αστυνομικοί και στρατιώτες στο αεροδρόμιο, προκειμένου να παράσχουν υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας στο θέρετρο Sunny Beach, το οποίο φιλοξενεί αρκετούς Ισραηλινούς παραθεριστές κάθε χρόνο.

Ωστόσο, αρκετές ιστοσελίδες στη Βουλγαρία ανέφεραν ότι οι κυβερνητικές αρχές αγνόησαν τις προειδοποιήσεις που έγιναν από ισραηλινές και ρωσικές πηγές και αφορούσαν μια πιθανή τρομοκρατική επίθεση.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ακριβώς 18 χρόνια πριν, στις 18 Ιουλίου 1994, η οργάνωση Χεζμπολάχ είχε οργανώσει βομβιστική επίθεση στο "Εβραϊκό Κέντρο" στο Μπουένος Άιρες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 86 άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου