" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Δημοσκοπήσεις: Στο αρχείο πολιτικής ιστορίας το ΠΑΣΟΚ - Ψηλά Ανεξάρτητοι-Αυγή


Παγιώνεται η εκλογική επιρροή των κομμάτων μερικές εβδομάδες πριν από τις εκλογές (αν δεήσει ο τραπεζίτης Λουκάς Παπαδήμος να τις προκηρύξει...) καθώς και οι νέες δημοσκοπήσεις που έρχονται στην δημοσιότητα δείχνουν την γνωστή εικόνα της οκτακομματικής Βουλής με τη Νέα Δημοκρατία χαμηλά, κάτω από το 25% με αναγωγή των αναποφάσιστων, το ΠΑΣΟΚ περί το 15%, τους Ανεξάρτητους Έλληνες σταθερά ψηλά γύρω στο 10% και την Χρυσή Αυγή να αποτελεί την δύναμη ανατροπής και να μπαίνει στη Βουλή (όλα αυτά με αναγωγή των αναποφάσιστων).

Μπροστά με οκτώ μονάδες διαφορά παραμένει η Νέα Δημοκρατία σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της ALCO για την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». Η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων στην πρόθεση ψήφου με αναποφάσιστους μειώνεται στο 6,7%. Δημοσκόπηση της Metron Analysis δείχνει τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται στην πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγή κατά 3,7 μονάδες ενώ στην αναγωγή επί των έγκυρων καταγράφει διαφορά από το ΠΑΣΟΚ της τάξης του 5,8%.

Σημειώνουμε ότι πρόκειται για δύο εταιρείες που δίνουν αποτέλεσματα κατά κανόνα "θετικά" προς το ΠΑΣΟΚ

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της ALCO η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 20,5%, το ΠΑΣΟΚ 13,8%, το ΚΚΕ 7,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 7,4%, η ΔΗΜΑΡ 6,75%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες συγκεντρώνουν 6,5%, η Χρυσή Αυγή 3%, ο ΛΑΟΣ 2,9%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 2,55%, η ΔΗΣΥ 2%, η Κοινωνική Συμφωνία 1,4% και το Άρμα Πολιτών 0,8%.



Με αναγωγή επί των αναποφάσιστων τα ποσοστά έχουν ως εξής: ΝΔ 24%, ΠΑΣΟΚ 16%, ΚΚΕ 8,6%, ΣΥΡΙΖΑ 8,5%, ΔΗΜΑΡ 8%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 7,5%, Χρυσή Αυγή 3,5%, ΛΑΟΣ 3,3%, Οικολόγοι- Πράσινοι 3%, ΔΗΣΥ 2,5%, Κοινωνική Συμφωνία 1,6% και 'Αρμα Πολιτών 1%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis η ΝΔ προηγείται του ΠΑΣΟΚ κατά 5,8 μονάδες στην αναγωγή επί των εγκύρων και κατά 3,7% στην πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγή.

Αναλυτικά η ΝΔ με αναγωγή, συγκεντρώνει 20,8%, το ΠΑΣΟΚ 15% και ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ 11,5%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 10,6%, ΚΚΕ 10,5%, ΔΗΜΑΡ 9%, Χρυσή Αυγή 5,5%, Οικολόγοι- Πράσινοι 4,6%, ΛΑΟΣ 3%, ΔΗΣΥ 2,1% και ΔΡΑΣΗ 2%.

Στην πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγή, οι δυνάμεις καταγράφονται ως εξής:
ΝΔ 13,4%,
ΠΑΣΟΚ 9,7%,
ΣΥΡΙΖΑ 7,4%,
Ανεξάρτητοι Έλληνες 6,9%,
ΚΚΕ 6,8%,
ΔΗΜΑΡ 5,8%,
Χρυσή Αυγή 3,6%,
Οικολόγοι- Πράσινοι 2,9%,
ΛΑΟΣ 1,9%,
ΔΗΣΥ 1,3%
και ΔΡΑΣΗ 1,3%.
 
Πάντως ασχέτως με το πόσο πιστεύει κανείς στην εγκυρότητα των δημοσκοπήσεων ένα παρατηρητικό και έμπειρο μάτι θα ξεχωρίσει αμέσως κάποιες παραδοχές. Παραδοχές που έχουν τη σημασία τους καθότι βρισκόμαστε "μάλλον" πολύ κοντά στις εκλογές κάπου το Μάιο συνεπώς θα είναι σχεδόν μη αναστρέψιμες εκτός αν συμβεί κάποιο συνταρακτικό γεγονός επιπέδου εισβολής εξωγήινων.

Ετσι λοιπόν βλέπουμε ότι:

α) Το ΠΑΣΟΚ δε μπορεί να ξεκολήσει από το όριο του 16% και σε αυτό φτάνει με φανερή διάθεση "σπρωξίματος" από τα ΜΜΕ που έχουν ιδιαίτερη συμπάθεια στον Ευάγγελο Βενιζέλο
β) Τη ΝΔ όχι μόνο να έχει αποχαιρετήσει προ πολλού το όνειρο της αυτοδυναμίας αλλά να είναι ευχαριστημένη που μάλλον κατά τα φαινόμενα θα διατηρήσει τη πρωτιά (αν οι εκλογές πάρουν καιρό έχουν την ικανότητα να χάσουν κιόλας)
γ)Τον Πάνο Καμμένο με τους Ανεξάρτητους Έλληνες να έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του κόσμου ως ρυθμιστής των εξελίξεων
δ) Τη Χρυσή Αυγή να μπαίνει στη Βουλή σε άλλη μια δημοσκόπηση
Καλό θα είναι να σημειώσουμε ότι οι δημοσκοπήσεις αυτές δεν έχουν ακόμη απορροφήσει τον αντίκτυπο του τραγικού γεγονότος με την δημόσια αυτοκτονία του 77χρονου που προκαλεί περαιτέρω ζημιά στην εικόνα του δικομματισμού και θρυμάτισε το γυάλινο κόσμο πολλών αβέβαιων ακόμα ψηφοφόρων των δύο κομμάτων. Σε αυτό πέραν του γεγονότος βοήθησαν και οι "αθάνατες" δηλώσεις Κουκουλόπουλου, Μπεγλίτη.

Εν κατακλείδι, ΠΑΣΟΚ, τέλος. Την επομένη των εκλογών το 15-16% που θα λάβει θα το στείλει εκεί που πλέον ανήκει, στο μάθημα πολιτικής ιστορίας για το "πως αρχικά μπορείτε να καταστρέψετε και εν συνεχεία να πουλήσετε μία ολόκληρη χώρα", αλλά και τη ΝΔ βαριά τραυματισμένη. Νέες δυνάμεις εν όψει...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου