" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

"Μαύρη εικόνα" στον παγκόσμιο Τύπο για την ευρωζώνη



"Μαύρη εικόνα" δείχνει παγκοσμίως ο Τύπος για το οικονομικό μέλλον της Ευρώπης κια της ευρωζώνης. «Οι εξελίξεις στις αγορές ομολόγων δείχνουν έναν επερχόμενο Αρμαγεδδώνα», αναφέρει το Bloomberg, ενώ οι Financial Times παρατηρούν ότι «το ευρώ βυθίζεται καθώς γίνεται φανερό ότι η ΕΚΤ δεν δέχεται πιέσεις για να παρέμβει στις αγορές». Οι New York Times παρατηρούν ότι «η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ επανέλαβε την αντίθεσή της για την έκδοση κοινού ομολόγου από τις χώρες της ευρωζώνης και για μια διεύρυνση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να δοθούν γρήγορες απαντήσεις στην κρίση χρέους».
Η Wall Street Journal αναφέρει ότι «οι ηγέτες των τριών μεγαλυτέρων οικονομιών της ευρωζώνης συμφώνησαν να προωθήσουν την στενότερη πολιτική και οικονομική συνεργασία και ολοκλήρωση» και προσθέτει ότι «το μεγαλύτερο ερώτημα δεν είναι αν μόνο αν κάποια από τις 17 κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα χρεοκοπήσει αλλά αν η ευρωζώνη στο σύνολό της θα διατηρήσει τη σημερινή μορφή της».

 Η Guardian αναφερόμενη στην χθεσινή τριμερή συνάντηση της Μέρκελ με το Νικολά Σαρκοζί και το Μάριο Μόντι στο Στρασβούργο διαπιστώνει ότι «η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία διαψεύδουν τις ελπίδες της αγοράς για παρέμβαση της ΕΚΤ». Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι «η Μέρκελ αποκλείει διεύρυνση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αντιπροτείνει αλλαγές στη Συνθήκη της ΕΕ για να προωθηθεί η οικονομική σύγκλιση». Η Guardian υπογραμμίζει, τέλος, ότι για πρώτη φορά εδώ και μια τριετία το κόστος δανεισμού της Γερμανίας ξεπέρασε αυτό της Βρετανίας (η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου έφθασε χθες στο 2,26%, ενώ του αντίστοιχης διάρκειας βρετανικού κυμάνθηκε στο 2,18%).

Το πρακτορείο Reuters, τέλος, αναφέρει ότι «η Γαλλία και η Γερμανία συμφώνησαν την Πέμπτη να σταματήσουν τους δημόσιους διαπληκτισμούς για το αν θα πρέπει η Ευρωτράπεζα να πράξει περισσότερα για τη διάσωση της ευρωζώνης από την επιδεινούμενη κρίση χρέους».

Ο γαλλικός τύπος εμφανίζεται σήμερα σκληρός στις διατυπώσεις του. «Το Βερολίνο, διακεκριμένος τενόρος εδώ και χρόνια της οικονομικής αρετής και πειθαρχίας, δεν βρίσκεται πλέον στο απυρόβλητο των επιπτώσεων από την κρίση της ευρωζώνης», γράφει ο Monde αναφερόμενος κυρίως στο σφυροκόπημα που υφίσταται η γερμανική αγορά ομολόγων εξ αιτίας του φιάσκου της έκδοσης 10ετών ομολόγων που επιχείρησε την Πέμπτη η κυβέρνηση Μέρκελ.
 
Η Sueddeutsche Zeitung, λοιπόν, μεγάλη εφημερίδα του Μονάχου και εν γένει του πλούσιου (για την ακρίβεια συγκριτικά πλουσιότερου) γερμανικού Νότου, γράφει χαρακτηριστικά: «Η Ευρώπη διασώζει και διασώζει και διασώζει, αλλά η αλήθεια είναι ότι τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί μέχρι σήμερα δεν είναι πλέον επαρκή... Η κρίση έχει φτάσει στην καρδιά της Ευρώπης... Εχει πέσει η ζήτηση ακόμα και για τα γερμανικά ομόλογα».

Η Frankfurter Allgemeine, η εφημερίδα της οικονομικής πρωτεύουσας της Γερμανίας και ολόκληρης της ευρωζώνης (στη Φραγκφούρτη εδρεύει άλλωστε και η Ευρωτράπεζα ως γνωστόν), αναφέρεται στην «ολοένα και πιο δύσκολη σχέση» της Μέρκελ με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. «Η πρόταση του Μπαρόζο για την εισαγωγή του ευρωομολόγου αποκαλύπτει ρήξη του με τη Μέρκελ. Πρόκειται για μια εξέλιξη που ουδείς θα φανταζόταν πριν από επτά χρόνια», αναφέρει η εφημερίδα ρίχνοντας ένα οδυνηρό «καρφί» στη γερμανίδα καγκελάριο προσωπικά, διότι όταν κάνει λόγο η Frankfurter Allgemeine για επτά χρόνια αναφέρεται στις σχέσεις της Γερμανίας με τις Βρυξέλλες και τους εταίρους της προ του 2005, που αναρριχήθηκε στην καγκελαρία η Μέρκελ.

Η Handelsblatt, τέλος, δίνει μεγαλύτερη έμφαση στις εξελίξεις στις αγορές. «Οι επενδυτές φοβούνται μια δίνη που θα παρασύρει τους πάντες... Αναρωτιούνται για πόσο καιρό ακόμη η γερμανική οικονομία μπορεί να αντέξει το κακό αυτό περιβάλλον».
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου