" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Λιγότερη πολιτική και μεγαλύτερη δέσμευση ζητεί η Κομισιόν

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, ζήτησε από την Ελλάδα λιγότερη πολιτική και μεγαλύτερη δέσμευση αναγνωρίζοντας, ωστόσο, τον ηράκλειο άθλο που καλείται να φέρει εις πέρας. Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ και σήμερα έχει δύο κρίσιμα ραντεβού με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι. Στο επίμαχο ζήτημα της εκταμίευσης της έκτης δόσης οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμμένουν στις έγγραφες εγγυήσεις και προτείνουν μία τροποποίηση της επιστολής Σαμαρά προς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, με αποδέκτες αυτή τη φορά τους κυρίους: Μπαρόζο, Ρόμπαϊ και Γιούνκερ.


Συγκρατημένη αισιοδοξία υπάρχει σε Αθήνα και Βρυξέλλες μετά τις χθεσινές συναντήσεις του Πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν ζήτησε από την Ελλάδα λιγότερη πολιτική και μεγαλύτερη δέσμευση επισημαίνοντας ότι η εμπιστοσύνη και η αποφασιστικότητα έχουν καθοριστική σημασία για να συνεχιστεί η ροή χρηματοδότησης προς τη χώρα.  

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και οριακά προλαβαίνει η κυβέρνηση να ψηφίσει το νέο πρόγραμμα της δανειακής σύμβασης.

Ο Ρόμπαϊ διαβεβαίωσε, πάντως τον Παπαδήμο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πρόθυμη να βοηθήσει την Ελλάδα, ενώ ο έλληνας Πρωθυπουργός επανέλαβε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει όλα τα μέτρα που προβλέπει ο Προϋπολογισμός.
«Το Eurogroup θα είναι σε θέση να συμφωνήσει στην επόμενη συνάντησή του για την εκταμίευση της 6ης δόσης του ελληνικού δανείου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρόμπαϊ.
Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να συνεχίσουν τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα να στηρίζουν την κυβέρνηση, ενώ κάλεσε και τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. να κάνουν από την πλευρά τους το καθήκον τους.
«Όσον αφορά στην ευρύτερη κατάσταση στην ευρωζώνη, είναι σαφές ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη περίοδο», παρατήρησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ πρέπει να πράξουν ό, τι άπτεται της αρμοδιότητάς τους προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, η σταθερότητα, η ανάπτυξη και η απασχόληση», κατέληξε.

Σήμερα, ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο για να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ το απόγευμα θα μεταβεί στην Φρανκφούρτη για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι στις 6 το απόγευμα.


Ο τρίτος δρόμος για την έκτη δόση

Στο μεταξύ, έναν τρόπο απεμπλοκής της έκτης δόσης που «σκοντάφτει» στηγν υπογραφή Σαμαρά υπέδειξαν χθες ευρωπαίοι αξιωματούχοι προτείνοντας μία τροποποίηση της επιστολής του προέδρου της ΝΔ προς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

 Ουσιαστικά, πρόκειται για παρόμοιου περιεχομένου επιστολή με αποδέκτες όμως αυτή τη φορά τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χάρμαν βαν Ρόμπαϊ και τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ καθώς από την περασμένη Πέμπτη το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν απαιτεί άλλη έγγραφη εγγύηση.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου