" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Εκρυθμη η κατάσταση στην Αίγυπτο


Τρεις νεκροί και πάνω από 1000 τραυματίες στις διαδηλώσεις γύρω από την πρεσβεία του Ισραήλ - Ο Ερντογάν πηγαίνει στο Κάιρο για να υπογράψει τουρκοαιγυπτιακή συμφωνία
Τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν τη νύχτα ανάμεσα σε αιγυπτίους διαδηλωτές και αστυνομικούς μπροστά από την ισραηλινή πρεσβεία στο Κάιρο, ενώ ένας ακόμα άνθρωπος, ο οποίος είχε τραυματιστεί, υπέστη καρδιακή προσβολή και πέθανε, όπως ανακοίνωσαν σήμερα νοσοκομειακές πηγές. Οι ταυτότητες των θυμάτων και οι συνθήκες υπό τις οποίες έχασαν τη ζωή τους οι τρεις δεν έγιναν γνωστές. Το αιγυπτιακό υπουργείο Υγείας κάνει λόγο για περίπου 1049 τραυματίες, ο ένας από τους οποίους υπέστη καρδιακή προσβολή και πέθανε.

Παράλληλα, ισραηλινό αεροσκάφος έφτασε στο αεροδρόμιο του Καΐρου για να παραλάβει τον πρεσβευτή, την οικογένειά του και διπλωματικό προσωπικό του Ισραήλ και να τους μεταφέρει στην πατρίδα τους. Ωστόσο, ο πρόξενος και αναπληρωτής του πρεσβευτή Λεβανόν θα παραμείνει στην Αίγυπτο προκειμένου να μη σταματήσει η λειτουργία της ισραηλινής πρεσβείας, ανέφερε Ισραηλινός αξιωματούχος.

«Αμεσα σε δίκη» οι υπεύθυνοι της επίθεσης στην πρεσβεία

Μετά την αντίδραση του Ισραήλ, των ΗΠΑ και άλλων χωρών για την επίθεση κατά της ισραηλινής πρεσβείας η κυβέρνηση της Αιγύπτου δεσμεύτηκε να προσάγει τους συλληφθέντες σε έκτακτη δίκη.
Η Αίγυπτος «θα λάβει νομικά μέτρα ώστε να προσαχθούν οι κρατούμενοι και όσοι διαπιστωθεί ότι εμπλέκονται [στην επίθεση] σε έκτακτη δίκη για την ασφάλεια του κράτους» δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο υπουργός Πληροφοριών Οσάμα Χασάν Χαϊκάλ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν προσφέρει δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στην Αίγυπτο από τότε που έκανε ειρήνη με το Ισραήλ, το 1979, προέτρεψε το Κάιρο να προστατέψει την ισραηλινή πρεσβεία, όταν διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτίριο και άρχισαν να πετούν από τα παράθυρα έγγραφα της πρεσβείας και τη σημαία της χώρας.

«Η αξιοπρέπειά μας αποκαταστάθηκε. Δεν θέλουμε τα λεφτά των Αμερικανών», δήλωσε ο 24χρονος Μοχί Αλάα, ο οποίος συμμετείχε στα επεισόδια, εκφράζοντας έτσι την ολοένα και πιο έντονη τάση των Αιγυπτίων να εκφράσουν το θυμό τους απέναντι στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ, μετά από δεκαετίες πραγματιστικών επίσημων σχέσεων των δύο χωρών με την Αίγυπτο.
Για να διαλύσει τα πλήθη, η αστυνομία πυροβόλησε στον αέρα και έριξε δακρυγόνα, ενώ οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε ελαστικά αυτοκινήτων στο δρόμο της πρεσβείας, πυρπόλησαν τουλάχιστον δύο οχήματα κοντά σε αυτήν και πετούσαν πέτρες και μολότοφ.

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη έκρηξη βίας στην ισραηλινή πρεσβεία, αφότου πέντε αιγύπτιοι συνοριακοί φρουροί σκοτώθηκαν τον περασμένο μήνα όταν το Ισραήλ προσπάθησε να αποκρούσει άτομα που περνούσαν τα σύνορα και τα οποία δήλωσε ότι είχε περάσει για Παλαιστινίους. Σε αυτό το περιστατικό η Αίγυπτος είχε απειλήσει προσωρινά να αποσύρει τον πρεσβευτή του από το Τελ Αβίβ. Το Ισραήλ απέφυγε να απολογηθεί δηλώνοντας ότι ερευνά συνθήκες των θανάτων των Αιγυπτίων.
Αιγύπτιοι κομάντος διέσωσαν έξι Ισραηλινούς οι οποίοι είχαν αποκλειστεί μέσα στην πρεσβεία του Ισραήλ στο Κάιρο, την ώρα που οι διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτίριο και πέταξαν διπλωματικά έγγραφα από τα παράθυρα, ανέφερε Ισραηλινός αξιωματούχος.

«Εξι άτομα είχαν παγιδευτεί στην πρεσβεία και υπήρχε πραγματική ανησυχία για την ζωή τους. Τελικά, διασώθηκαν με επιτυχία από Αιγύπτιους κομάντος» δήλωσε ο αξιωματούχος, υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του.
Σύμφωνα με το ισραηλινό κρατικό ραδιόφωνο του ήταν μέλη του προσωπικού ασφαλείας και έχουν επιστρέψει στο Ισραήλ.

Οι διαδηλωτές που εισέβαλαν στο κτίριο της πρεσβείας πέταξαν από τα παράθυρα δεκάδες εμπιστευτικά έγγραφα, ενώ υπέστειλαν τη σημαία του Ισραήλ για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα και την έκαψαν. Κατέστρεψαν επίσης τρία περιπολικά της αστυνομίας.
Αστυνομικοί πυροβολούσαν στον αέρα και έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τους διαδηλωτές, οι οποίοι απαντούσαν με πέτρες και βόμβες μολότοφ.
Εκατοντάδες διαδηλωτές παραμένουν κοντά στην πρεσβεία, καίγοντας ελαστικά αυτοκινήτων στους γύρω δρόμους.

Ο Ερντογάν πηγαίνει στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα για να υπογράψει τουρκοαιγυπτιακή συμφωνία ενώ την μεγάλη του ανησυχία για τις εξελίξεις εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ζήτησε να προστατευτεί η ισραηλινή πρεσβεία.
Εκατοντάδες αστυνομικοί και δεκάδες άρματα μάχης έχουν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί του Σαββάτου έξω από το κτίριο, ενώ στις συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές τραυματίστηκαν 235 άτομα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Κατά το υπουργείο Εσωτερικών, στη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν 450 διαδηλωτές.
Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Αίγυπτο, Γιτζάκ Λεβανόν, εγκατέλειψε το Κάιρο, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν.
Κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν νωρίτερα ότι ισραηλινό αεροσκάφος έφτασε στο αεροδρόμιο του Καΐρου για να παραλάβει τον πρεσβευτή, την οικογένειά του και διπλωματικό προσωπικό του Ισραήλ και να τους μεταφέρει στην πατρίδα τους. Ωστόσο, ο πρόξενος και αναπληρωτής του πρεσβευτή Λεβανόν θα παραμείνει στην Αίγυπτο προκειμένου να μη σταματήσει η λειτουργία της ισραηλινής πρεσβείας, ανέφερε Ισραηλινός αξιωματούχος.
Πηγές του αεροδρομίου αναφέρουν, επίσης, ότι δεκάδες Ισραηλινοί φτάνουν στο αεροδρόμιο για να φύγουν από τη χώρα.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση συναγερμού και ανέστειλε τις άδειες όλων των αστυνομικών.
Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Ισάμ Σαράφ συγκάλεσε εκτάκτως μία κυβερνητική ομάδα κρίσης.
Από την πλευρά του, το Ισραήλ ζήτησε τη βοήθεια των ΗΠΑ για την προστασία της πρεσβείας του. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Άμυνας, Εχούντ Μπαράκ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία στη διάρκεια της νύχτας με τον ομόλογό του των ΗΠΑ, Λίον Πανέτα και τον ειδικό απεσταλμένο της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα στη Μέση Ανατολή, Ντένις Ρος, από τους οποίους ζήτησε να συμβάλλουν ώστε να προστατευτεί η πρεσβεία από τους διαδηλωτές.
Ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου στην Ουάσινγκτον ανέφερε ότι ο πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για τις εξελίξεις στο Κάιρο σε συνομιλία που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ κάλεσε τις αιγυπτιακές αρχές να προστατεύσουν την διπλωματική αντιπροσωπεία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου