" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Οι πρώτες αντιδράσεις των ξένων ΜΜΕ στο σχέδιο των Βρυξελλών Συγκρατημένη υποδοχή του διεθνούς Τύπου στην επιλεκτική χρεοκοπία

Το μελανό σημείο της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο διεθνής τύπος με δημοσιεύματα που αναφέρονται στη διαφαινόμενη συμφωνία των ευρωπαίων ηγετών για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους.

Οι Financial Times σημειώνουν ότι «το σχέδιο διάσωσης που συζητείται για την Ελλάδα περιλαμβάνει συμμετοχή ιδιωτών στην αναδιάρθρωση του χρέους και υπό αυτό το πρίσμα συνιστά πολιτική νίκης της γερμανίδας καγκελαρίου».
Υπογραμμίζεται ωστόσο ότι αυτού του είδους η λύση «οδηγεί πιθανότατα στην πρώτη πτώχευση χώρας της ευρωζώνης».
«Η πρώτη χρεοκοπία μέλους της ευρωζώνης ενόψει», αναφέρει ο διεθνής Τύπος, σχετικά με τη συμφωνία των ευρωπαίων ηγετών για το ελληνικό χρέος

Πηγές του γαλλικού πρακτορείου AFP αναφέρουν ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα εγγυηθεί τα ελληνικά ομόλογα για το διάστημα που το ελληνικό δημόσιο θα τελεί σε κατάσταση «επιλεκτικής χρεοκοπίας», ούτως ώστε από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες.

Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι «το κλειδί για την αντίδραση των αγορών» είναι η απόφαση που θα ληφθεί σχετικά με το μέγεθος των κεφαλαίων του EFSF. Αν οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν αποφασίσουν μια γενναία ενίσχυση του μηχανισμού τότε δεν θα μπορέσουν να αποτρέψουν την επέκταση της κρίσης εκτός των συνόρων της Ελλάδας. «Είναι εύκολο να λες ότι ο μηχανισμός θα κινηθεί με περισσότερη ευελιξία (παρεμβαίνοντας στη δευτερογενή αγορά ομολόγων για τη στήριξη της Ελλάδας) όμως δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό θα είναι το τέλος της κρίσης» δηλώνει στο Bloomberg ο γενικός διευθυντής συναλλαγματικής αγοράς της Nomura Γιενς Νόρντβιγκ.

«Τα δύο πράγματα που κοιτούν όλοι αυτή τη στιγμή με προσοχή είναι αν θα επεκταθεί η κεφαλαιακή βάση του EFSF και αν οι ηγέτες θα του δώσουν τη δυνατότητα να αγοράσει ομόλογα»
εκτιμά ο ίδιος.
 
Από : tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου