" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Στα "σκουπίδια" , μετά την Ιρλανδία και η Ελλάδα !!!

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά τέσσερις βαθμίδες, σε CCC (από B+ προηγουμένως) προχώρησε χθες το απόγευμα ο οίκος Fitch, σημειώνοντας ότι η «χρεοκοπία αποτελεί πραγματική πιθανότητα» και γράφοντας το τελευταίο επεισόδιο στο «σίριαλ» της κόντρας των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων με τους αγγλο-σαξονικούς οίκους αξιολόγησης. Είχε προηγηθεί, λιγότερο από ένα 24ωρο πριν, η «ακατανόητη» -κατά την Κομισιόν- υποβάθμιση της Ιρλανδίας από τη Moody's στην κατηγορία «σκουπίδι». 


Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, η κίνηση της Fitch, αντανακλά «την απουσία ενός νέου, πλήρως χρηματοδοτημένου και αξιόπιστου προγράμματος Ε.Ε.-ΔΝΤ για την Ελλάδα, σε συνδυασμό με την ισχυρή αβεβαιότητα σχετικά με το ρόλο των ιδιωτών πιστωτών σε κάθε μελλοντική χρηματοδότηση, καθώς και τις συνεχώς επιδεινούμενες προοπτικές της οικονομίας της χώρας (με πρόβλεψη για ύφεση 4% φέτος)».

Eurogroup
Ο οίκος σημειώνει ότι οι βασικοί παράμετροι του προγράμματος συζητήθηκαν μεν σε Eurogroup και Ecofin στις αρχές της εβδομάδας, χωρίς όμως να προκύψει σαφήνεια για το ύψος και τους όρους χορήγησης των νέων κεφαλαίων και τη φύση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα
«Με δεδομένες τις τελευταίες εκτιμήσεις της Κομισιόν ότι οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας έως τα μέσα του 2014 ανέρχονται σε 172 δισ. ευρώ, απαιτείται σημαντική στήριξη πέραν του τρέχοντος προγράμματος των 110 δισ. ευρώ.
Ανησυχούμε ωστόσο ότι η επιδίωξη τα «επίσημα» κεφάλαια (από Ε.Ε. και ΔΝΓ) να συμπληρωθούν από προβλεπόμενα έσοδα ιδιωτικοποιήσεων 30 δισ. ευρώ και την -αδιευκρίνιστη- συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών κινδυνεύουν να αφήσουν το νέο πρόγραμμα ευάλωτο σε κενά χρηματοδότησης, με την Ελλάδα να παραμένει όμηρος της αβεβαιότητας.
Αν και ο στόχος για ιδιωτικοποιήσεις ύψους 5 δισ. ευρώ φέτος μοιάζει εφικτός, στη συνέχεια το πρόγραμμα θα αντιμετωπίσει αυξανόμενες προκλήσεις.
«Η αξιολόγηση CCC της Fitch ενσωματώνει σημαντικό πιστωτικό κίνδυνο και αποδέχεται ότι η χρεοκοπία αποτελεί πραγματική πιθανότητα.
Οπως έχουμε ήδη προειδοποιήσει, η εμπλοκή των ιδιωτών θα οδηγούσε την αξιολόγηση της Ελλάδας σε καθεστώς χρεοκοπίας», καταλήγει η ανακοίνωση. Το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι η απόφαση της Fitch δεν επηρεάζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενώ χαρακτηρίζει «άξιο απορίας» γιατί ο οίκος προέβη στη χθεσινή κίνηση, παρότι το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ είναι ήδη και αποφασισμένο και γνωστό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου