" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

109 δισ. ευρώ το συνολικό πακέτο βοηθείας για την Ελλάδα

Με ένα πακέτο συνολικού ύψους 109 δισ. ευρώ απαντά η Ευρώπη στην κρίση του ελληνικού χρέους που κινδυνεύει να γκρεμίσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ενώ σε επιπλέον 49 δισ. εκτιμάται η συμμετοχή του ελληνικού τραπεζικού τομέα στη λύση.
Όπως ανέφεραν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με το σχέδιο διασφαλίζεται βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, λαμβάνονται μέτρα για αποφυγή μετάδοσης της κρίσης, ενώ βελτιώνονται οι μηχανισμοί αντιμετώπισης κρίσεων.

Επιπλέον συστήνεται ομάδα στήριξης που θα βοηθήσει την Ελλάδα στο να αξιοποιήσει όλο το σχεδιασμό στη λογική ενός νέου σχεδίου Μάρσαλ.
Το σχέδιο προβλέπει την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων έως και κατά 30 χρόνια, τη μείωση του επιτοκίου εξυπηρέτησης στο 3,5% καθώς και την εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε διάφορες λύσεις, χωρίς πάντως αυτές να συγκεκριμενοποιούνται όπως στο αρχικό σχέδιο όπου γινόταν λόγος για roll-over.
Από τα 109 δισ., τα 30 θα προέλθουν από τις ιδιωτικοποιήσεις, τα 37 από τον ιδιωτικό τομέα και τα 42 από τις χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Ρομπάι δήλωσε χαρούμενος για τη λύση που επιτεύχθηκε, ενώ ο κ. Μπαρόζο ήταν κατηγορηματικός ως προς το ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει το σύνολο του χρέους της,
Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε την απόφαση ως ένα ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης συνολικά του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα και βεβαίως των ελληνικών τραπεζών.


Από :  protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου