" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Προσήλωση στο Μνημόνιο ζήτησε ο Ζαν Κλοντ Τρισέ

Σαφές μήνυμα εφαρμογής του Μνημονίου και επίτευξης των στόχων που υπάρχουν έστειλε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος για ακόμα μία φορά απέκλεισε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
«Υπήρξα σαφής στο μήνυμά μου περί δημοσιονομικής προσαρμογής. Αφορά σε όλες τις χώρες και βεβαίως και στην Ελλάδα», δήλωσε χθες ο κ. Τρισέ.
«Κλειδί για την αξιοπιστία» παραμένει η συνεπής προώθηση της δημοσιονομικής προσαρμογής, σημείωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ και πρόσθεσε πως «η αναδιάρθρωση δεν είναι στην ατζέντα».
Αντιθέτως, επισήμανε ότι «αυτό που θεωρούμε σημαντικό είναι η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής και υπάρχει ένα δημοσιονομικό σχέδιο το οποίο καλούμε να εφαρμοστεί».
Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΚΤ έχει διαμηνύσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι εάν αποφασιστεί η οποιαδήποτε μορφή αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, τότε θα σταματήσει να κάνει αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα που δίνουν ως ενέχυρο οι τράπεζες για να αντλούν χρηματοδότηση.
Επιπλέον, ερωτηθείς σχετικά με το ποιες θα είναι οι πιθανές ζημίες της ΕΚΤ από μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση χρέους εντός της Ευρωζώνης, ο κ. Τρισέ δήλωσε ότι «δεν είναι αυτό το πρόβλημα».
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) κ. Απ. Ταμβακάκης, μιλώντας σε δείπνο με επιχειρηματίες και μεγάλους πελάτες της τράπεζας στα Ιωάννινα, υποστήριξε πως «η αναδιάρθρωση του χρέους (haircut) δεν αποτελεί εναλλακτική, διότι συνεπάγεται την καταστροφή της χώρας, την επιστροφή της δεκαετίες πίσω». Μάλιστα συμπλήρωσε ότι «αυτές οι συζητήσεις δεν κάνουν καλό» και πρότεινε ότι αυτό που πρέπει να γίνει «είναι να συγκεντρώσουμε τις προσπάθειές μας για δημοσιονομική προσαρμογή και μεταρρύθμιση της οικονομίας της χώρας». Ο ίδιος εκτίμησε ότι «μπορούμε και πρέπει να πετύχουμε» και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι «θα τα καταφέρουμε».
Πάντως, χθεσινό δημοσίευμα της Wall Street Journal ανέφερε ότι η συζήτηση για το χρέος της Ελλάδας διευρύνει τον διχασμό στην Ευρωζώνη. Από τη μία πλευρά υπάρχουν Γερμανοί αξιωματούχοι που πιστεύουν πως πρέπει να ανοίξει συζήτηση για επιμήκυνση της ωρίμασης των ομολόγων. Από την άλλη, Γαλλία, ΕΚΤ και Ε.Ε. αντιτίθενται ακόμα.
Σε αυστηρό ύφος κινήθηκαν οι δηλώσεις στο Bloomberg του ηγέτη των «Αληθινών Φινλανδών» κ. Τ. Σόινι, που διεκδικεί συμμετοχή στον κυβερνητικό συνασπισμό της χώρας του, ότι «η Ελλάδα θα πτωχεύσει» και ότι «τα πακέτα διάσωσης της Ε.Ε. έχουν αποτύχει».
Επίσης, η γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit επικαλείται στοιχεία του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Ερευνας Πραγματικής Οικονομίας στο Ντίσελντορφ, σύμφωνα με τα οποία, μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα κόστιζε στη Γερμανία περίπου 40,6 δισ. ευρώ.


Από :  kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου